Hirdetés

A Microsoft nyílt forráskódúvá tette egy korábbi operációs rendszerét



|

Mindenki szabadon és ingyenesen férhet hozzá a veterán platform fájljaihoz.

Hirdetés

A Microsoft nem véletlenül számít a világ legértékesebb tech vállalatának, hiszen a redmondiak igencsak jövedelmező szoftveres és felhős szolgáltatásokat nyújtanak, ezért a cég nevének hallatán valószínűleg senkinek sem ugranak be nyílt forráskódú programok.

Egy ilyen nagy szervezetnél viszont sok minden megfér egymás mellett, és a Microsoftnak bizony van egy kisebb csapata, amely kimondottan nyílt forráskódú projektekre koncentrál. A Microsoft Open Source Programs Office (OSPO) korábban az MS-DOS 1.25 és a 2.0 operációs rendszereket is nyilvánosságra hozta, most pedig egy újabb platform csatlakozik a sorhoz.

Ezúttal az 1986. május 15-én, vagyis közel 40 évvel ezelőtt megjelent MS-DOS 4.0-ról van szó, amelyet az IBM-mel közösen fejlesztett a cég, és Európában egész elterjedtnek számított, ezért European MS-DOS 4.0 néven is ismert. Az operációs rendszer legnagyobb újdonsága a "New Execuatble" fájlformátum és az ún. preemptív multitasking támogatása volt. Az utóbbi annyit tesz, hogy többfeladatos munkavégzés során a kernel szükség esetén önállóan képes egy várakozó programnak adni a CPU használati jogát.

Hirdetés

A Microsoft vonatkozó blogposztjából kiderül, hogy a redmondiak egy privát kutató, Connor "Starfrost" Hyde közreműködésével jutottak hozzá néhány fellelt floppy lemezre, amelyek a DOS 4.0 kiadatlan béta binárisait tartalmazták. A brit férfi kapcsolatba lépett az OSPO-val, akik a Microsoft archívumába beleásva végül megtalálták az MS-DOS 4.00 teljes forráskódját is, PDF-alapú támogatási dokumentumokkal és további lemezképekkel.

A redmondiak ezt a pakkot tették most nyilvánossá a GitHubon, egyetlen csomagban osztva meg a DOS 1.25, a DOS 2.0 és a DOS 4.0 forráskódjait. A letöltés természetesen teljesen ingyenes, a vállalat pedig azt írja, hogy sikerrel tesztelte a szoftvert egy eredeti IBM PC XT-n és egy Pentiumon, valamint a nyílt forráskódú PCem és 86box emulátorokban. A letöltők szabadon forkolhatják a DOS-kódokat, a Microsoft pedig azt ígéri, hogy ha további, releváns fájlokra bukkan, azokat is hozzáadja majd a kollekcióhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.