Hirdetés

Laptopokban debütálhat elsőként a GeForce RTX 50 sorozat



|

Egy kiszivárgott partnergyártói prezentáció alapján egész pályás letámadást tervez az Nvidia, csupán a legalsó kategóriában maradhatnak meg a korábbi fejlesztések.

Hirdetés

Sokfélét hallani a következő GeForce termékcsaládról, szó esett már az asztali variánsok várható megjelenéséről, a csúcsmodell brutális hűtéséről, illetve nemrég épp arról, hogy az egész generáció megjelenése átcsúszhat 2025-re. Mind-mind pletyka, de pl. az már egészen biztosnak tűnik, hogy GDDR7-es memóriákkal érkeznek az újdonságok, a VRAM-kapacitás picit növekedni fog, és talán végre a PCIe 5.0 szabvány támogatása sem marad el.

A Clevo nem az asztali gépekbe szerelhető monstrumokról, hanem azok mobil változatairól rendelkezik némi információval, ami nemrég szépen meg is találta az útját a lelkes bennfentesek felé; konkrét prezentációs diákon látni az egyelőre kódnéven futó fejlesztéseket. Önmagában ez még nem okozna nagy izgalmakat, viszont ebből mintha az látszana, hogy az Nvidia gőzerővel készül a bejelentésre, és a laptopokba szánt termékcsalád ezúttal nagyobb prioritást élvez.

Hirdetés

Erőltetett menet a Copilot+ kategória miatt?

Pontos megjelenési dátum természetesen még nincs, de nagyon úgy fest, hogy a januári CES 2025-ön robbanhat a mobil "Blackwell" bomba, és a felső kategóriás fejlesztésekkel következő szintre léphetnek a játékosoknak és kreatív tartalomgyártóknak szánt hordozható erőművek. Nemcsak asztali, hanem mobil fronton is belép a GDDR7 memóriaszabvány, a leggyorsabb kiadásokhoz ezúttal is külön lapka készül, ám picit meglepő, hogy a korábbiaktól eltérően három változatot terveznek erre.

A feltételezhetően 5090-nek és 5080-nak nevezendő páros mellé befut egy 12 GB-nyi memóriával szerelt változat, amit most még nem mernénk 5070-nek nevezni, de mindenesetre a GN22-es lapka X11-X9 tudását hozza el, némileg csökkentett teljesítménnyel, X7 kódnév alatt. A 16 GB-nyi maximumot nem lépik át a tervezés során, és egyébként erre nincs is nagyon szükség, a játékos élmények mellé érkező AI-feladatokhoz egyelőre elegendő ez a VRAM-kapacitás.

A második lapkaverzióba érkezhetnek az erős középkategóriás fejlesztések, a GN22-X6-tól X2-ig terjedő kínálat érdekessége, hogy mindhárom típus 8 GB memóriával konfigurálható, a sebességbeli differencia az engedélyezett CUDA-, RT-, Tensor-magok számából fakad. Az RTX 40-es sorozattal összevetve tisztán látszik, hogy a kínálat szélesedik, de még maga a Clevo sem igazolta azt, hogy ezek a lapkavariánsok egyszerre érkeznek meg kereskedelmi forgalomba.

Az alsó kategóriában egyelőre még nem lesz "Blackwell", az alacsony árszinteken vadászó felhasználóknak be kell érniük az RTX 4050/3050 párossal, sőt egyes laptoptípusoknál az RTX 2050 is rendelhető marad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.