Hirdetés

Cooler Master GM27-FFS monitorteszt – nem az RGB teszi a gamert|

Abszolút semmi csicsa, semmi extra funkció, csak egy gyorsnak számító panel és a lehető legalacsonyabbra nyomott ár. Lehet esélye ezzel a CM-nek a monitorpiacon?

Hirdetés

Áramvonalasított, célratörő, feltűnésmentes - ezek a jelzők mind igazak a Cooler Master belépőszintű gamermonitorára, ami nem akar többnek látszani, nem akar többet ígérni, mint amire képes, viszont amit nyújt, az a gyártó reményei szerint nagyon sok PC-s gamernek tetszeni fog. Ez pedig akár sikeres recept is lehet, mert az olyan úri mulatságokat, mint például az RGB-világítás, a HDR, az USB hub, a szoftveres extrák vagy az extrém nagy felbontás, inkább a felsőbb szegmensekben keresik a vásárlók, ott hajlandók felárat fizetni értük.

A belépőszinten, vagyis jóval 100 ezer forint alatt az első és legfontosabb, sőt az egyedüli tényező, hogy jó képminőséget kapjanak - na és persze ha játékra szánt a kijelző, hát legyen gyors is. A GM27-FFS monitorban semmiféle új technológiát, látványos dizájnmegoldást nem fedezhetsz fel, mégis érdemes fontolóra venni, ha monitorvásárlás előtt állsz. Mutatjuk, miért.

Hirdetés

Azt nyújtja, ami számít

Ezzel a mondattal nyit a Cooler Master belépőszintű gamermonitorának weboldala, ahol két mondatban el is darálják a modell összes vonzó extráját. Igaz, a második mondat viszonylag hosszú, de nem a felsorolás miatt. A GM27-FFS egy full HD-felbontású, 16:9-es (1920×1080 pixel) UltraSpeed IPS-panelt kapott vékony kávákkal körbevéve. Ez azt jelenti, hogy átlagos kontrasztra, jó színekre és 60 Hz-nél nagyobb frissítési sebességre lehet számítani. Nos, ezek közül mindegyik igaz is: a monitor 165 Hz-es adaptív képfrissítést támogat és kompatibilis az AMD FreeSync, valamint az Nvidia G-Sync technológiákkal. A statikus kontrasztarány 1000:1, amihez ma már kissé karcsúnak számító, 250 nites fényerő tartozik, viszont a színtérlefedettség jó: 120%-os sRGB és 90%-os DCI-P3. A válaszidő a gyártó állítása szerint akár 0,5 ms is lehet, a kékfény-kibocsátás alacsony, és elérhető a hattengelyes színbeállítás is.

Nem egy szépség

A költségcsökkentés talán a külsőn látszik meg leginkább. Az nem gond, hogy nincs RGB-világításos talp, vagy hogy hiányzik az USB hub, az viszont egyértelműen az olcsósítási törekvés jele, hogy a talp indokolatlanul nagy és nem túl mutatós, a nyakon csak dönteni lehet a kijelzőt, magasságot emelni, vagy forgatni nem, és mindezek tetejébe még a tápegység is kívülre került. Ezek persze nem feltétlenül olyan hibák, amelyek miatt le kéne venned a GM27-FFS-t a listádról, de jobb felkészülni, hogy nem egy szépség kerül az asztalodra. Sajnos a talphoz felhasznált műanyag sem kimondottan prémium, talán némileg modernebb dizájn és egy árnyalatnyival jobb műanyag beleférhetett volna.

Ami viszont jó hír, hogy a VESA-furatok nem hiányoznak, a joystickkal, kényelmesen irányítható menüben kapsz egy 5-profilos képbeállítás-kezelést és a bemenetekből is több van a minimálisan szükségesnél: HDMI-ből és DisplayPortból is 2-2-t kapsz. A gaming szemmel is jónak tekinthető teljesítmény ellenére a fogyasztás is kellőképpen alacsony, tesztünk során 20,8 Wattot mértünk közepes fényerő és 165 Hz-es frissítés mellett. Megmértük a fogyasztást 60 Hz-es frissítés mellett is, ami 18,6 Watt lett, vagyis a nagyobb sebesség nem növeli drasztikusan az áramfelvételt. Az OSD menü rendezett és könnyen kezelhető. A Gaming Setup menüpontba érdemes ellátogatni, ahol a Game Plus rejt három extrát. A hardveres célkereszt mellett időzítőt aktiválhatsz a kijelzőn, illetve fps-számlálót is megjeleníthetsz. A vizuális megjelenítés abszolút funkcionális, magyarul nem szép, de hasznos.

Összegzés

Nagyon zsúfolt a monitorpiac, ahol az ismert és népszerű gyártók kemény csatát vívnak a felhasználók kegyeiért. Nehéz ide úgy bekerülni, hogy megfelelő piaci részesedést is ki tudjon szakítani a bátor gyártó, de a Cooler Master szerencsére nem nulláról indul, hiszen neve hosszú ideje jól ismert a PC-s gamerek körében. A GM27-FFS monitorral pedig épp azokat célozza, akik árérzékenyek és nem akarnak mást, csak egy gyors és szép képet biztosító monitort - és nem zavarja őket, hogy nem kapnak HDR-t, sem nagy fényerőt. A 27 col és a full HD felbontás játékhoz ideális, pláne úgy, hogy ezt azért már a legtöbb elérhető árú videokártya is képes meghajtani natív felbontásban, új játékok esetén is. Kompetitív játékoknál külön előny, hogy az FHD a natív felbontás, ehhez pedig viszonylag magas frissítési ráta tartozik. Az UltraSpeed IPS panel valóban nagyon gyors és a CM nem hagyta ki azt a ziccert sem, hogy megoldja a mindenféle GPU-val kompatibilis adaptív képfrissítést. A monitor külseje csúnyácska, pontosabban semmi extra, de ez nem fogja azokat zavarni, akik tudás és ár alapján választják. Az már fájóbb, hogy a magasság állítására és a forgatásra nincs mód, illetve a külső tápegység is okoz némi kényelmetlenséget. A dobozban szerencsére a szükséges kábelek ott lapulnak: DP- és HDMI-kábelt is kapsz.

