Hirdetés

HyperX Clutch Gladiate teszt – barátságos kontroller extrákkal|

Prémium eszközökre jellemző funkciókkal bír a HyperX megfizethető, vezetékes kontrollere.

Hirdetés

Nemcsak a konzolok és a rájuk kiadott játékok ára kúszott feljebb a 2020 novemberében elrajtolt jelenlegi generációnál, hanem a különféle tartozékoké is. De ha nem ragaszkodunk mindenáron ahhoz, hogy kizárólag a Microsoft, a Sony vagy a Nintendo által gyártott és forgalomba hozott kiegészítőket csatlakoztassunk dedikált játékgépünkre, hanem megpróbálkozunk harmadik fél termékével is, akkor már egy kontrolleren is több ezer forintot foghatunk.

Kiváló példa erre a kimondottan Xboxhoz tervezett, ám PC-vel is kompatibilis HyperX Clutch Gladiate vezetékes kontroller, mely licencelt termékként a gyári vezérlő teljes funkcionalitásával bír, sőt mi több, olyan trükkökre is képes, amire az nem.

Hirdetés

Óvatos reformer

Ugyan több gyártó is készít olyan modelleket, amelyek a PlayStation DualShock 4 (PlayStation 4) vagy a PlayStation DualSense (PlayStation 5) kontrollerek formavilágát és/vagy elrendezését utánozva kínálnak alternatívát az Xbox közönségének, a Kingstontól két éve a HP-hez vándorolt HyperX e tekintetben konzervatív maradt, magyarán a Clutch Gladiate dizájnja a Microsoft-féle Xbox kontrollerét veszi alapul. Ez azt jelenti, hogy az analóg karok aszimmetrikusan helyezkednek el, miközben az akciógombok betűjelzései a megszokott kék-sárga-piros-zöld színkombinációban pompáznak. És persze az előlap legfeltűnőbb része továbbra is a be- és kikapcsolásra, valamint a Home menü azonnali előhívására szolgáló Xbox gomb, mely ezúttal nem világít, mintegy jelezve, hogy használatra készen áll a kontroller, mivel ezt a funkciót egy apró LED vette át közvetlenül alatta.

Az utóbbit a Megtekintés és Menü gombok fogják közre a beszédes nevű Megosztás gombbal egyetemben (ezzel készíthetünk a legegyszerűbben játék közben képeket, videókat, amiket akár meg is oszthatunk). Az analóg karok sapkái homorúak és gumírozottak, így nem csúszik le róluk egykönnyen a hüvelykujjunk, ellenben a D-pad csak négyirányú, ami verekedős játékokban (Mortal Kombat, Street Fighter stb.) hátrányos lehet. A HyperX Clutch Gladiate néhány milliméterrel hosszabb, szélesebb és vaskosabb a Microsoft kontrollerénél, ugyanakkor érezhetően könnyebb annál, és nem csak azért, mert nincs benne akkumulátor. Emiatt hosszabb távon kevésbé terheli meg a csuklót, viszont a keskenyebb és enyhén szögletesebb, barázdázott textúrájú markolat fogása hangyányit bizonytalanabb, mivel a sztenderd Xbox Series X|S vezérlő barázdái mélyebbek. És ha már szóba kerültek a csúszásgátló barázdák, akkor feltétlenül meg kell említenünk, hogy a Clutch Gladiate ravaszairól nemes egyszerűséggel lehagyták őket.

Váratlan extrák

Iménti hiányosságát a Clutch Gladiate azzal kompenzálja, hogy a hátoldalon található kapcsolókkal lerövidíthetjük a ravaszok útját, ami főként kompetitív lövöldékben jöhet jól, hiszen így hamarabb regisztrálja a játék az inputot, és a másodperc törtrészével ugyan, de mi lövünk hamarabb,

valahogy úgy, ahogy Han Solo megelőzte Greedót.

Szintén a hátoldalon kapott helyet két további, programozható gomb (P2 és P3), amelyek egy pofonegyszerűen végrehajtható, mindössze néhány másodpercig tartó társítási műveletet (ehhez pusztán a P1 gombot használjuk, nincs szükség segédszoftverre vagy mobilalkalmazásra) követően átvehetik az akciógombok, a D-pad iránygombjai, a ravaszok, a vállgombok, sőt akár az analógok gombfunkciójának szerepét is. Profilok eltárolására nincs lehetőség, miként arra sem, hogy konkrét, játékspecifikus funkciókat rendeljünk hozzájuk, mint például a térkép vagy a tárgylista megnyitása. Ugyanakkor a Clutch Gladiate mindkét gomb esetében megjegyzi a legutolsó társítást, akkor sem kell újra végigmennünk a folyamaton, ha kikapcsoltuk a konzolt, vagy átdugtuk a kontrollert másik konzolba vagy PC-be.

