Hirdetés

Az Nvidia megemelte a GeForce Founders Edition kártyák európai árát



|

Az áremelés csak az öreg kontinensen érvényes.

Hirdetés

Épp akkor, amikor a kriptovaluták árfolyamának bezuhanása miatt már a GPU-árak csökkenésében reménykedik a világ, az Nvidia egy huszárvágással megemelte a saját kiadású GeForce RTX 30-as kártyái, a Founders Edition-sorozat árát az Európai Unióban.

A bejelentés nélküli drágulást a német Computerbase szúrta ki elsőként. Változattól függően 5-6,5%-os áremelésről van szó, ez viszont az RTX 3090-es csúcsmodell esetében már 100 eurós, azaz kb. 35 ezer forintos ugrást jelent.

A Tom's Hardware kérdésére a zöldek közölték, hogy az árfolyam-ingadozás miatt került sor az áremelésre, így a tengerentúlon nem várható drágulás. A lépés ezzel már menetrendszerűnek nevezhető, tavaly januárban ugyanis szintén eszközöltek egy 3-4%-os emelést az árfolyam miatt.

Hirdetés

A GPU-hiánynak köszönhetően persze világszerte többszörös árakat kell fizetni a videokártyákért, a Founders Edition drágulása azonban így is fájdalmas, mert Európában az Nvidia közvetlenül, ajánlott fogyasztói áron értékesíti ezeket.

Más kérdés, hogy a nyerészkedők botjai miatt mezei vásárlóként gyakorlatilag lehetetlen hozzájutni a beérkező készletekhez. Az Egyesült Államokban viszont még rosszabb a helyzet, mivel ott a zöldek viszonteladókra bízzák a Founders-sorozat értékesítését, akik már eleve szorzóval dobják piacra a GPU-kat.

Ha pedig hihetünk egy korábbi jelentésnek, az év során az AMD-nél, az Nvidiánál és az Intelnél globális áremelést hozhat, hogy a chipek legnagyobb beszállítója, a TSMC drágábban vállalja a gyártást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.