Hirdetés

Samsung Odyssey G9 G95SC OLED-monitor teszt - ritkán látni ekkora kijelzőt egy asztalon



|

Ezzel a brutális monstrummal akár két 16:9-es monitort is kiválthatsz. Csak győzd megfizetni.

Hirdetés

A monitorok és a tévék világa sosem állt túlságosan távol egymástól, de azért mind a két kategóriának megvoltak a sajátosságai: a monitorok esetében a gyártók főleg a játékra koncentráltak, míg a tévék esetében a filmeké volt a főszerep. Az utóbbi években viszont minden korábbinál közelebb került a két kategória egymáshoz azzal, hogy a tévégyártók elkezdtek a játékosok igényeire (is) odafigyelni, a monitorgyártók pedig egyre nagyobb képátlójú termékeket dobtak piacra. Monitor fronton egy dologgal kapcsolatban lehetett hiányérzetünk: az OLED-technológia elég lassan szivárgott be erre a piacra.

Egy éve viszont megtört a jég, és ha nem is ontják magukból a gyártók az OLED-monitorokat, azért egyre több modellel találkozhatunk a piacon. A Samsungtól ezúttal a G9-es sorozatba tartozó, tehát elsősorban a játékosoknak készült monstrum, a G95SC vendégeskedett nálunk.

Hirdetés

Külső

Pár igen nagy monitor járt már nálunk, de a 49 colos képátlóval rendelkező G95SC-hez fogható nem sok. Főleg, hogy a kijelzőnek nemcsak a mérete szokatlanul nagy egy monitorhoz képest, hanem képaránya is a legritkábbak közé tartozik: 32:9-es. Gyors matekkal kijön, hogy ez pontosan annak felel meg, mintha két 16:9-es monitort tettünk volna egymás mellé - azzal a különbséggel persze, hogy a kettő monitor közötti kávát így megspóroljuk.

A dizájn nem okozott csalódást, de különösebben izgalmasnak sem mondható, hiszen ma már a kijelzők többsége keret nélküli kialakítással rendelkezik. Persze ha bekapcsoljuk a monitort, akkor a kép egyik oldalon sem ér el a szélig. Két oldalt és fent ilyenkor is csak egy vékony csík marad, az alsó rész viszont vastagabb - igazából ez nem teljesen indokolt, hiszen ide szokott kerülni a fényforrás, azonban OLED-panelnél erre nincs szükség.

Ha már panel; a monitor természetesen ívelt, amely ekkora méretben már nem úri huncutság, hanem egyenesen elvárt jellemző, a komfortérzetet érezhetően növeli. A monitor síkja 1800 mm sugarú körívre illeszkedik.

A talp alumíniumból készült és megfelelően robusztus, cserébe sok állítási lehetőséget viszont nem biztosít; egyedül emelni és dönteni lehet a kijelzőt, forgatni nem. Nincs pivot mód sem, persze egy ekkora monstrum esetében ez azért annyira nem meglepő. A kábeleket a talp hátsó részén lévő lyukon lehet átvezetni - a csatlakozók viszont nem a legjobb helyre kerültek, mert pontosan a talpnál, de elég mélyen találhatók. A felhozatal viszont nem rossz: HDMI 2.1, micro-HDMI 2.1 és DisplayPort 1.4 összeköttetésre egyaránt képes a Samsung Odyssey G9-ese, és van rajta egy USB 3.0-s hub is, két csatlakozóval.

Használat közben

A panel a Samsung saját fejlesztése, QD-OLED - ez a típus ötvözi az OLED-ek és az LCD-k előnyeit, hiszen egyszerre nyújt remek feketét és magas fényerőt, tökéletes betekintési szögeket és rövid válaszidőt. Nem mellesleg az LS49CG950SUXDU esetében is ugyanaz a technológia, mint amit a dél-koreai vállalat a prémium tévéiben is használ. A panel felbontása 5120×1440 képpont, 0,03 ms-os válaszidő és 240 Hz-es maximális képfrissítés mellett. A maximális fényerő normál használat közben 250 nit, HDR-ben 4-500 nit körüli - a csúcsérték pedig 1000 nit. Persze ez csak akkor érhető el, ha a kép kis része világos csupán. A Samsung monitora továbbra is csak a HDR10 és HDR10+ szabványokat kezeli (meg kapott egy semmitmondó Vesa DisplayHDR True Black 400 plecsnit), színkezelése viszont elsőrangú: 100%-os sRGB és 99,5%-os DCI-P3 lefedettség, valamint 10 bit/szín rendszer jellemzi.

Ezek a számok még persze nem jelentenek semmit, az viszont már igen, hogy a színhelyesség gyári beállításokkal is jó; sRGB módban az átlagos deltaE értéke 2,2 - vagyis az elvárt és a megjelenített színek között nincsen az emberi szám által érzékelhető eltérés. A 10 bites színképzés az árnyalatokra is jó hatással van, a betekintési szögek pedig a technológiából adódóan minden irányból gyakorlatilag 180 fokosak.

