Hirdetés

Bezuhan a videokártya-piac? Csak remélni tudjuk!



|

Meglepő felfedezésbe futott az Nvidia: senkinek sem kell nagyon drágán nem túl gyors videokártya. A VGA-piacon még csak repedések látszanak, de ami azon átszűrődik, az a remény sugara.

Hirdetés

"Olcsó videokártya márpedig nem lesz!" - jelentette ki Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója és ezt komolyan is gondolta. A többéves GeForce RTX 3050/3060/3070-es kártyákért még mindig egy vagyont kérnek, az AMD pedig nem szorongatja őket eléggé. Ezt tetézte az az árstratégia, hogy a GeForce RTX 40-es szériát jelentősen magasabb kezdőáron dobta piacra az Nvidia. Mi lett erre a gamerek reakciója?

Hát vagy konzolra váltottak, vagy kivártak,

de 300 ezer forintért RTX 4070-es vagy 500 ezer forintért RTX 4080-as egyszerűen nem kell a népnek - és ezt mi is abszolút megértjük. A megsértődött Nvidia erre mit lép? Hát kevesebbet gyárt, de az árakat nem csökkenti! Nos, erre a nem túl szerethető válaszra kissé váratlan helyről érkezett ébresztő pofon az Nvidiának. Ez a hely pedig nem más, mint a játékfejlesztők.

A VRAM, mint banánhéj

Nem nehéz fogást találni egy-egy PC-s játékporton, vagy akár natívan PC-re írt játékon manapság. A bugok mellett a legfájdalmasabb, hogy pazarlón bánnak a hardveres erőforrásokkal - minden eddiginél arcpirítóbb módon. Botrányosan túlzó rendszerkövetelményeket tesztnek közzé, ahol feketén-fehéren leírják, hogy ha szeretnél nagy felbontást, szép látványt és mondjuk ray tracinget, akkor bizony 2 milliós konfigot pakolj az asztalodra. Nos, ez sem éppen túl barátságos hozzáállás, de legalább vigasztalhat, hogy ez fájdalmas az Nvidia számára is: a 8 GB VRAM-ot egyszerűen leírták a fejlesztők. Emiatt egy sor videokártya azonnal lekerült a menüről, ezek egészen pontosan az RTX 3070 és RTX 3070 Ti, amiket hajmeresztő módon 230 és 250 ezer, illetve 260 és 320 ezer forint közötti összegért kínálnak a szaküzletek a cikk írásának pillanatában - és jó sok van még belőlük raktáron.

Hirdetés

De a 170-210 ezer forintos RTX 3060 Ti-től is óva intenénk mindenkit, sőt 130-150 ezer forintért se vegyél RTX 3060-at - bár ezzel legalább 12 GB VRAM-ot kapsz. Ezeknél már csak az RTX 3050 a rosszabb döntés: 100-130 ezer forint egy olyan kártyáért, amin 8 GB memória van és a GPU olyan gyenge, hogy

azt egy normális világban 50 ezer forintért hajigálnák a vevők után.

És akkor mindezeket tovább bonyolítja az RTX 4060 megérkezte. Itt mindjárt háromféle modellt kapunk, amiből kettőn 8 GB VRAM van! Az RTX 4060 Ti 8 GB jön elsőként 400 USD környékén, ami itthon simán lesz 180-220 ezer forint - ez fog versenyre kelni a 160-180 ezer forintos AMD Radeon RX 6700/6750 XT-vel, ami középkategóriában még jó erőben van és 12 GB VRAM-jával nem lesznek olyan gondjai, ami a 8 GB-os RTX 4060 Ti esetében most borítékolható.

Az RTX 4060 Ti 16 GB csak nyár közepén várható, cserébe viszont drágább lesz, nem is kicsit. Bőven 200 ezer forint felett, talán 220-240 ezer körül érkezik a hazai kereskedésekbe. És ezért mit kapsz? Egy olyan GeForce-ot, aminek 16 GB-os, tekintélyes raszterizációs erővel rendelkező Radeonokkal (A Radeon RX 6950 XT már 260-280 ezer forint körül beszerezhető!) és az amúgy nem éppen jó vétel RTX 4070-nel kell felvennie a harcot.

Számíthatunk még egy vanília RTX 4060-ra is 8 GB VRAM-mal, amire egyesek legyinthetnek, de 300 dollárért dobják piacra és ezen a szinten jelenleg RTX 2060-at, RTX 3050-et vagy RTX 3060-at kapni. Ezeknél remélhetőleg erősebb lesz még a fojtogató 8 GB RAM-mal is, az viszont fix, hogy energiatakarékosabb is lesz (és ezáltal csendesebb, és kevésbé melegszik majd). Ha másra nem, arra talán jó lesz, hogy a rég elavult kártyákat kitoloncolja a kínálatból.

Beszakad a használt piac

Ami már most megfigyelhető, az a használt piac megroppanása. A 8 GB-os, nemrég még erősnek tartott videokártyák árai szabadesésbe kapcsoltak. Ez a tendencia várhatóan még tovább erősödik, havi szinten akár 10% feletti árcsökkenésre is lehet számítani egyes modellek esetében - ha győzöd kivárni a megfelelő pillanatot (a drága 10/12 GB-os egykori csúcsmodellektől is óva intenénk, hacsak nem alkalmi vételbe futsz bele).

Ugyanakkor a használt piacon sem érdemes már 8 GB-os VGA-t választani, hacsak nem a 1080p és az e-sport (esetleg sokéves AAA) címek futtatása a cél - de nem, inkább akkor sem javasoljuk. RTX 3050-et, RX 6400/6500-at pedig tényleg csak az vegyen most, aki arcpirítóan alacsony áron beleakad és új címekkel nem akar játszani.

Türelem!

A legjobban akkor jársz, ha még kivársz egy kicsit, mert bár vannak fenntartásaink az RTX 4060-as modellek teljesítményét, árazását és elérhetőségét illetően, az biztos, hogy át fogják rendezni a kínálatot. Titkon reménykedünk a középkategóriás AMD Radeonok rendbontásában is, de sajnos a múltban már többször csalódtunk, ezért erre nem fogadunk, legyen inkább kellemes meglepetés egy pimaszul alulárazott Radeon RX 7600 és/vagy RX 7800, ami lépésre (és netán némi szerénységre) kényszeríti az Nvidiát is. Ah, de már megint az a fránya érzelemvezérelt gondolkodás, aminek mindig keserű kijózanodás a vége - bárcsak ezúttal máshogy lenne!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.