Hirdetés

Az AMD elkaszálta a Geforce-verő Navi 4C GPU-t



|

Átalakult a piac, a kereslet visszaesett - ezért az AMD számára már nem rentábilis a projekt fenntartása.

Hirdetés

A Covid és a kriptoláz óta a GPU-árak az egekben; kis túlzással játékra ma drágábban lehet belépő szintű videokártyát vásárolni, mint 2019-ben csúcskategóriás modellt. Ez természetesen hatással van a fejlesztésekre is; az AMD a változó piaci környezet hatására például úgy döntött, hogy nem folytatja a Navi 4C projektet. Korábban úgy volt, hogy a következő generációs prémium modellekbe, az RX 8000-es sorozatba a Navi 4C-re épülő RDNA 4 MCM GPU-k kerülnek, azonban az AMD inkább a mainstream (performance) kategóriára helyezi a hangsúlyt, így a Navi 4X-re és 4M-re koncentrál.

Pedig a Navi 4C igazi csemege lett volna. Az AMD jelenlegi, Navi 31 GPU-ja egy 5 nm-es GPU-ra és az azt körülvevő, 6 nm-es MCD chipletekre épül. Utóbbiakból legfeljebb hat darab van, és a memóriakezelésben segédkeznek. Az AMD a Navi 4C-ben ezt a koncepciót vitte volna tovább úgy, hogy még több leválasztható logikai egységet helyezett volna ki chipletekbe; például a multimédiás tartalmak hardveres gyorsítója, a Radiance Display Engine és a shadermotorok is kisebb, önálló egységbe kerültek volna. Ez a felépítés nemcsak a későbbi fejlesztést könnyítette volna meg, hanem a gyártási költségeket is lejjebb tudta volna hozni például azzal, hogy egyes chipleteknél az AMD eltérő csíkszélességet képes használni. A következő generációs GPU-k esetében például az AMD a 3 nm-es csíkszélességet használja, és a kiszivárgott adatok alapján a különálló egységként működő shader chipletek (SED) is erre a csíkszélességre épültek volna, viszont a multimédiás egység 6 nm-es lett volna, ami ugyebár olcsóbb, alacsonyabb hibaaránnyal gyártható.

A terv szerint a shader chipletek egy speciális réteg, az AID segítségével akár hármasával kerültek volna a GPU-ra, amely a hagyományosan használt szilícium helyett üveg alapú, ennek köszönhetően nagyobb sűrűségű huzalozást tesz lehetővé ezzel a chipletek között.

Hirdetés

Noha mindezek a fejlesztések nagyon izgalmasnak tűnnek, az AMD-nél valószínűleg belátták, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal rentábilisabb megoldás a cég számára, ha a csúcskategóriás modellek helyett a megfizethető középkategória kerül a középpontba - így a Navi 4C valószínűleg sosem lesz több egy lenyűgöző tervnél. Az egyelőre kérdéses, hogy a tervezett újdonságokból a Navi 4X, illetve 4M pontosan miket tartalmaz majd. Meg lennénk lepve, ha ezek a GPU-k nem lépnének szintet a chiplet dizájnban - ezt már régóta fejleszti az AMD és elég jó eredményeket sikerült már elérnie vele.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.