Hirdetés

Acer Swift 3 teszt - Ryzen 5, ami Core i7-et reggelizett|

Elegáns külső és modern szolgáltatások - valamint egy AMD processzor. Érdemes odafigyelni erre a Swift 3-ra, mert ez a Ryzen már nem az a megmosolyogtató harmatgyenge tranzisztorkupac.

Hirdetés

Elérkezett az AMD Ryzen nagy pillanata: miközben az Intel ismét újracsomagolt "élménnyel" próbálkozik, a Ryzen 4000-es laptop CPU-k a legfejlettebb gyártástechnológiát ötvözik hatékony microarchitektúrával. Az Acer már az első Ryzen CPU-k megjelenése óta kiemelt partnere az AMD-nek, így meg sem lepődtünk, hogy az egyik első 7 nm-es ryzenes gép is tőlük érkezett. 

Hirdetés

Ez nem más volt, mint a Swift 3 modell, ami több trükköt is a felsőbb régióból kölcsönöz, de azért igyekszik megmaradni középkategóriás, megfizethető modellnek. Leteszteltük, mire képes egy elegáns, alumínium laptop Ryzen szívvel.

Csak, ami szükséges

Minden porcikájában ultrabook az új Swift 3, amelynek letisztult, sallangmentes gépháza alumíniumból készült, masszív és strapabíró, mégis kellőképpen könnyű. A fedlap nem recseg, nem hajlik könnyen és gépelés közben a billentyűzet síkja sem hajlik be úgy, mint egy filléres, műanyag gépház esetében.

A gépet felnyitva (a zsanér akár 180 fokos nyitást is enged!) egy vékonykávás, átlagos fényerejű, jó képminőségű 14 colos, IPS, FHD panel fogad, ami fölött egy szimpla webkamera kapott helyet - ehhez fizikai letakaró nem jár és a Windows Hello arcfelismeréshez sem vetheted be sajnos. Az alsó részen egy szintén ezüstszínű, háttérvilágításos billentyűzet fogad.

Itt a fehér világítás igazán hasznos, azonban kissé nappali fénynél ezt érdemesebb lekapcsolni, mert kissé szerencsétlen, hogy ilyenkor az ezüst színen fehéren világító gombfeliratok nem igazán látszanak.

A billentyűk taktilis tulajdonsága kellemes, ugyanakkor a kurzorvezérlők túlságosan zsúfoltak, akad néhány osztott billentyű, a ki/bekapcsoló pedig ismét a jobb felső sarokba került, mint normál gomb, ami még mindig szerencsétlen megoldás.

A touchpad átlagos méretű és pontosságú, viszont a jobb oldali ujjlenyomat-olvasó biztonságos és gyors Windows-belépést biztosít, ami ma már elengedhetetlenül fontos.

A Swift 3 oldalán minden fontosabb portból akad, beleértve a Type-C-t is, de ezek száma harmatkevés. A Type-C nem Thunderbolt 3-as, de azért PD-töltésre, valamint videokimenetként is bevethető, ami igazán hasznos. Ennél fájóbb lehet sok felhasználónak, hogy csupán 2 darab Type-A USB 3.2 Gen1 (5 Gb/s, vagyis ez a szimpla USB 3.0, csak a neve változott) port van a Swift 3-on, ami nagyon kevés. A HDMI bal oldalon könnyen elérhető, viszont SD kártyaolvasó és LAN vezérlő nem került a Swift 3-ba. Utóbbit ellensúlyozandó a Wi-Fi vezérlő immáron Wi-Fi 6 szabványnak megfelelő (Intel AX200), így nem kell lemondanod a gyors netkapcsolatról.

7 nm-es előzés

Na de következzen végre a legizgalmasabb rész, a processzor. A Swift 3-ban a félterrás NVMe SSD és a 8 GB DDR4-3200 RAM mellett ott az új generációs AMD Ryzen 5 4500U CPU, amelybe egy Radeon GPU-t is integráltak. A legújabb Zen-alapokra épített processzor 4-magos, 15 W TDP-vel rendelkezik és 8 programszálat dolgoz fel párhuzamosan. A Renoir CPU-ba integrált Radeon GPU 384 shaderrel támad, azonban mielőtt valakinek felcsillanna a szeme, eláruljuk, hogy nem gaming grafikus chipről van szó, sőt: méréseink is bebizonyították, hogy az Intel UHD Graphics vagy Iris Plus Graphics vezérlőknél csak leheletnyivel erősebb.

A Ryzen 5 4500U számítási teljesítménye azonban már egy egészen más tészta. Ahogy a tesztekből is kiderült, ennek a processzornak bizony nincs miért szégyenkeznie, kiválóan teljesít a számításigényes feladatok alatt, legyen szó akár egy- vagy többszálú programról. Az Intel Core i7-1065G7 CPU-val összehasonlítva már memóriaelérési teljesítménye is jobb (DDR4-3200), fix- és lebegőpontos szintetikus ereje pedig egyértelműen nagyobb. Ez az erő az átlagos használatban is tetten érhető: az Intel 4205 pontot, a Swift 3 AMD Ryzen 5 4500U-ja pedig 4724 pontot ért el PCMark 10 alatt (PCMark 8: 4140 vs 4667 pont). CineBench alatt is hasonló különbségeket mértünk (CineBench R15/R20: 649 vs. 839 és 1558 vs. 1924 pont), egyedül az Intel architektúrára optimalizált WinRAR futott jelentősen gyorsabban az Intel Core i7 CPU-n. A mérési eredmények mellett azt is ki kell emelnünk, hogy az AMD esetében hiába ismételtünk meg minden mérést ötször, az eredmény nem ingadozott jelentősen, vagyis Throttling (melegedés miatti lassulás) sem lépett fel - legalábbis nem olyan durván, mint a mai Intel CPU-k esetében.

