Hirdetés

Az USA kormánya szerint nem látszik még a chiphiány vége|

Egy friss jelentés szerint a következő hat hónapban semmi esély arra, hogy enyhüljön a chiphiány.

Hirdetés

Sok más államhoz és céghez hasonlóan komoly fejfájást okoz az Egyesült Államok kormányának is a globális félvezető- és chiphiány, így nem meglepő, hogy a Kereskedelmi Minisztérium nemrég bekért egy jelentést, amiben a helyzet súlyosságát és az esetleges megoldási lehetőségeket vizsgálták. Ennek eredményeit kedden ismertették a nyilvánossággal, de sajnos jó hírekkel nem tudott szolgálni a minisztériumot vezető Gina Raimondo.

Hirdetés

A jelentés elkészítéséhez több mint százötven, a chipek ellátási láncában valahol részt vállaló cégtől kértek információkat, elmondásuk szerint pedig gyakorlatilag egyöntetűen úgy vélte mindegyik vállalat, hogy a következő hat hónapban nem oldódik meg a jelenleg fennálló kínálati krízis. Ugyan vannak olyan iparági szereplők, akik szerint 2022 második felére már enyhülhet a félvezetőhiány, az Intelnél például úgy számolnak, hogy 2023-ig nem javul a helyzet. Más elemzők pedig arra számítanak, hogy a megnövekedett kereslet az áremelkedések ellenére egészen 2025-ig megmaradhat.

A beszámoló annyiban is bemutatja a chipeket felhasználó gyártók nehézségeit, hogy amint kiderült, a legtöbb cég korábban negyven napi gyártáshoz elég alkatrészt tudott a készletén tartani, ami mára öt napi munkához elegendő szintre csökkent. A Kereskedelmi Minisztérium kivizsgálja, hogy vannak-e, akik visszaélnek a felgyülemlett kereslettel, hogy irreálisan magas árakon adjanak el chipeket, amire néhány autóipari és egészségügyi berendezéseket gyártó cég gyanakszik. Ezen felül kivizsgálták, hogy egyes kereskedők nem halmoznak-e fel készleteket, de erre nem találtak semmilyen bizonyítékot.

Ezen kívül viszont semmilyen rövidtávú megoldási javaslattal nem tudott előállni a minisztérium arra vonatkozóan, hogyan lehetne kiszolgálni az amerikai cégek nagyjából 17 százalékkal megnövekedett szükségleteit. Egy olyan törvényjavaslat, ami ötvenkétmilliárd dollárral támogatná az USA-ban található gyárak létesítését, már korábban is megszületett, ám ez egyelőre nem került elfogadásra.

És amennyiben erre sor is kerülne, az is csupán évek múlva kezdhetné el a tényleges termelést, ahogy a Samsung vagy az Intel előkészítés alatt álló üzeme is. Addig csupán abban reménykedhet Raimondo és csapata, hogy az amerikai cégek közötti jobb információáramlás segíthet a meglévő készletek hasznosításában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.