A monitor szoftvere átlagos, a profilkezelés és az a néhány gaming funkció az említésre méltó extrák, aminek lehet örülni, na és persze a logikus menürendszernek köszönhető könnyű kezelhetőség sem utolsó szempont. A színhűség igen jó, a válaszidővel nincs gond és az IPS-glow sem zavaróan nagy, viszont a kontraszt és a fényerő csak átlagos.

A Cooler Master GM27-FFS szépségversenyt nem fog nyerni, ez biztosra vehető, de nem is ez a célja. Nem kínál sokat, viszont amit kapsz tőle, az megbízhatóan jó. Ne várj HDR-t, ne reménykedj extra fényerőben vagy szokatlanul nagy kontrasztban, és be kell érned minimális szoftveres extrával, viszont FHD-ben az adaptív 165 Hz és az igen jó válaszidő sok gamernek megérheti.

Ami a GM27-FFS nagy gondja, az a könyörtelen konkurencia. A nagy nevek a monitorpiacon az LG, a Samsung, de ide vehetjük az Acert, az AOC-t és a Philipset is. Nos, ha a 60-75 Hz is elegendő, hasonló monitort már 45 ezer forint körül kapsz, ha viszont a 165 Hz kötelező, akkor sem kell sokkal mélyebben a zsebedbe nyúlnod: Acer és AOC IPS-monitorokat már 70-75 ezer forintért találsz, VA-panellel pedig a belépő 62-65 ezer forint. Ráadásul ennyiért a szolgáltatásokból nem kell még lejjebb adnod, a dizájn pedig egyes esetekben még pofásabb is. Ha tehát be akar törni az olcsó gamermonitorok piacára a Cooler Master, és ott meg is vetné a lábát, akkor ezzel a modellel ezt megteheti, csupán ennél lejjebb kell vinnie az árat legalább 10-15 ezer forinttal.

Cooler Master GM27-FFS

Ár: 81 990 Ft
A GM27-FFS monitorral pedig épp azokat a gamereket célozza a gyártó, akik árérzékenyek és nem akarnak mást, csak egy gyors és szép képet biztosító monitort.
 • 27" képátló
 • full HD felbontás (1920×1080)
 • 16:9 képarány
 • UltraSpeed IPS panel
 • 250 nit fényerő
 • 165 Hz adaptív képfrissítés
 • akár 0,5 ms válaszidő
 • FreeSync és G-Sync kompatibilitás
 • 90% DCI-P3, 120% sRGB
 • 2×DP, 2×HDMI, hangkimenet
 • külső tápegység
 • alacsony kékfény-kibocsájtás
 • 20,6 W átlagfogyasztás
PRO
 • 165 Hz adaptív képfrissítés
 • rövid válaszidő
 • szép színvisszaadás
 • alacsony fogyasztás
 • néhány gaming extra
Kontra
 • nem túl szép talp, szimpla műanyag
 • nincs magasság-állítás és forgatás
 • extráktól mentes
 • külső tápegység
 • alacsony fényerő
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8368
  [topic] => 1
  [group] => 20
  [gameinfo_name] => Cooler Master GM27-FFS
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 124
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2023-06-08 17:41:01
  [gameinfo_webpage] => https://www.coolermaster.com/catalog/setup/monitors/gm27-ffs
  [gameinfo_tags] => cooler master, monitor, gm27, gaming, gamer, ips, teszt
  [gameinfo_url] => cooler-master-gm27-ffs
  [gameinfo_pro] => 165 Hz adaptív képfrissítés
rövid válaszidő
szép színvisszaadás
alacsony fogyasztás
néhány gaming extra
  [gameinfo_kontra] => nem túl szép talp, szimpla műanyag
nincs magasság-állítás és forgatás
extráktól mentes
külső tápegység
alacsony fényerő
  [gameinfo_data] => 27" képátló
full HD felbontás (1920×1080)
16:9 képarány
UltraSpeed IPS panel
250 nit fényerő
165 Hz adaptív képfrissítés
akár 0,5 ms válaszidő
FreeSync és G-Sync kompatibilitás
90% DCI-P3, 120% sRGB
2×DP, 2×HDMI, hangkimenet
külső tápegység
alacsony kékfény-kibocsájtás
20,6 W átlagfogyasztás
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 81 990
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => A GM27-FFS monitorral pedig épp azokat a gamereket célozza a gyártó, akik árérzékenyek és nem akarnak mást, csak egy gyors és szép képet biztosító monitort.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 124
      [manufacturer_name] => Cooler Master
      [manufacturer_url] => cooler-master
      [manufacturer_link] => www.coolermaster.com
      [link] => /gyarto/cooler-master
    )

  [link] => /termekinfo/cooler-master-gm27-ffs-8368.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => 165 Hz adaptív képfrissítés
      [1] => rövid válaszidő
      [2] => szép színvisszaadás
      [3] => alacsony fogyasztás
      [4] => néhány gaming extra
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => nem túl szép talp, szimpla műanyag
      [1] => nincs magasság-állítás és forgatás
      [2] => extráktól mentes
      [3] => külső tápegység
      [4] => alacsony fényerő
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.1
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  8

 • Anyagminőség:

  6

 • Extra funkciók:

  6

 • Kijelző:

  8

 • Szoftver:

  8

 • Kinézet:

  7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.