Hirdetés

Komoly hátrányról árulkodnak a Steam Deck első szétszerelős videói



|

A Valve nem igazán tette oda magát, hogy megkönnyítse a szerelők dolgát.

Hirdetés

A környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével az elektronikai eszközök otthoni javíthatóságáért küzdő Right to Repair mozgalom is egyre több támogatót vonz, hiszen a házilagos barkácsolás nemcsak a veszélyes hulladéknak minősülő termékek élettartamát nyújtja ki, de a méregdrága szervizdíjaktól is megkíméli a vállalkozóbb szelleműeket.

Manapság már a videósok is gyakran vizsgálják, hogy egy-egy új kütyü mennyire igyekszik megkönnyíteni az otthoni szerelgetést, a február 25-én rajtoló Steam Deck pedig némiképp elvérzett a vizsgán.

Hirdetés

Nemrég ugyanis két népszerű youtuber, a Linus Tech Tips Linus Sebastianje és a Gamers Nexus Stephen Burke-je is szétkapta a Valve hordozható PC-jét, odabent pedig egy stabilan leragasztott akkumulátort találtak. Márpedig a ragasztás főbenjáró bűnnek számít a Right to Repair-bibliában, mivel az így rögzített alkatrészeket nagyon nehéz szakszerűen eltávolítani.

Sebastian 1 óra környékén esik neki a feladatnak, de csak erőszakkal sikerül kifeszegetnie a telepet, Burke viszont meg sem próbálkozott a szereléssel, helyette a 30. perctől mondja el, hogy mi ezzel a gond.  

Az akkumulátor pont az az alkatrész, amit előbb-utóbb biztosan cserélni kell, hiszen nincs örök életű telep, a töltésekkel párhuzamosan az üzemidő is csökken, megtorpedózva a Steam Deck lényegét, a hordozhatóságot. A ragasztott akkuk pedig nemcsak az amatőr barkácsolók dolgát nehezítik meg, de még a sokat látott szerelőktől is nagy figyelmet követel a roncsolásmentes eltávolításuk.

A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy a Valve nem is állította, hogy a Steam Deck lesz a Right to Repair mozgalom új élharcosa, az októberben megjelent hivatalos szétszerelős videóban ugyanis kifejezetten hangsúlyozták, hogy senki se próbálja otthon bütykölni.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.