Hirdetés

Radeon RX 7700 XT és RX 7800 XT teszt - értelmet nyer a középkategória



|

Rizikós a középkategóriás termékek bemutatása: valakinek túl drága, valakinek túl gyenge - mindig vannak elégedetlenkedők. Vajon az új Radeonok a viharvert videokártyapiac új reménysugarai?

Hirdetés

Évek óta nincsen könnyű téma, kiszámítható fejlődés, megszokott piaci ritmus a videokártyák világában. A kvázi utolsóként befutó videokártyapáros sem úgy érkezett, hogy magabiztosan feledtetni tudja azokat a kellemetlenségeket, amiket átélt ez a kategória az elmúlt időszakban. Lehet, csak belefáradtunk a magas árakba, és az átlagfelhasználóknak szinte teljesen elérhetetlen technológiákba? Lehetséges, hiszen még most is nehéz őszinte vágyakozással tekinteni egy RTX 4090-re vagy annak 80-as kistestvérére, amikor az árak még félmillió Ft felett vannak. A milliós szintről egyébként ez tényleg javulásnak tekinthető, de a hazai játékosközösség arcán azért még bőven ott van a fintorgás. Jogosan.

Félreértés ne essék, a két csúcs-Radeon sem nevezhető elérhető árú tömegterméknek, de az tény, hogy az AMD az egész RDNA3-garnitúrát jóval lejjebb pozicionálta. A kezdeti, dollárban megadott ajánlott árak viszonylag hamar elkezdtek csökkenni, így jelenleg a 7900-as duó igen jó ár-érték aránnyal bír.

Hirdetés

Várva a csodára

De ez még nem elég, ennél több kell (vagyis kevesebb, ha az árakat nézzük) az átlag gamereknek, a Navi 33-as GPU-val érkező RX 7600 pedig valahol ezt az utat hivatott elkezdeni. Nem volt könnyű dolga, hiszen az RTX 4060-ak még a közutálat ellenére is igen nagy lendülettel és készletszinttel nyitottak. Igaz, még ekkor is becsúszott egy kellemetlen baki a 16 GB-os Ti-változat előzetes tesztjeinek idő előtti kiszivárgásával, de így októberre fordulva erre valószínűleg már kevesen emlékeznek.

Miért is kéne erre emlékezni, hiszen indul az őszi játékdömping, az RTX-kártyákat a kezdetektől átlagon felül támogató CyperPunk 2077 tulajdonképpen most lett kész, a Starfielddel pedig végre jól gazdálkodott az AMD, a vélhetően irtó magas összeg, amit a partneri exkluzivitás igényelt, megtérülni látszik. Utóbbi gyártó egyébként jól kicentizte az RDNA3-as család utolsó két tagjának megjelenését, és bár logikus érv lehet, hogy a nyári uborkaszezonban nincs túl sok értelme a piacra lépésnek, az augusztusi Gamescomnál tovább már nem lehetett halasztani a Navi32-es grafikus lapkára épülő Radeon RX 7700 és 7800 megjelenését.

Mindkét kártyán ugyanaz a Navi32-es lapka teljesít szolgálatot, az RX 7700 XT-n egy picit szerényebb számítási teljesítménnyel és memória alrendszerrel a letiltott részegységeknek köszönhetően. Jól látszik, hogy a középkategóriás modellek már csak 4 darab MCD-modult kaptak a hat helyett
Mindkét kártyán ugyanaz a Navi32-es lapka teljesít szolgálatot, az RX 7700 XT-n egy picit szerényebb számítási teljesítménnyel és memória alrendszerrel a letiltott részegységeknek köszönhetően. Jól látszik, hogy a középkategóriás modellek már csak 4 darab MCD-modult kaptak a hat helyett

A két kártya mellé számos szoftveres fejlesztést is beígértek a bejelentés alkalmával, ám ezek közül pont a lényeg, a vörösök képfelskálázós "csodája" hiányzik, vagyis még mindig nem tartanak ott vele, hogy a játékosok tömegei számára elérhetővé tegyék. Az FSR3-ra nagy szükség lenne, a DLSS 3.5 megjelenésével, és az egyik legfelkapottabb játékba, a Cyberpunkba épített teljes támogatásával a helyzeti előny ismét az Nvidiánál van, a ray tracing technológia megjelenítési finomításainak új szintje sok GeForce-felhasználóhoz juthat el a játékot megreformáló 2.0-s javítással.

Régóta ígérték, és most úgy néz ki, hogy 2024 elején jelenik meg az FSR3, ami a két középkategóriás újdonságot abszolút 4K-képessé teheti. A háromszoros gyorsulást erős lenne általános ígéretnek venni, viszont sokat lökhet az RX 7700 XT sebességén, akár a 4K@120 fps sem lehetetlen.
Régóta ígérték, és most úgy néz ki, hogy 2024 elején jelenik meg az FSR3, ami a két középkategóriás újdonságot abszolút 4K-képessé teheti. A háromszoros gyorsulást erős lenne általános ígéretnek venni, viszont sokat lökhet az RX 7700 XT sebességén, akár a 4K@120 fps sem lehetetlen.

