Hirdetés

Fontos újítást kaphatnak a GeForce RTX videokártyák



|

Egyik gyártó sem szeretne újabb leégést a felhasználók előtt, ezért visszazavarták a mérnököket a tervezőasztalok mögé.

Hirdetés

Lassan két hete, hogy véget ért az idei tajvani Computex 2023, ahol rengeteg újdonsággal és érdekes fejlesztésekkel találkozhattak a látogatók. A hardverkomponenseket gyártó cégek az új technológiák támogatásán túl egy-egy izgalmas tervezési irányt is bemutattak, amikkel talán picit izgalmasabbá válhat a PC-építési élmény.

Nem mondhat újnak a trend, de talán az idei év hozhatja el az áttörést a kábelmentesítés terén, valamiért egyre több márka gondolja úgy, hogy ezeknek egyszerűen nem szabad látszania a gépházon belül. A minimum az, hogy el kell rejteni az összeset, hogy csak a brutálisan erős és csillogó komponensek látszódhassanak, de már arra is láthattunk példát, hogy eltűnik egy-egy, eddig nélkülözhetetlennek hitt madzag.

Hirdetés

A Gigabyte és az Inno3D apró lépésekben halad, és egyelőre csak azt a fránya 12+4 tűs 12VHPWR kábelt próbálják minél jobban elrejteni, miközben állítólag így sokkal biztonságosabbá válik a használata.

Ne is lássuk!

A tehetős PC-s felhasználók többség vélhetően nincs túl jó véleménnyel az új csatlakozóról, számos eset keringett a neten, hogy a figyelmetlenségből fakadó laza csatlakozás vagy a túlzott kábelelhajlás leégéssel és végzetes hardverhibával járt. Azóta az RTX 40-es kártyatulajdonosok jobban odafigyelnek a szerelés során, de a többség jobban örülne egy megbízhatóbb, strapabíróbb megoldásnak.

A hűtőbordába tett kivágás mélyén csücsül a tápcsatlakozó, aminek elvezetése sokkal kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az új, v2-es WindForce RTX 4090-en.
A hűtőbordába tett kivágás mélyén csücsül a tápcsatlakozó, aminek elvezetése sokkal kényelmesebbé és biztonságosabbá válik az új, v2-es WindForce RTX 4090-en.

A Gigabyte a nagyobb gyártók közül elsőként jönnek egy olyan RTX 4090-es WindForce típussal, aminek nem a felső élén található a speciális csatlakozó. A mérnököknek sikerült úgy megváltoztatnia a nyomtatott áramkört, hogy a 12+4 tűs csatoló oldalra, az óriási hűtőborda fedésébe kerülhetett. Ez természetesen a méretes alumínium hűtőfelület módosításával is járt, cserébe a kábelt oldalról lehet bekötni, ami jóval stabilabb és extrém meghajlástól mentes pozíciót ad. Az óriási kártya így könnyebben férhet el keskenyebb házakban is, az oldallap ennél a típusnál végre nem feszül neki a kábelnek.

A csatlakozónál biztosan nem hajlik majd a kábel, az alaplapba szerelve azonban lehetnek még gondok a fehér köteg elvezetésével.
A csatlakozónál biztosan nem hajlik majd a kábel, az alaplapba szerelve azonban lehetnek még gondok a fehér köteg elvezetésével.

Az Inno3D-nél picit másképp oldották meg a problémát, az egyelőre kizárólag a kínai piacon forgalomba hozott AXGaming márkájú GeForce grafikus kártyáiknál alulról kell bekötni a kábelt. Abból a szempontból ez is ízléses kialakításnak tűnik, hogy nem hajlik meg a kártya síkjában a madzag, cserébe az alaplapnál kell nagyon óvatosan elvezetni az egész köteget. Az egész egyben látva nem biztos, hogy ezzel nagyon előrébb jutottunk, de az tény, hogy nem a csatlakozó közvetlen közelében hajlik meg a kábel, hanem jóval később; nem lesz gond vele, de az odafigyelés itt sem árthat.

Nyári kábelmánia

Miközben az árak csökkenésére várunk, úgy fest, hogy a gyártók remekül elszórakoznak a tápellátást végző kábelek új elhelyezési lehetőségeivel. A nyári uborkaszezonban valószínűleg csak erre futja majd tőlük, a június 29-én érkező RTX 4060-as kártyákat várhatóan ez a kábelmizéria nem fogja érinteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.