Na de vissza a Swift 3-hoz: mindehhez alacsony hőtermelés, csendes hűtés és egy nagyon barátságos üzemidő társul. A Swift 3 folyamatos, komoly terhelés alatt is több mint 6 órán keresztül állta a próbát és ekkor is még csak 20%-ig merült az akkumulátora, vagyis egy komplett, 8 órás munkanapot könnyedén ellehetsz egyetlen töltéssel. A mérleg rosszabbik felén ott a kényelmetlen billentyűzet, a kevés port, a kéretlen szoftverekkel teleszemetelt Windows 10 és a hasonló gépeknél megszokott és a vékony hangzás. Ugyanakkor az új Ryzen 5 4500U-val szerelt Swift 3 még így is nagyon könnyen megszerethető (a billentyűzet-elrendezés is lehet szubjektív szempont), tartós és kedvelhető gép. A laptop ára jelenleg kissé magas, de ez az újdonságnak (na meg a magas Euróárfolyamnak) is betudható.

Ha választanunk kéne, hogy a Swift 3-at 10. generációs Core i7-tel vagy Ryzen 5 4500U-val kérjük-e, mi egyértelműen az utóbbira szavaznánk.

Acer Swift 3 AMD 2020

Ár: 279 990 Ft
Ha választanunk kéne, hogy a Swift 3-at 10. generációs Core i7-tel vagy Ryzen 5 4500U-val kérjük-e, mi egyértelműen az utóbbira szavaznánk.
 • AMD Ryzen 5 4500U CPU
 • 8 GB DDR4 RAM/512 GB NVMe SSD
 • AMD Radeon iGPU
 • 14”, FHD, IPS, matt kijelző
 • 1×Type-C, 2×USB 3.1 Gen1, HDMI, Wi-Fi 6
 • ujjlenyomat-olvasó
 • billentyűzet-háttérvilágítás
 • 4724 pont PCMark10
 • 1924 pont CineBench R20
 • 1764/1089 MB/s szekvenciális olvasás/írás
 • 369 perc üzemidő
 • 323×228×18 mm
 • 1,5 kg
PRO
 • erős és takarékos CPU
 • szép külső
 • masszív gépház
 • Type-C port PD-töltéssel
 • hosszú üzemidő
 • Nem érezhető a Throttling
Kontra
 • kényelmetlen billentyűzet
 • kevés port
 • nincs kártyaolvasó
 • sok előtelepített hulladékszoftver a Windows 10-ben
            Array
(
  [gameinfo_id] => 6961
  [topic] => 1
  [group] => 12
  [gameinfo_name] => Acer Swift 3 AMD 2020
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 74
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2020-04-03 15:42:03
  [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/15686
  [gameinfo_tags] => Acer, Swift, AMD, Radeon, Renoir, Ryzen, laptop, notebook, iroda, munka, tanulás, 14, teszt
  [gameinfo_url] => acer-swift-3-amd-2020
  [gameinfo_pro] => erős és takarékos CPU
szép külső
masszív gépház
Type-C port PD-töltéssel
hosszú üzemidő
Nem érezhető a Throttling
  [gameinfo_kontra] => kényelmetlen billentyűzet
kevés port
nincs kártyaolvasó
sok előtelepített hulladékszoftver a Windows 10-ben
  [gameinfo_data] => AMD Ryzen 5 4500U CPU
8 GB DDR4 RAM/512 GB NVMe SSD
AMD Radeon iGPU
14”, FHD, IPS, matt kijelző
1×Type-C, 2×USB 3.1 Gen1, HDMI, Wi-Fi 6
ujjlenyomat-olvasó
billentyűzet-háttérvilágítás
4724 pont PCMark10
1924 pont CineBench R20
1764/1089 MB/s szekvenciális olvasás/írás
369 perc üzemidő
323×228×18 mm
1,5 kg
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 279 990
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Ha választanunk kéne, hogy a Swift 3-at 10. generációs Core i7-tel vagy Ryzen 5 4500U-val kérjük-e, mi egyértelműen az utóbbira szavaznánk.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 74
      [manufacturer_name] => Acer
      [manufacturer_url] => acer
      [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
      [link] => /gyarto/acer
    )

  [link] => /termekinfo/acer-swift-3-amd-2020-6961.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => erős és takarékos CPU
      [1] => szép külső
      [2] => masszív gépház
      [3] => Type-C port PD-töltéssel
      [4] => hosszú üzemidő
      [5] => Nem érezhető a Throttling
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => kényelmetlen billentyűzet
      [1] => kevés port
      [2] => nincs kártyaolvasó
      [3] => sok előtelepített hulladékszoftver a Windows 10-ben
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
            
 • Teljesítmény:

  9

 • Ár/Érték:

  7

 • Anyagminőség:

  8

 • Extra funkciók:

  7

 • Kijelző:

  8

 • Szoftver:

  7

 • Akkumulátor:

  9

 • Kinézet:

  8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.