Hirdetés

Az embereket nem igazán zavarja az RTX 4090 magas árazása



|

A korai eladási adatok alapján az Nvidia nem feltétlenül azt fogja leszűrni az új generáció rajtjából, hogy csökkentenie kell az árait.

Hirdetés

Az Nvidia még szeptemberben mutatta be a legújabb videokártyáit, melyek csúcsmodellje, a GeForce RTX 4090 nemcsak a teljesítményével, de az 1599 dolláros árával is sokkolta a közösséget. A zöldek főnöke, Jensen Huang ugyanakkor magabiztosan állt a rajthoz, kerek-perec megüzenve a kétkedőknek, hogy el kell felejteni az olcsó videokártyákat.

A jelek szerint pedig neki lett igaza, a korai eladási adatok alapján ugyanis az RTX 4090-et úgy viszik, mint a cukrot, még annak ellenére is, hogy időközben egy egész komoly botrány kerekedett a zászlóshajó leolvadó tápcsatlakozóiból.

A szivárogtató Hassan Mujtaba úgy értesült, hogy RTX 4090-ből eddig 130 ezer példány fogyott, az induló készletet pedig gyakorlatilag azonnal elkapkodták. A hetekkel később, november 16-án piacra dobott ezüstérmes, az RTX 4080 ugyanakkor már kisebb sikerrel rajtolt, mivel ebből még néhány nappal a forgalmazás kezdete után is maradtak elérhető készletek.

Hirdetés

A hivatalosan 1199 dollárba kerülő kistesóból eddig 30 ezer példány fogyott, így a két kártya összesen 170 ezer eladás felett jár.

A számok semmiképp sem mutatnak rosszul, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez egy hosszú távú meccs, a nagy teljesítményű GPU-knál (sok más luxuscikkhez hasonlóan) pedig a fanatikus vásárlók jellemzően mindig elkapkodják a szűkösre szabott induló készleteket. Ezért is lehet aggasztó az Nvidia számára, hogy az RTX 4080 még ezt a kezdő lendületet sem tudta kihasználni, már ha hihetünk Mujtaba számainak.

A második legerősebb RTX 40-es vas számára mindenesetre a folytatás sem lesz egyszerű, a rivális AMD ugyanis közvetlenül ezzel a modellel állítja szembe a saját újdonságait, a december 13-án érkező Radeon RX 7900 XT-t és a 7900 XTX-et, amelyek 300 és 200 dollárral olcsóbban kínálnak hasonló teljesítményt.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.