Hirdetés

Elindult a visszaszámlálás? Készletkisöprés előtt a csúcs Radeon videokártyák



|

A tengerentúlon folyamatos akciókkal próbálnak minél több vevőt meggyőzni az RX 7900-es modellek tudásáról, a hazai boltokban viszont egyelőre csak mérsékelt az árcsökkenés.

Hirdetés

Egyre vadabb pletykák látnak napvilágot az idén érkező Radeon-generációról, míg az integrált vonalon minden idők legerősebb fejlesztése kopogtathat, addig a dedikált videokártyák kapcsán inkább csalódást keltő adatok láttak napvilágot. A gaming notebookokra ácsingózó játékosok minden bizonnyal kitörő örömmel fogadják a Strix Halo kódnevű, 40 CU egységet tartalmazó IGP-vel szerelt Ryzen APU megjelenését, a különálló VGA-k mellett kardoskodók azonban lehet, hogy most véglegesen átállnak a zöldek oldalára.

Már ha egyáltalán lehet hinni azoknak a pletykáknak, hogy az RDNA4-es architektúrából nem készül csúcslapka, az aktuális XTX modellt leváltó utód, hanem egy nagyon erős felső-középkategóriás portfólióval készülnek a mérnökök, a lehető legjobb ár-érték arányt célozva. Ennek akár még örülhetnénk, de úgy fest, hogy a nemrég hivatalos bejelentett GDDR7-es memória lapkákból nem kap az új széria, marad a GDDR6, ráadásul abból egy kissé alacsony sebességű verzió. Nehéz elhinni mindezt, mindenesetre az észak-amerikai piacon az aktuális csúcsmodellek árkorrekciója szinte folyamatos, a gyártó egyszerre próbál még több felhasználót maga mellé édesgetni és előkészíteni a terepet az újdonságoknak.

Hirdetés

A vad pletykákat éppenséggel lehetne igazolni az újbóli árcsökkentési, illetve promóciós időszakkal, ami ezúttal kifejezetten az RX 7900 XTX keresletét mozgatja. A 999 dolláros ajánlott végfelhasználói ár egyébként sem érvényes egy ideje, a 840 dolláros új árszint pedig elméletben ismét generálhat némi plusz bolti fogyást. A promócióban jelenleg a Powercolor vesz részt, de ha pl. a hazai piacon kell körbenézni, akkor a Gigabyte áll nyerésre az árversenyben.

A Gaming OC variáns bruttó 404 ezer forintos ára igen korrekt, és nem szabad elfelejteni, hogy épp 390 Ft felett jár a forint-euró árfolyam; picit kedvezőbb helyzetben már bent is lennénk 400 ezer Ft alatt. A Sapphire Pulse kiadása sincs messze, bár ennél a típusnál a jelenlegi árszint március óta érvényes, mondhatnánk, hogy stabilan állja a sarat az ingadozó árfolyam mellett. A kis testvér ára viszont tovább csökkent, az RX 7900 XT Pulse 311 ezres minimum ára elgondolkodtató, bizonyos GRE-verziók ellenében egyértelműen jobb vételnek számít.

Ami az RX 8000-es kártyákat illeti, egyelőre nem tudni, hogy a kora nyári tajvani Computexen esik-e szó az új generációról. Az AMD sajtóeseménye elsősorban a Ryzenekre és az AI-képességekre fókuszál, de talán elfér pár mondat a videokártyákról; ha valóban igaz az új termékstratégia, akkor nincs értelme várni a bombasztikus RTX 5090-re, a Navi 31-ek leváltása pedig költségszempontból indokolt lehet. De mielőtt nagyon előreszaladnánk és még több teret adtnánk a pletykáknak, fókuszáljuk figyelmünket az RX 7900 XT/XTX-re, amely joggal érdemli meg a rivaldafényt, a 20-24 GB VRAM-ot nem a szél hordta a nyomtatott áramkörökre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.