Vezetékes kontroller lévén plug & play alapon működik a Clutch Gladiate, azonnal felismerte az Xbox Series X, amint csatlakoztattuk. A körülbelül 3 méteres USB-C kábel játékhoz még elegendő, de rövid lehet, ha médiaboxként használnánk a konzolt, és távolabbról kapcsolnánk filmet vagy zenét. Szerencsére lecsatolható, és ezáltal szükség esetén hosszabbra cserélhető, vagyis a gyártó elkerülte azt a csapdát, amibe nem egy budget-kategóriás kontroller belesétált már a múltban. Jóllehet, a vezetékes megoldás kisebb mozgásteret enged a játékosnak, ám cserébe a bemeneti késleltetés is alacsonyabb.

Összegzés

Barátságos árazása, a sztenderd Xbox Series X|S kontrollerhez való hasonlatossága, valamint a kategóriájára nem igazán jellemző extrái miatt észszerű választás a HyperX Clutch Gladiate, amelyről a jackcsatlakozót sem spórolta le a gyártó. Mindazonáltal akadnak olyan hiányosságai is, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. A négyirányú D-pad, a harisnyázatlan kábel, a nem létező színválaszték (csakis feketében érhető el) a gombprogramozás limitációi kompromisszumkészséget várnak el tőlünk. Igaz, a legtöbben kötöttünk már ennél sokkal súlyosabb kompromisszumot is.

HyperX Clutch Gladiate

Ár: 18 000 Ft
Barátságos árazása, a sztenderd Xbox Series X|S kontrollerhez való hasonlatossága, valamint a kategóriájára nem igazán jellemző extrái miatt észszerű választás a HyperX Clutch Galdiate.
 • vezetékes játékvezérlő
 • 3 m USB-C kábel (lecsatlakoztatható)
 • barázdázott markolat
 • dupla rezgőmotor
 • 2 analóg kar, 1 D-pad, 2 állítható ravasz, 2 vállgomb, 4 akciógomb, 2 programozható gomb
 • 3,5 mm-es sztereó jackcsatlakozó
 • 155×110,5×64,5 mm, 277 gramm
 • Xbox (Xbox One és Xbox Series X|S), Windows kompatibilitás
PRO
 • kényelmes
 • könnyű
 • állítható ravaszok
 • programozható gombok
 • lecsatolható vezeték
Kontra
 • négyirányú D-pad
 • harisnyázatlan kábel
 • a gombprogramozás limitációi
 • csak fekete szín
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8433
  [topic] => 1
  [group] => 15
  [gameinfo_name] => HyperX Clutch Gladiate
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 379
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2023-08-02 20:37:30
  [gameinfo_webpage] => https://hyperx.com/products/hyperx-clutch-gladiate-wired-xbox-gaming-controller?variant=434959379334
  [gameinfo_tags] => hyperx, clutch gladiate, kontroller, gaming, gamer, teszt
  [gameinfo_url] => hyperx-clutch-gladiate
  [gameinfo_pro] => kényelmes
könnyű
állítható ravaszok
programozható gombok
lecsatolható vezeték
  [gameinfo_kontra] => négyirányú D-pad
harisnyázatlan kábel
a gombprogramozás limitációi
csak fekete szín
  [gameinfo_data] => vezetékes játékvezérlő
3 m USB-C kábel (lecsatlakoztatható)
barázdázott markolat
dupla rezgőmotor
2 analóg kar, 1 D-pad, 2 állítható ravasz, 2 vállgomb, 4 akciógomb, 2 programozható gomb
3,5 mm-es sztereó jackcsatlakozó
155×110,5×64,5 mm, 277 gramm
Xbox (Xbox One és Xbox Series X|S), Windows kompatibilitás
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 18 000
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Barátságos árazása, a sztenderd Xbox Series X|S kontrollerhez való hasonlatossága, valamint a kategóriájára nem igazán jellemző extrái miatt észszerű választás a HyperX Clutch Galdiate.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 379
      [manufacturer_name] => HyperX
      [manufacturer_url] => 
      [manufacturer_link] => https://www.hyperxgaming.com
      [link] => /gyarto/
    )

  [link] => /termekinfo/hyperx-clutch-gladiate-8433.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => kényelmes
      [1] => könnyű
      [2] => állítható ravaszok
      [3] => programozható gombok
      [4] => lecsatolható vezeték
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => négyirányú D-pad
      [1] => harisnyázatlan kábel
      [2] => a gombprogramozás limitációi
      [3] => csak fekete szín
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  8

 • Anyagminőség:

  7

 • Extra funkciók:

  7

 • Kinézet:

  7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.