Hirdetés

Hatalmas kaszára készültek, csúfosan bukták a negyedévet a processzorgyártók



|

Egy harminc éve létező elemzőcég még nem látott akkora visszaesést, mint amit a CPU-piac produkált most.

Hirdetés

Arra számított a két nagy processzorgyártó, hogy nagyon erős lesz 2022 utolsó negyedéve, és erre minden okuk megvolt. Ekkor jelentették be és dobták piacra új generációs modelljeiket, és vadiúj GPU-k is érkeztek hozzájuk, az előző szériákat leakciózták, azaz minden adott volt, hogy tömegek építsenek PC-t, ám ez elmaradt. 

A Mercury Research piackutató cég konkrétan kijelentette, hogy 30 éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Azért 30 éve, mert azóta léteznek.

A CPU-eladások 34 százalékkal estek vissza a megelőző év azonos időszakához képest, a harmadikról a negyedik negyedévre pedig 19 százalékos a zuhanás. Az IDC elemzőcég is hasonló eredményre jutott 90 ország piacának vizsgálata után: ők 28,1 százalékos éves visszaesésről beszélnek, ami szintén példátlan.

Hirdetés

A vásárlók vagy kivárnak, vagy eleve nem is terveztek processzort vásárolni, a használt piac is erősebb, alighanem a gazdasági bizonytalanság miatt. Az sem segített, hogy az Intel és az AMD is áremelést emlegetett a harmadik negyedévben, a forgalmazók pedig gyorsan felvásárolták a készleteket, mielőtt ez megtörtént, a készletek pedig a raktárokban maradtak.

A 34 százalék egyébként nem olyan rettenetes, mint amilyennek hangzik: 2021 még a koronavírus éve volt, ebben az időszakban pedig csak úgy pörgött a PC-piac, tehát innen csak visszaesni lehetett. Az AMD még büszke is lehet: bár ők is megérezték a mélyrepülést, a piaci részesedés 5,6 százalékát megszerezték az Inteltől, így most az eladott CPU-k 30 százalékát a vörös csapat gyártotta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.