Hirdetés

Kimutatták, hogy a virtuális valóság csökkentheti a rákbetegek fájdalmát



|

Újabb kutatás világított rá a VR-szemüvegek terápiás használatának hatásosságára.

Hirdetés

Bár a metaverzum nem lett akkora durranás, mint Mark Zuckerberg remélte, ez nem jelenti azt, hogy a virtuális valóságban ne lenne potenciál. A szórakoztatáson és a képességfejlesztéseken túl komoly lehetőségeket rejt az orvostudomány számára is: pár hónapja például egy VR bevásárlószimulátor kecsegtetett azzal a reménnyel, hogy segít kiszúrni a demenciát.

Ezúttal az American Cancer Society szakfolyóirata, a Cancer által közölt kutatás számolt be arról, amivel már korábban többen is foglalkoztak, többek között a Harvard Health Publishing is, miszerint a VR-szemüvegek terápiás használatával csökkenthető a betegek fájdalomérzete. A rákkal küzdő páciensek esetében viszont még nem sikerült ezt kimutatni, legalábbis mostanáig. 

Hirdetés

A Cancerben részletezett kutatás 128 résztvevő bevonásával zajlott le, akiket két - minden fontosabb tényezőben hasonlító - csoportra osztottak: a betegek egy részét tízpercnyi VR-terápiára küldték, a többiekkel pedig ugyanennyi ideig tableten végeztettek különféle figyelemelterelő gyakorlatokat.

Mindkét csoport esetében javultak az önbevallás szerinti fájdalomértékek, viszont azok, akik a virtuális valóságban merültek el, szignifikánsabban nagyobb (egy 0-tól 10-ig tartó skálán 1,4-es) fájdalomcsökkenést tapasztaltak, ez a különbség pedig 24 órán keresztül is fennmaradt, sőt nőtt is (náluk 1,7-es volt a csökkenés, míg a tabletes csoportnál csak 0,3). A VR-terápián résztvevőket ráadásul kevésbé zavarta a fájdalom annak erősségétől függetlenül, mint előtte, és összességében meglehetősen pozitívan nyilatkoztak a virtuális valóságot alkalmazó megoldásról. 

A kutatás vezetője, Dr. Hunter Groninger szerint az eredményeket figyelembe véve a VR-terápia hasznos módszer lehet a daganatos betegek fájdalmának csökkentésére (még olyan páciensek esetében is, akik ágyhoz vannak kötve), és szeretnék otthoni környezetben is tesztelni. 

"Talán egy napon a rákos betegeknek virtuális valóság-terápiát írnak majd fel, amelyet otthon is használhatnak a fájdalomérzetük csökkentésére a szokásos módszerek, például a fájdalomcsillapítók mellett."

Hogy a virtuális valóság pontosan hogyan enyhítheti a fájdalmat, az egyelőre nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy eltereli a figyelmet, és feltételezéseik szerint az agyban bizonyos idegi "átjárók" bezáródását eredményezheti, ami csökkentheti a fájdalomérzetet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.