Hirdetés

Hogyan állítsd vissza elveszettnek hitt adataid?



|

PC-d legértékesebb eleme nem a CPU vagy a videokártya, hanem az adataid, amelyek biztonságáról gondoskodnod kell. Segítünk elmenteni fájljaidat, és visszaállítani az elveszettnek hitt adatokat.

Hirdetés

Egészen addig, amíg nem történik meg a baj, vagyis az adatvesztés, a felhasználók többsége halogatja a megfelelő adatmentés kiépítését. Legyen az akár a rendszermeghajtód, a másodlagos merevlemez, egy külső HDD vagy pendrive, semelyik adathordozón sincsenek adataid teljesen védve. Cikkünkben szót ejtünk arról, hogy a profik milyen rendszer szerint helyezik biztonságba fájljaikat, főként azonban abban próbálunk segíteni, hogy a már elveszettnek hitt adataidat ismét viszontláthasd.

Ehhez készítettünk egy speciális, PC World Data Rescue 2020 adatmentő operációs rendszert, amelyet előfizetőink ISO képfájlként le is tölthetnek, aki pedig nem fér hozzá ehhez, a cikk alapján is összeállíthatja saját verzióját.

Linux-alapok

Az első és legfontosabb szabály, hogy amelyik adattárolóról törlődtek fontos fájljaid, vagy amelyik hardveres hiba folytán elvesztette adataidat, arra ne írj. A frissebb fájlok mentésével felülíródik a tárterület, így a régi, elvesztett adatoknak végérvényesen búcsút inthetsz. Ez másodlagos vagy külső tárolón viszonylag könnyen megoldható, de egy rendszermeghajtón sok gondot okoz, hiszen az operációs rendszer egyfolytában ír erre az eszközre. Ilyenkor jön kapóra a Live Linux, amelyet egy USB-kulcsról vagy akár DVD-ről elindíthatsz, így az nem ír adatot egyik tárolódra sem. A telepítés nélkül azonnal elinduló és használható Linux azért is jó választás, mert egy esetleges vírustámadáskor a kártevő nem tud tovább szaporodni, hiszen jó eséllyel nem is működik Linux alatt.

A vészrendszer ellenére a kényelemről sem kell lemondanod, az adatmentést végig grafikus kezelőfelületen végezheted, nem feltétlenül kell kilométer hosszú parancssorokat begépelned. A PC World Data Rescue 2020 alapjául a Linux Mint legfrissebb, 64 bites, Cinnamon verzióját választottuk. Ez az Ubuntura épülő operációs rendszer gyors, kiváló hardveres támogatással büszkélkedhet, és barátságos kezelőfelületet kapott Start menüvel, Tálcával és Asztallal.

Az alapvető Linux Mint rendszerből elsőként kigyomláltuk az adatmentéshez felesleges multimédiás és irodai funkciókat, majd telepítettünk több, adat-visszaállításra, -mentésre és meghajtójavításra használatos alkalmazást. Természetesen a Firefox böngészőt megtartottuk, hiszen egy-egy adatmentési gond megoldásában hatalmas segítség lehet az olyan fórum, amelyen hasonló bajjal küszködő felhasználók osztják meg tapasztalataikat. Része a PC World Data Rescue 2020 Live Linuxnak egy Clam-AV vírusirtó is, amely sok kártevőt képes felismerni és akár ki is irtani.

Mentsd, ami menthető!

Megtörtént a baj, elvesztetted fontos fájljaidat, vagy akár a teljes partíció eltűnt. Először is kapcsold ki a gépedet, nehogy valamelyik program megpróbáljon írni az adattárolóra. USB-kulcsról vagy DVD-ről indítsd el PC-den a PC World Data Rescue 2020 Live Linuxot. Ehhez a BIOS-ba belépve engedélyezned kell a DVD/USB-s bootmeghajtókat és előresorolnod a listában. A PC World Data Rescue 2020 képfájlt úgy készítettük el, hogy hagyományos BIOS-okkal legyen kompatibilis, ne pedig a legújabb UEFI-vel, így ha géped nem indul el a Live Linuxszal, váltsd át PC-d üzemmódját UEFI-ről Legacy BIOS-ra. Több számítógépben ez a CSM (Compatibility Support Module) funkció aktiválását jelenti.

A Linux grafikus kezelőfelülete automatikusan bejelentkezik, a rendszergazdai jogokhoz azonban szükséged lesz a megfelelő rootjelszóra is. Ez a "pcw" (idézőjelek nélkül), amelyet a rendszer zárolásának feloldásához is használhatsz. A GPartedet indítsd el elsőként, és keresd meg az elveszett adatokat tartalmazó meghajtót. Könnyen lehet, hogy ezt előbb csatolni kell a rendszerhez annak érdekében, hogy a többi program is lássa.

