Hirdetés

Minden az AI-ról szól: otthoni RTX PC-kre szabott technológiákat mutatott az Nvidia|

Ami eddig az adatközponti, nagyvállalati területet érintette, felkerül az íróasztalokra is. Nincs új GeForce, cserébe megszámlálhatatlan AI-fejlesztés érkezik, digitális asszisztensektől kezdve egészen a zavarba ejtően élő avatárokig.

Hirdetés

A Blackwell-generációs lapkák és gyorsítókártyák, platformok bejelentését követően azt hihettük, hogy nincs már több sebességfokozat, amibe felkapcsolva még tovább lehet pörgetni a mesterséges intelligencia terjedését. Az Nvidia azonban kicsit sem lassít, a piaci dominanciát újabb réteg innovációval kívánja bebetonozni, legalábbis ez olvasható ki Jensen Huang, az óriásvállalat vezetőjének computexes prezentációjából.

A GPU-k számítási kapacitásának minden egyes bitjét szeretnék kihasználni, és az eddig távolinak tűnt tudást elhozzák az RTX PC-kre, és mostantól a teljesen átlagos felhasználókat (akár játékosokat) szólítják meg: itt az AI-korszak. Persze, láttuk már az Ominverse-t, a látványos fejlesztői techdemókat és élethű karaktergenerálást, de most mindenki számára kinyílt az ajtó; mármint azoknak, akiknek RTX-kártyájuk van.

Digitális asszisztensek otthon

A Copilot+ kategória bejelentése óta tudjuk, hogy bár a generatív-AI-ra épülő szolgáltatások, rendszerek többsége a felhőben fut, a következő lépcsőfok a helyi futtatás, avagy olyan gépek érkezése, amelyek az otthonodban, a kezeid alatt számolják az AI-feladatokat. Az RTX videokártyák Tensor-magjainak köszönhetően több száz TOPS-érték érhető el, ezért nem meglepő, ha a gyártó épp azon dolgozik a Microsofttal, hogy a Copilot gyorsítása azonnali legyen bármely RTX PC-n. Sőt, ezen felül az új szoftverfejlesztői csomagoknak köszönhetően saját asszisztensek megalkotása, nyelvi modellek létrehozása és ezen alapuló feltanítás sem lehetetlen.

Erre teszt még egy lapáttal a Digital Human Microservices, ami egy roppant izgalmas, de egyben ijesztő jövőképet tár elénk. A jelenlegi szöveges prompt-alapú asszisztenseket leváltják a "digitális emberek", vagyis egy emberi generatív AI, hangfelismeréssel, azonnali szövegkonverziós és fordítási képességekkel, realisztikus arcanimációval és valós idejű, élethű bőr és haj rendereléssel. Mindehhez saját SLM-et (small language model) fejlesztett az Nvidia, de újdonság a gesztikulációt és testmozgásokat generáló réteg is. Ezt a jövőt az összes RTX PC-re szánja a vállalat, szóval, amit most a Copilot kapcsán látni, tapasztalni, az semmi ahhoz, képest amit a "digitális emberi" AI hoz majd a közeljövőben. A példák között szerepelt játékfejlesztés, egészségügyi szolgáltatás, üzleti transzformációs segéd és egy digitális celeb, aki több márkának lett az arca.

Hirdetés

Elakadtál a játékban? Segít az AI

A Project G-Assist megjelenése tulajdonképpen csak idő kérdése volt, hiszen ha a mindennapi munkafolyamatok gyorsításához készül AI-asszisztens, akkor csak picit kell tovább gondolkodni, és máris kész a játékokban hasznosítható segéd. A mesterséges intelligencia alapú chatbot beépül a támogatott játékba, illetve valós időben figyeli a géped teljesítményét, és adott szituációnak, problémának megfelelően cselekszik. Ha például elakadsz egy küldetésben, akkor ahelyett, hogy ablakot váltanál vagy mobilról próbálnál interneten kutatni, a chatbot felvázolja neked, mi a teendő, és milyen irányba indulj tovább. Nemcsak szöveges alapon, hanem hangutasításokként megadva.

Sőt, nemcsak a játék történetvezetésében naprakész, hanem a futtatási anomáliák megértésében is segít. Felméri a géped teljesítményét, beállítási változtatásokat javasol, és akár még a tuningról is lebeszél, ha épp azt érzi gyenge, instabil pontnak. Mindezt azonnal, eléd tárva a pontos választ és megoldási lehetőségeket. A működési jelleg miatt egy folyamatosan bővülő és fejlődő rétegről beszélhetünk, ami bizonyos szempontból új játékélményeket generálhat.

Pici GeForce kártyákat akar az Nvidia

Nemrég egy kósza pletykaként került fel egy-két hírportálra, hogy a gyártó új méretkategórián dolgozik, amit szabványosítva kínálna a partnerei számára. Azt már láttuk eleget, hogy milyen óriási RTX 40-es vezérlőket tudnak építeni a népszerű márkák, és valószínűleg az Nvidia is picit beleunt ebbe, aminek eredményeként érkezik az SFF-formátumú termékcsalád. Ezzel a lépéssel nemcsak a VGA-k méretei csökkennek, hanem várhatóan a kis méretű PC-k piaca is fellendülhet; legalábbis ez lehet az egyetlen üzleti cél.

Az új kártyák hossza és magassága nem lépheti át a 30,4 és 15,1 cm-t, a vastagság pedig 5 cm-en vagy 2,5 kártyahelyen tetőzhet. Ráadásul az Nvidia annyira komolyan veszi ezt, hogy folyadékhűtésekkel sem lehet trükközni, vagyis az a kártya, amelyik önmagában teljesíti a fenti számokat, de radiátor és ventilátorok kapcsolódnak hozzá, megbukik az SFF-Ready hitelesítésen. Minden bizonnyal az elkövetkezendő napokban láthatunk majd pár ilyen példányt, úgy fest, hogy a Super-verziók megjelenését követően ez a második RTX 40-es ráncfelvarrás az év végére várható 50-es sorozat előtt.

RTX AI PC-t mindenkinek

Ezt nagyon szeretné az Nvidia, és az új PC és notebook bejelentésekből az látszik, hogy a partnergyártók szívesen emelik a TOPS-számokat a dedikált GPU-kkal. Az RTX Remix mellett fókuszban van a tartalomgyártókra hangolt RTX Video, illetve kiterjedtebb támogatást kap az RTX AI Toolkit, mely a fejlesztők számára kínált, alkalmazás-specifikus nyelvi modell kialakítását teszi lehetővé.

Minden az AI-ról szól; ez az üzenet egyszerre vonatkozik a jelenre és a jövőre. Hamarosan a Blackwell architektúra RTX-verziója emelheti a tétet, az igazán szemkápráztató fejlődést viszont várhatóan a játékok hozzák el az otthoni felhasználók számára. NPC-k, fizikai számítások, azonnali interakciók és valós kommunikáció; mind-mind AI-jal támogatva.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.