Addig a Radeon gyártója, az AMD optimalizált meghajtócsomaggal és a Hypr-RX funkcióval kényezteti a felhasználókat. Utóbbival egy kattintásra úgy profilozható be a driveren keresztül az adott játék, hogy a lehető legmagasabb képkockaszámot a legkisebb képgenerálási késleltetés mellett érje el, az aktuális FSR-verzió aktiválásával. Működik, nem rossz, de az FSR 3 részeként várható Fluid Motion Frames hozza majd el az igazi sebességnövekedést.

Ide kevés lesz a 8 GB

A PCWorld Tech Szakkör podcastjében talán kétszer is felhoztuk a VGA-ipar egyik legrosszabbul kommunikált termékbejelentését, amikor az AMD az RX 6500 kapcsán a gyártó weboldaláról eltűnt a korábban büszkén hirdetett "4 GB VRAM is Not Enough for Gamers", hiszen a kártya pontosan ennyi fedélzeti memóriával érkezett meg. Sőt, ekkor ezt a kapacitást erősített azzal a gyártó, hogy a belépőszintre érkező újdonság a picike RAM és a 64 bites memóriabusz ellenére is abszolút ajánlható játékok futtatására 1080p felbontáson. Ez persze nem igaz.

Az RDNA3-portfolió esetében teljesen más utat jár be az AMD, minden egyes elem jövőbiztosabb VRAM-konfigurációt kapott. A felsőkategóriában 20 GB vagy afeletti kapacitás az általános, tesztünk újoncai pedig elhagyták az egyszámjegyű memóriatárat, és 12/16 GB fedélzeti memóriával használhatók. Az RX 7700 esetében ez talán nem annyira meglepetés, hiszen a közvetlen elődje nyitotta a 12 GB-os sort, az RX 7800 kapcsán azonban kellemes fejlesztés a 16 GB-nyi méret, hiszen a versenytársnál még a csúcskategóriában is akad olyan modell, ami csupán ennyit használ.

A referencia kiadású AMD RX 7800 XT csak amolyan kóstoló, a boltok polcain inkább a partnergyártói verziókkal találkozhatsz. Például a Sapphire Pulse-kiadással, ami a legegyszerűbb dizájn, a többség számára nem is kell több ennél
A referencia kiadású AMD RX 7800 XT csak amolyan kóstoló, a boltok polcain inkább a partnergyártói verziókkal találkozhatsz. Például a Sapphire Pulse-kiadással, ami a legegyszerűbb dizájn, a többség számára nem is kell több ennél

A gyártó 1440p felbontású játékélményhez ajánlja az újdonságokat, de főleg az erősebb modellnél tapasztaltuk azt, hogy a 4K-beállítás sem okoz neki gondot. Amire viszont már a bejelentésnél többen felkaphattad a fejed, hogy a két új GPU nyers erőben igen közel került egymáshoz, ami alacsonyabb felbontáson, szerényebb grafikai részletesség mellett azonos teljesítményt eredményezhet. Az igazság nem áll nagyon messze ettől, aminek egyik oka maga a Navi 32 grafikus lapka, amiből csak itt-ott faragtak valamennyit a mérnökök, hogy értelme legyen számban váltani a nevezéktant.

Csökkentett részegységek kettős támadással

Kezdjük ott, hogy a számolóegységek tekintetében az erősebbik modell használja a Navi 32 GPU teljes kiépítését, míg az XL-utótaggal ellátott chip esetében körülbelül 10%-kal kevesebbel hagyták jóvá a végleges konfigurációt, és az ún. GCD-blokk egészére ez a kis különbség érvényes. A memóriavezérlés oldalán már jelentősebb a különbség, a 256 bites adatbuszból 192 lett az RX 7700-hoz érve, a VRAM-mennyiség 4 GB-tal csökkent és a felhasznált modulok órajele is alacsonyabb egy kicsivel. Az adatokat látva a két szereplőnk közötti különbséget leginkább a memóriateljesítmény visszafogása teremti meg, ugyanazzal a 16 GB-os készlettel az RX 7700-at akár XT-nélküli RX 7800-nak is hívhatnánk.

A GPU-t tekintve kicsi a különbség a két delikvens között, a fedélzeti memóriát érintő eltérésekkel együtt azonban mindkét új Radeon megtalálta a helyét az aktuális erősorrendben
A GPU-t tekintve kicsi a különbség a két delikvens között, a fedélzeti memóriát érintő eltérésekkel együtt azonban mindkét új Radeon megtalálta a helyét az aktuális erősorrendben

Természetesen volt már ilyen húzás a VGA-történelemben, és ha azt nézzük, hogy az AMD-nek ezzel a két kártyával kell legyűrnie az RTX 4060 Ti párosát, továbbá az RTX 4070 normál verzióját, akkor a szorosra hangolt 3D-s teljesítmény minden bizonnyal meghozza a várva várt sikert.