A ddrescue logikus, de nem feltétlenül kötelező lépés. Ez a program egy másik tárolóra készít egy képfájlt a kijelölt meghajtóról, így a hibás vagy adatot vesztett eszközt ki is szedheted a gépedből, nehogy véletlenül valamelyik program mégis írni próbáljon rá. Ez már csak azért is szerencsés, mert ha mondjuk egy 5400 rpm-es laptop HDD-vel kell dolgoznod, az adatmentés nagyon hosszadalmas lesz. Ezzel szemben egy SSD-re mentett képfájlból sokkal hamarabb kinyerheted az elveszettnek hitt adatokat.

A mentést a Testdiskkel érdemes kezdeni, ugyanis ez a program képes a hibás bootszektort vagy a megrongálódott fájlleírótáblát megjavítani. Ha csupán ez volt a gond, jó eséllyel készen is vagy az adat-visszaállítással, és minden fájlod újra elérhető lesz. Ha továbbra sem láthatók a keresett fájlok vagy akár az egész partíció, következhet a PhotoRec.

Ez a program a Testdiskkel azonos, karakteres kezelőfelületet használ (Terminálból futtatható, rendszergazdai jogosultságokkal), ennek ellenére használata egyszerű. Hatékonyan kutatja fel és állítja vissza képeidet, dokumentumaidat és videóidat. Ha más, speciális formátumú fájlt keresel, a Scalpel vagy a grep lehet a megoldás. Előbbihez a fájltípusnak megfelelő kezdő- és zárókaraktereket kell megadnod, így a már nem létező partíció helyén is képes megtalálni a program az eltűnt fájlokat.

A grep már abszolút mély víz, de talán éppen ez jelentheti a megoldást, hiszen az adattárolót közvetlenül elérve, fájlrendszertől függetlenül egy előre meghatározott karakterláncot keres. Ha ezt megtalálta, az általad előre megadott hosszban elmenti a karakterláncot megelőző és követő adatokat is, vagyis ha már fájlszinten sem létezik az adat, csak annak egy töredéke, akkor is lehetséges, hogy ennek nagy részét visszaállíthatod. Mivel a program karakterláncra keres, alapvetően szöveges dokumentumokhoz hatásos a grep.

Alternatív megoldások

Sajnos nem minden esetben lehet hiánytalanul visszaállítani a letörölt, megrongálódott fájlokat. Különösen a régebbi merevlemezekkel fordulhat elő, hogy nem is az író-olvasó fejek vagy a lemezek sérülnek meg, hanem az elektronika romlik el. Ilyenkor szoftveresen nem lehet megmenteni az adatot, a HDD egyszerűen fel sem pörög. Ez esetben keress a használtcikk-piacon a hibás merevlemezeddel azonos verziószámú meghajtót (a kapacitásnak nem feltétlenül kell egyeznie). Az elektronikát viszonylag egyszerűen, néhány csavar kitekerésével és szalagkábel átkötésével kicserélheted, így a meghibásodott HDD-ről már egyszerűen lementheted az adatokat. Az SSD-k írási ciklusainak száma véges, ám szerencsére amikor ezt eléred, és már a vezérlés sem tud korrigálni, a cellák utolsó értékei "beégnek" és olvashatók maradnak, csupán írni nem lehet már erre a tárolóra.

Hirdetés

Végül gyakori az olyan eset, amikor figyelmetlenségből letörölsz egy-egy fájlt, ám azonnal észreveszed a baklövést. Ha Windowst használsz, egyszerűen csak telepítsd az ingyenes Recuva programot, és állítsd vissza a letörölt fájlt - kisebb méretnél szinte 100 százalékos az esély a sikerre.

Készíts saját Linuxot!

Nem vagy az előfizetőnk, ne csüggedj, hiszen te is létrehozhatod a saját Data Rescue 2020 programodat, hiszen bármelyik feltelepített Linux-disztribúcióból készíthetsz saját Live rendszert, amelyet elindíthatsz egy másik gépen például egy USB-kulcsról. A személyre szabott rendszerre töltsd le a Pinguy Builder alkalmazást, de gondosan ellenőrizd a kompatibilitást. Futtasd a rendszertakarítást, majd állítsd be az alapértelmezett adatokat (Live rendszer neve, boot háttérkép stb.), végül válaszd a Dist üzemmódot. Fontos, hogy tárolódon a rendszered teljes méretének háromszorosa legyen szabad kapacitásban, mert a program ideiglenesen igen sok tárhelyet felemészt. Az elkészült ISO-t írd ki pendrive-ra Linux (dd) vagy akár Windows (Rufus) alatt.

Neked is szükséged van a PC World Data Rescue operációs rendszerre? Rendkívüli előfizetői akciónk keretén belül most beszerezheted, ráadásul a Windows 10 Pro OEM licencét, a Bitdefender védelmét is bezsebelheted. További részleteket a pcworld.hu/elofizetes oldalon találsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.