Méréseink alapján a specifikációban lévő értékek helyesek, a monitor tényleg tudja a 250 nitet akkor, ha teljesen fehér a kép, HDR-ben pedig 390 nitet mértünk. Utóbbi esetben 80%-os fehér mellett már 490 nit volt a maximum, ha pedig a fehér részek aránya 10%, akkor 960 nitet is ki tud préselni magából a monitor.

A legnagyobb kérdés az, hogyan lehet kihasználni a hatalmas munkafelületet. Ha valakinek már most is két 16:9-es monitor van az asztalán, akkor a válasz adja magát - egyébként viszont tény, hogy kevés az olyan terület, ami egy átlagfelhasználó számára releváns. Nyilván elsősorban a játékokra kell gondolni, de ott sem minden címnél előny a hatalmas képméret. Arról nem is beszélve, hogy igazi erőmű kell az 5160×1440 pixel kiszolgálásához. Főleg úgy, hogy a maximális képfrissítési frekvencia 240 Hz - Adaptive Sync és FreeSync támogatással. Ha viszont ez adott, akkor egy Flight Simulator például tényleg egészen más élményt jelent úgy, hogy a látómezőt szinte teljesen kiszolgálja a monitor. Internetezni vagy e-maileket olvasni semmivel sem jobb ekkora felületen, az viszont előny lehet ilyenkor is, hogy egymás mellé akár 4-6 program ablaka is kifér úgy, hogy az teljes értékű használhatóságot biztosít.

A monitor saját hangszórói felejtősek, viszont ezeket helyettesíthetjük Bluetooth fülessel. A monitorba került továbbá Wi-Fi adapter is, ami szokatlannak tűnhet - de csak addig, amíg meg nem értjük ennek az okát. Merthogy a monitor nemcsak azért került közelebb a tévékhez, mert nagy és OLED. Hanem azért is, mert okosmonitor: a Tizen OS-t is támogatja, többek között streaming alkalmazások letöltéséhez, valamint médiafájlok lejátszásához USB-ről. Ezekhez a funkciókhoz ráadásul egy távirányító is jár.

Összegzés

A Samsung Odyssey G9 G95SC egy kiváló monitor, azonban így is rétegtermék - részben ára miatt, részben pedig azért, mert hatalmas mérete folytán kevés otthoni asztalon van számára hely. A QD-OLED technológia viszont kiváló képminőséget nyújt, az elektronika pedig minden olyan képességgel rendelkezik, ami ahhoz kell, hogy a kijelző bármilyen körülmények között, akár játékra is, tökéletesen megállja a helyét.

Samsung Odyssey G9 G95SC

Ár: 679000 Ft
  • Képméret, felbontás: 49", 5120×1440 képpont
  • Képarány: 32:9
  • Ívelt: igen (1800R)
  • Paneltechnológia: OLED
  • Színmélység: 10 bit
  • HDR: HDR10, HDR10+, HLG
  • Játék mód: igen
  • Csatlakozók: HDMI, Micro HDMI, DisplayPort, USB
  • WiFi/Bluetooth: igen/igen
  • Okostévé rendszer: Tizen
  • Méret: 1194.7 x 529.3 x 236.9 mm
  • Tömeg: 12,9 kg
PRO
  • Hatalmas munkafelület (két 16:9-es monitornak megfelelő)
  • 0,03 ms-os válaszidő
  • 240 Hz-es képfrissítés
  • OLED-panel
  • Smart funkciók
Kontra
  • Drága
  • Átlagos asztalra túl nagy
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8539
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Samsung Odyssey G9 G95SC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-10-19 00:25:29
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/monitors/gaming/odyssey-oled-g9-g95sc-49-inch-240hz-curved-dual-qhd-ls49c
    [gameinfo_tags] => Samsung, monitor, OLED
    [gameinfo_url] => samsung-odyssey-g9-g95sc
    [gameinfo_pro] => Hatalmas munkafelület (két 16:9-es monitornak megfelelő)
0,03 ms-os válaszidő
240 Hz-es képfrissítés
OLED-panel
Smart funkciók
    [gameinfo_kontra] => Drága
Átlagos asztalra túl nagy
    [gameinfo_data] => Képméret, felbontás: 49", 5120×1440 képpont
Képarány: 32:9
Ívelt: igen (1800R)
Paneltechnológia: OLED
Színmélység: 10 bit
HDR: HDR10, HDR10+, HLG
Játék mód: igen
Csatlakozók: HDMI, Micro HDMI, DisplayPort, USB
WiFi/Bluetooth: igen/igen
Okostévé rendszer: Tizen
Méret: 1194.7 x 529.3 x 236.9 mm
Tömeg: 12,9 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 679000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-odyssey-g9-g95sc-8539.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Hatalmas munkafelület (két 16:9-es monitornak megfelelő)
            [1] => 0,03 ms-os válaszidő
            [2] => 240 Hz-es képfrissítés
            [3] => OLED-panel
            [4] => Smart funkciók
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Drága
            [1] => Átlagos asztalra túl nagy
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    5

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.