Hirdetés

Túlmelegednek és el is égnek egyes AMD Ryzen processzorok



|

Égető probléma jelentkezett a Ryzen 7000X3D processzoroknál. Ha ilyen processzort használsz, frissítsd az alaplap BIOS-át azonnal!

Hirdetés

Néhány felhasználó arra panaszkodott az interneten, hogy az általuk használt processzor egyszerűen túlmelegedett és elégett; közös mindegyik történetben az, hogy AMD Ryzen 7000X3D szériás chipekről van szó, amelyek többségében az ASUS gyártotta X670-es alaplapban működtek. Fórumozók bejegyzései alapján nemcsak a CPU, hanem az alaplap is megég, ezért mind a két részegység használhatatlanná válik. 7950X3D és 7800X3D processzorok egyaránt érintettek, ami arra utal, hogy nem a processzor, hanem az alaplap környékén kell keresni a hiba forrását.

Hivatalos közlemény egyelőre sem az AMD-től, sem az ASUS-tól nem érkezett. Árulkodó viszont, hogy a hiba felszínre kerülése óta az ASUS több AM5 foglalattal szerelt alaplapnál is eltávolította a korábbi BIOS-okat a honlapról, és új verziót tett közzé, amelyek a processzor által használt feszültséget - a korábbi változatokkal ellentétben - növelni nem, csak csökkenteni tudják. Az egyik alaplaphoz kiadott, 1408-as verziószámú BIOS például mindössze pár óráig volt elérhető - utána már csak a 1406-os és 1410b verziók voltak letölthetők. Ez, valamint az egyik versenytárs, az MSI nyilatkozata arra utal, hogy a problémát hibás feszültségbeállítás okozhatja. A szóban forgó AMD processzoroknál sem az órajelet, sem a működési feszültséget nem lehet közvetlenül, manuálisan állítani, azok csak a PB/PBO (Precision Boost/Precision Boost Overdrive) keretében, automatikusan változhatnak. A PBO ez utóbbit szabályozza, és bár a működési frekvenciára közvetlenül nincs hatással, az általa biztosított extra teljesítménykeret az, amely a PB számára lehetővé teszi az órajel emelését a stabilitás megtartása mellett.

 

Tekintve, hogy egyelőre sem az AMD, sem az ASUS nem adott ki hivatalos közleményt, a hiba pontos oka teljes bizonyossággal nem ismert, a Tom's Harware ugyanakkor névtelen forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a hibát valóban a működési frekvencia (CPU_SoC) túl magas értéke okozza, amely jellemzően a memóriamodulok túlhajtására kitalált EXPO profilokban tárolt értékekre vezethető vissza. Probléma elsősorban akkor van, ha az SoC feszültség 1,4 voltnál magasabb - ebben az esetben az elégés kockázata nagy mértékben megnő. Noha egyelőre csak X3D szériás processzorok érintettek, a hiba extrém esetben sima Ryzen 7000 processzoroknál is gondot okozhat. Az X3D széria jóval nagyobb érzékenységét az okozza, hogy ezekre a processzorokra extra cache is került, amely rontja a hőelvezetést, ami a CPU túlmelegedéséhez vezet. A Tom's Hardware információi alapján egyébként nemcsak az ASUS érintett, hanem MSI, Gigabyte, Biostar és ASRock alaplapokkal is jelentkezett a probléma.

Hirdetés

Az ASUS és az MSI már kiadta azokat a BIOS frissítéseket, amelyek limitálják a SoC feszültséget, vélhetően hamarosan a többi gyártó is így tesz majd. A frissítést ajánlott gyorsan telepíteni, bár jelen esetben a megfontoltság sem utolsó, így megjelenést követően pár napot érdemes lehet várni azért, hogy legyen némi visszajelzés az új BIOS-okkal kapcsolatban. Erősen ajánlott továbbá kikapcsolni az EXPO funkciót, mert jelenleg ez tűnik a legvalószínűbb hibaforrásnak; már csak azért is, mert ez a funkció hivatalosan nem támogatott, így az alaplapgyártók adott esetben hivatkozhatnak akár arra is, hogy a garancia érvényét veszítette. Bár a netes kommentekből egyelőre az rajzolódik ki, hogy az érintetteknek az AMD és az ASUS is kínált megoldást.

Hosszabb távon a helyzetet az AMD oldhatja majd meg; a processzorgyártó már dolgozik a javításon, amely tartalmazni fog egy olyan korlátot, amelynél magasabb SoC feszültséget a processzor - elvileg - akkor sem fog használni, ha az EXPO profilból, vagy valamilyen alaplapi beállításból az következne.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.