Hirdetés

Az egéren és kontrolleren túl - a legextrémebb játékvezérők



|

Xbox kontroller, joystick és kormány - sokak számára csak ezek a játékvezérlők léteznek. Pedig van pár gyöngyszem, amit érdemes kipróbálnod.

Hirdetés

Nemcsak a látvány és a hang, hanem a kontroller és a force feedback is jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy játék mennyire élvezhető, és mennyire magával ragadó.

A tervezők fantáziája nem ismer határokat, így született pár érdekes koncepció az elmúlt évtizedek során - köztük számos olyan is, amelyek kicsit talán már az őrültség határát súrolják, de mindenképpen megérdemlik a figyelmet.

Hirdetés

Alakváltó és állított egerek

A Hama égisze alatt készülő, de uRage név alatt forgalmazott MorphMouse2 első ránézésre csak egy nagyon "ronda" egér, ha viszont jobban megnézzük az apróságot, láthatjuk, hogy egy olyan kütyüről van szó, amely teljesen a kézmérethez szabható. Nincs többé kifogás: az egér sem túl rövid, sem túl hosszú nem lesz, hiszen ez a tulajdonsága is személyre szabható. Kedvező ára ellenére kiváló anyagokból készült, és jellemzői is remekül alkalmassá teszik játékra: érzékelője például az Avagótól érkezik, és 7000 dpi felbontásra képes, a gombok alatt pedig hosszú élettartamot garantáló Omron mikrokapcsolók dolgoznak.

Szintén a uRage alkotta meg a V3rtiKillt, amely funkciójában szintén nem tér el túlságosan attól, mint amit egy normál egér nyújtani tud, az állított kivitel miatt azonban mégis különleges. Olyan kéztartással használhatod ugyanis, amely természetes, így hosszú távon sem kell kényelmetlenséggel és fáradtsággal számolnod - ráadásul a dőlésszög sem fix, azt szintén igényeidhez mérten állíthatod.

A repülés szerelmeseinek

A repüléshez kifejlesztett kontrollerek ebben a mezőnyben inkább a konzervatív vonalat képviselik. A Saitek az egyik legnépszerűbb gyártó a szárnyalás szerelmesei között, elsősorban azért, mert a vállalat termékei jó ár-érték arányt képviselnek. Ugyan a gyártó 2016 óta hivatalosan a Logitechhez tartozik, de a kütyük továbbra is megvásárolhatók Saitek néven. A Pro Flight Yoke System egy remek alapot jelent: szarvkormányt és egy három analóg kart tartalmazó tolóerő-vezérlőt tartalmaz.

A kontrollerek kétállású kapcsolókat, D-padot és néhány további gombot is kaptak, amivel a repülőgép konfigurációját (például fékszárny) és irányítását (aerodinamikai fék) a valós körülményekhez hasonló módon lehet szabályozni. Az oldalkormány vezérléséhez és a fékekhez oldalkormány-pedált is vehetsz (SaitekPro Flight Rudder Pedals), az igazán profik pedig a műszerek számára dedikált kijelzőket vagy a rádió irányításához külön vezérlőpanelt is vásárolhatnak.

Nagy "vasban" gondolkodva persze a szarvkormány csak a Boeing gépekhez passzol, az Airbus a joystickre esküszik; ha van már ilyen otthon, akkor a tolóerő-szabályozót külön is megvásárolhatod. Vadászgépekhez a Thrustmaster T.16000M Hotasra érdemes egy pillantást vetned, ami a profi joystick mellé tolóerő-szabályzót, továbbá pedálokat is tartalmaz.

A mindentudó gomb

Több érdekes kütyü is akad a Logitech által alapított 3Dconnexion kínálatában, a játékosok számára azonban leginkább a Space Mouse Wireless lehet érdekes. Apró szépséghiba, hogy a speciális illesztőprogram miatt elég kevés címmel működik együtt az eszköz, amelyik játékkal viszont kompatibilis, azzal képes csodát tenni.

A hatalmas gomb hatféle mozgásra képes: négy irányban dönthető és tolható, emelhető, benyomható, valamint jobbra és balra forgatható. Elsődleges játékvezérlőnek nem alkalmas, azonban kis finomhangolással remek kiegészítő lehet olyan játékokban, amelyekben "nézelődni" is kell. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a kütyü elsősorban nem szórakozáshoz, hanem kreatív szakemberek számára készült, de mi lehetne annál kreatívabb, mint megoldani, hogy a kontroller a kedvenc játékoddal is együtt tudjon működni.

Mellbevágó élmény

Kedveled az FPS-játékokat, de szeretnél egy kicsit többet? Ha van rá 140 dollárod (plusz adók, szállítás és vám), akkor semmi sem állhat az utadba. A TN Games kínálatában megvásárolható 3rd Space Ballistic Impact Vest egy olyan mellény, amely a pisztolylövéseket és egyéb külső behatásokat hivatott szimulálni. A mellény elől és hátul nyolc "érintkezési" pontot tartalmaz, amelyek képesek fizikai nyomást gyakorolni a viselőjére. A kifinomult vezérlőszoftvernek köszönhetően a mellény a pisztolylövések mellett az ütközéseket vagy akár a G-hatást is tudja utánozni.

"Berregő" a szék alá

A beszédes nevű Buttkicker Gamer 2 sem épp egy mindennapi szerkezet: egy haptikus elven működő force feedback eszközről van szó, amelyet a szék lapjának alsó feléhez kell erősíteni. Felszerelését követően, ha falat rengető élményben nem is lesz részed, az apróság arra tökéletesen alkalmas, hogy autóversenyzés vagy akár repülés közben a motor által keltett vibrációt visszaadja. Sőt, a Buttkicker az FPS-játékokban is jó szolgálatot tehet, hiszen visszajelzést ad a lövésekről.

Az eszköz előnye, hogy különlegessége ellenére nem igényel semmilyen illesztőprogramot, mivel egyszerűen a hangkimenetből érkező jel segítségével működik. Vagyis nemcsak hogy minden címmel képes együttműködni, de tökéletesen keresztplatform megoldás is egyben.

Van még ott, ahonnan ez jött: vásárold meg a 2021/11-es PC World magazint, és további remek cikkeket olvashatsz tőlünk, valamint értékes szoftvereket és PC-s teljes játékot kapsz ajándékba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.