Hirdetés

Hivatalos: a vártnál később jön a GeForce RTX 50-sorozat



|

Maga az Nvidia mutatta meg a jövőre vonatkozó terveit.

Hirdetés

Az Nvidia a 2014-ben piacra dobott Geforce 900-as sorozat óta következetesen kétévente vezényli le a videokártyás generációváltást: 2016-ban jött a GTX 10-es, 2018-ban az RTX 20-as, majd 2022 őszén a jelenlegi, RTX 40-es sorozat.

Ez utóbbi fogadtatása azonban nem sikerült kifejezetten rózsásra, amit legutóbb a szélesebb tömegeknek szánt RTX 4060 Ti gyenge rajtja illusztrált. Akit a jelenlegi, Ada Lovelace architektúrára épülő ajánlatok nem győztek meg, az eddig joggal bízhatott a Blackwell kódnéven emlegetett következő generáció 2024-es debütálásában, ám az Nvidia most szétzúzta ezt a reményt.

Hirdetés

A TeakTown beszámolója szerint ugyanis a zöldek nemrég egy mesterséges intelligenciára fókuszáló hivatalos eseményen leplezték le a következő évekre vonatkozó menetrendjüket, amelyen a GeForce RTX 50-es szériát hajtó "Ada Lovelace-Next" architektúra (vagyis a már említett Blackwell) nem a korábbi sormintából következő 2024-es, hanem a 2025-ös évhez van beírva.

Magyarán jelen állás szerint a vállalat nem számol 2024-es generációváltással, ha pedig az RTX 50-es modellcsalád esetében is őszi leleplezésre kerülne sor, akkor akár 2026-ig is kénytelenek lehetünk várni a megfizethetőbb kártyákra. Az RTX 40 esetében ugyanis ez volt a menetrend: tavaly ősszel csupán a méregdrága RTX 4090 és az RTX 4080 került piacra, míg az RTX 4060 Ti csak májusban rajtolt, az RTX 4060 pedig ma (június 29-én) került a boltokba.

Nem árt megjegyezni, hogy az Nvidia hírhedt a tervei folyamatos módosításáról, egy-egy kártya esetében legalábbis gyakran változik a széljárás, elég csak a nagy csinnadrattával leleplezett RTX 4080 12 GB sorsára gondolni, amit végül más néven és olcsóbb árcédulával adtak ki, miután a közönség rosszul reagált a bejelentésre.

Egy egész generációváltás persze már teljesen más kérdés, hiszen ezt évekre előre el kell tervezni, így nem kizárt, hogy végül tényleg csak 2025-ben futnak be az első RTX 50-es vasak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.