Hirdetés

Csúfos kudarcot vallott a moduláris PC-k ötlete



|

A "jövő" már sosem jön el a remélt formájában, ugyanis az Intel végleg leállította a modularitást jelképező Compute Cardok fejlesztését.

Hirdetés

Amikor az Intel 2017 elején bemutatta a Compute Card platformot, olyan moduláris jövőt festett le, amelyben egyszer megveszünk egy okostévét, internetképes otthoni eszközt vagy asztali PC-s dokkolót, és a későbbiekben úgy fejleszthetjük ezek processzorát, memóriáját és tárhelyét, hogy kihúzunk belőlük egy bankkártya méretű eszközt, és behelyezünk egy másikat. 

Hirdetés

Ez a jövő már sosem jön el, ugyanis a Compute Card-képes eszközökből eddig sem volt sok, az Intel nemrég pedig megerősítette, hogy végleg leállította a Compute Cardok fejlesztését. A jelenlegi generációt az év végéig forgalmazzák és támogatják. A dokk ára nagyjából 110 dollár, kártyát már 159-ért is lehet találni Celeron N3450-nel, 4 GB RAM-mal és 64 GB-os eMMC-vel. 517 dollárért pedig Core i5-7Y57 CPU, 8 GB RAM és 128 GB-os SSD van benne. Sajnos a platform azonban így már közel halott, tehát érdemesebb ugyanezt a pénzt inkább laptopba, táblagépbe vagy mini PC-be fektetni. 

Az Intel moduláris jövőképe vonzó ötletnek tűnt, de több tényező is hátráltatta. A készülékgyártókat például semmi nem ösztönözte a platform átvételére, PC-t és okostévét is könnyebb és olcsóbb volt gyártani a már bevált technológiákkal. Az pedig egy cégnek sem kedvezett volna, hogy néhány évente kártyát cseréltet a felhasználókkal, ha jobban jár, amikor az illető teljesen új eszközt vásárol. A platform ráadásul nem is volt elég nyílt, és több előjele is volt már annak, hogy a moduláris eszközökre nem vevők a tömegek. Elbukott például a Google Project Arája, ami moduláris korszakot hozott volna a mobilpiacra. A Fairphone 2, az LG G5 sem talált be, és ami azt illeti, a Motorola Moto Modjai, valamint az Essential és a RED mobilos kiegészítői sincsenek ott minden háztartásban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.