Felhasználói oldalról nézve a helyzetet, a 16 GB memória miatt az RX 7800 tűnhet a jövőbiztos választásnak, de a jelenlegi kínálatot és a játékokban mutatott teljesítményt nézve talán nehezebb a döntés, mint vártuk. Ebben pedig a partnergyártók sem könnyítik meg a játékosok helyzetét, hiszen elképesztő mennyiségű variációval jelentkeztek. Az inkább GeForce-kiadásokra fókuszáló Asus például 40-féle verziót engedélyeztetett egyes kereskedelmi hatóságoknál, de a többieket sem kell félteni az egyedi hűtésekkel és órajelszintekkel létrejövő variációk miatt.

Hogy ez elég lesz-e a sikerhez, még korai megmondani, de a játékokban elért teljesítmény alapján nem igazán hozhatsz rossz döntést, bármelyikre is essen a választásod.

Stabil pulzus, hangos referencia

A két tesztkártya közül csupán az egyik követi a referencia kialakítást, a kisebbik modell esetében vélhetően ilyennel nem készülnek a partnergyártók, és kizárólag a saját elképzeléseik szerint építik fel az RX 7700-as termékeket. A Sapphire-tól érkező Pulse kiadás tekinthető a normál, gyári változatnak, hiszen a hűtést leszámítva minden egyes paramétere követi az AMD ajánlását. A tápellátás sem változott, két darab 8-tűs csatlakozón keresztül működtethető a kártya, a hátlapi HDMI és DisplayPort-párok pedig vélhetően mindenki számára elegendő csatlakoztatási lehetőséget nyújtanak. Tesztünk alatt a kétventilátoros hűtés kellemes csalódást okozott, a két 95 mm-es ventilátor kellően halk még magas terhelésnél is, a ventilátorprofilozással ezúttal nem kell bíbelődni.

Egyedi hűtés és tuningmentes órajelek a Pulse verzión. A kétventilátoros hűtés remek, mint mindig, a saját tervezésű nyomtatott áramkörnek és komponenseknek köszönhetően picivel alacsonyabb a tipikus fogyasztás, 245 helyett 230 Wattal is beéri a Sapphire alap RX 7700 XT verziója
Egyedi hűtés és tuningmentes órajelek a Pulse verzión. A kétventilátoros hűtés remek, mint mindig, a saját tervezésű nyomtatott áramkörnek és komponenseknek köszönhetően picivel alacsonyabb a tipikus fogyasztás, 245 helyett 230 Wattal is beéri a Sapphire alap RX 7700 XT verziója

Az erősebb, még az AMD-színeiben gyártott RX 7800 XT esetében is két légkavaró igyekszik minél hatékonyabban kiszellőztetni a meglehetősen sűrűn lamellázott bordát, ám valahogy itt most sem alacsony, sem magas terhelésnél nem sikerült jól belőni a zajszintet; utóbbi esetében a kategóriához mérten hangosnak számít a referencia Radeon. Ez azonban csak egy, a tesztpéldányunkra jellemző tünet, a boltok polcain zömében két vagy három ventilátorral és masszív hőcsövekel átszőtt bordákkal szerelt RX 7800-akat találhatsz, melyek közül bátran fordulhatsz a gyárilag emelt órajelekkel érkező példányok felé.

Ami a kártyák energiafelhasználását illeti, ezen a téren is közel áll egymáshoz a két újdonság. A hivatalos gyári specifikáció 245 és 263 W-ot említ, melyek kis mértékben növekedhetnek a gyárilag tuningolt változatoknál. A két 8-tűs PCIe-tápcsatlakozás tehát nem véletlen, tápegységcserére azonban nem lesz szükség.

Összegzés

Játéktesztjeink alapján a két új Radeon teljesíti azt a feladatot, amit kiírtak számukra a mérnökök. A korábbi generációkkal együtt annyira sűrű lett ez a kategória, hogy igazából nem számít a kártyák közti kicsi teljesítménybeli különbség, az RTX20/30-as szériákról abszolút megéri a váltás, az RX6000-eskkel szemben azonban már elgondolkodik az ember, hogy tényleg szükség van-e az RDNA3 képességeire. Az előző GeForce-generációkkal szemben a VRAM-többlet lehet az aduász, ám ha nagyon elbűvölt a ray tracing, akkor továbbra sem érdemes átlépned a Radeon-oldalra.

Ismét ott tartunk, hogy mérlegelned kell, mire van szükséged valójában. A DLSS-szel eltüntetheted az RTX 4060 sebességbeli lemaradását, de az RX7000-esek sem csak nyers erővel gazdálkodhatnak, az FSR2 is képes némi FPS-többletet generálni. Ha pedig ez az egész taszít, akkor a puszta erőt tekintve a Radeonokkal érdemes közelebbről megismerkedned, a gyárilag tuningolt példányok a felsőbb kategóriák szereplőit is megközelíthetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.