Hirdetés

Csoda történik: végre érkeznek a 10 nm-es Intel CPU-k



|

Idén júniusban jönnek az Intel 10 nm-es processzorai, 2021-ben pedig már 7 nm-es chipekkel támad az óriás.

Hirdetés

Az Intel végre arra készül, hogy nagy mennyiségben árasztja el a piacot 10 nm-es processzorokkal. A cég szerint menetrend szerint haladnak, a 10 nm-es Ice Lake CPU-k már júniusban megérkeznek a laptopokba. Hosszú időbe telt ez az Intelnek, hiszen 2014 óta a 14 nm-es eljáráson ragadt az óriás. 

Hirdetés

Túl sok részlet nincs a 10 nm-es chipek teljesítményéről, de az Intel kétszer gyorsabb grafikát és videós transzkódolást ígér, az AI-teljesítmény 2,5-3-szor gyorsabb lesz, illetve háromszor gyorsabb lesz a vezeték nélküli átvitel is. A lapos gépekbe jönnek a Lakefield chipek is, de lesznek 10 nm-es FGPA processzorok, AI-chipek és grafikus processzorok is. 

A következő években az Intel maradna a 10 nm+ és a 10 nm++ technológiákon. 

Ha viszont sikerül tartani a menetrendet, akkor 2021-ben megérkeznek az első 7 nm-es chipek is. Ezek újabb 20 százalékos teljesítménybeli előrelépést hoznak majd, és már EUV litográfiával készülhetnek. Az első 7 nm-es chipek viszont nem CPU-k, hanem GPU-k lesznek. Azonban míg az AMD adatközpontokat szolgál ki az első 7 nm-es GPU-jával, addig az Intel általános használatra szánja majd azt. 

Az Intel megerősítette továbbá, hogy 2020-ban jön az első dedikált videokártyája, így lassan kiderül, hogy mennyire kell izguljon az NVIDIA és az AMD. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.