Hirdetés

Közel 20 éve nem fogytak olyan rosszul a GPU-k, mint most



|

Vége a GPU-gyártók Kánaánjának, de az Nvidiánál még így is akad ok az örömre.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy ez a háború, energiaválság, rekord magas infláció és mindenféle gazdasági nehézségek által sújtott esztendő nem sok alkalmat adott a vidámságra, a videokártyák piacát elnézve viszont legalább a kárörömre lehet némi okunk, hiszen 2022-ben látványosan eltűnt az az extra kereslet, ami miatt az utóbbi években aranyárban mérték a GPU-kat.

Ennek oka többtényezős, kezdve a COVID-járvány alatt felpörgött vásárlások kifulladásától a kriptobányászat összeomlásán át a válság miatt visszafogott lakossági költésekig. A lufi kipukkadása pedig a számokon is látványosan megmutatkozik: 2022 igazi mélypontot hozott a diszkrét GPU-k forgalmában.

Hirdetés

A Jon Peddie Research összefoglalója szerint 2022 harmadik negyedévében a gyártók összesen 14 millió videokártyát és dedikált notebookos GPU-t szállítottak (6,9 milliót az előbbiből, 7,1 milliót az utóbbiból), ami 42%-os visszaesés 2021 azonos időszakához képest. Ennél is beszédesebb, hogy utoljára a 2005-ös harmadik negyedévben, vagyis 17 éve produkált ilyen gyenge számokat az ipar.

Az Nvidia részvényeseinek ugyanakkor némi vigaszt nyújthat, hogy a cég a kereslet csökkenésével párhuzamosan növelni tudta az előnyét az asztali videokártyák piacán: a JPR szerint a zöldek a harmadik negyedévben 86%-os szeletet hasítottak ki ebből a tortából, ami az eddigi legmagasabb mért eredményük. Az AMD jelenléte eközben 10%-ra csökkent, míg az újonc Intel rögtön 4%-os részesedésre tett szert az Arc-kártyákkal, ami egyáltalán nem mondható rossz indulásnak.

Összességében viszont senkinek sincs oka pezsgőt bontani, hiszen csak az asztali GPU-k kategóriáját nézve is tetemes, 39%-os visszaesést mért az elemzőcég a harmadik negyedéves időszakban. Nagy kár, hogy a gyengélkedés árcsökkentő hatása a magyar piacon továbbra sem érződik, hiszen az erőtlen forint, a hatalmas infláció és a magas adótartalom miatt idehaza még mindig iszonyú drágák a grafikus hardverek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.