Hirdetés

33 év után sikerült megoldást találni a SNES egyik legégetőbb grafikai hibájára



|

Itt a remek alkalom, hogy leporoljuk a konzolt.

Hirdetés

Forradalmi volt a maga idejében a Super Nintendo Entertainment System, amin ráadásul jobbnál jobb címeket pörgethettünk: Super Mario World, Chrono Trigger, Super Metroid vagy éppen a Mega Man X, és akkor még tényleg csak a kedvenceinket említettük. Ennek ellenére azonban volt egy olyan grafikai hiba, ami nagyon sokáig keserítette, elsősorban a modern korban retrózni vágyók mindennapjait, akiknek azonban most jó hírekkel szolgálhatunk.

Az eredeti SNES-modell ugyanis egy nagyon zajos videojellel rendelkezett, elvégre a rendszer egyik chipje elég rosszul váltott bizonyos színek között, ezzel az igen zavaró csíkosodást előidézve. Alapvetően a '90-es években egy egyszerű videókábellel felszerelt tévén ez még nem jelentett akkora problémát, viszont a retrozás feltámadásával, mondjuk egy mai 4K-s tévén, egy ilyen jellegű probléma már a laikusoknak is szemet szúr.

Hirdetés

A Nintendo egyébként később felülvizsgálta a problémát, amit a konzolban található két képfeldolgozó egység egyesítésével javított. És bár ez nem volt annyira jelentős változtatás, az úgynevezett "1CHIP" modellek már sokkal élesebb videokimenettel szolgáltak, mint a "2CHIP" SNES-ek.

Most azonban a problémásabb konzoltulajok is örülhetnek, ugyanis egy modder most két olyan SNES modot fejlesztett ki, amik együttesen tisztítják meg a 2CHIP konzolok kimenetét. Ezek közül az első, a SNES Edge-Enhancer a csíkos színváltás hibáját orvosolja, míg a 2CHIP Bypass mod az eredeti képfeldolgozó által továbbított zajos jelet tisztítja meg, ezzel az 1CHIP modellhez hasonló élményt szállítva.

Ha jobban beleásnátok magatokat ezek hátterébe, a My Life in Gaming YouTube-csatorna egy részletes videót készített ezekkel kapcsolatban, ahol közel háromnegyed órában magyarázzák el a dolgokat. A modokat készítő Voultar azt tervezi, hogy a weboldalán keresztül hamarosan elérhetővé teszi ezek telepítésére irányuló szolgáltatását, azonban azt, hogy ez mennyibe kerül majd, egyelőre még nem tudni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.