Hirdetés

Kézi konzolokba szánt erőforráson dolgozhat az Nvidia



|

Az egyik legnagyobb processzorgyártóval foghattak össze Jensen Huangék.

Hirdetés

Az elmúlt években látványosan fellendült a kézi konzolok piaca, amiből eddig elsősorban az AMD látszik profitálni, hiszen a cég chipjei szolgálnak az olyan termékekben, mint a Steam Deck, az ASUS ROG Ally, a Lenovo Legion Go vagy az Ayaneo 2S. Eközben viszont az Nvidia mintha kicsit bealudt volna, mert hiába dolgozik az ő erőforrásuk a minden konkurensnél sikeresebb Nintendo Switchben, a japánok által használt Tegra processzor még 2015-ben debütált, tehát egy kimondottan elavult technológiáról van szó.

A jövőben viszont nemcsak az egy éven belül színre lépő Switch 2-ben, hanem további hordozható gaming kütyükben is hasznosulhatnak az Nvidia tapasztalatai.

Hirdetés

Az AGF néven futó szivárogtató ugyanis az X felületén arról számolt be, hogy az egyik legnagyobb processzorgyártó, a MediaTek egy új kézi konzolos erőforráson dolgozik, amibe az Nvidia szállíthatja a grafikus feldolgozóegységet. A poszt alapján ennek az az oka, hogy a cégvezető Jensen Huang elégedetlen a Nintendóval, és nagy potenciált lát a handheld piacban.

Ami az elégedetlenséget illeti, a AGF itt arra célozhat, hogy a japán vállalat ugyan rengeteg konzolt ad el, de sokáig tart, mire eljut a generációváltásig (a Switch 2017 óta minimális módosításokkal ugyanazt a hardvert használja), így a terjeszkedéssel az Nvidiának több lehetősége lenne új GPU-kkal elárasztani a bővülőben lévő kézi konzolos piacot.

Ez pedig nem az egyetlen közös projekt lehet az okostelefonos erőforrások hadát szállító MediaTekkel, a szivárogtató ugyanis egy másik pletykára reagálva közölte az értesülését, mely szerint az Nvidia és a kínai cég egy Arm-architektúrára épülő AI processzoron is dolgoznak, kimondottan számítógépekbe szánva a hardvert. Ha hihetünk a forrás Dan Nystedtnek, e chip gyártása 2025 első felében veszi kezdetét, a TSMC 3 nm-es technológiájával, a MediaTek viszont már a következő hónapban elárulhat róla egy s mást a a Computex 2024 (június 4-7.) keretében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.