Hirdetés

Ingyenes lesz a macOS Mojave



|

Ingyenes frissítésként, idén ősszel érkezik az Apple Mac gépekre szánt új operációs rendszere, amelyről minden érdekességet összefoglalunk.

Hirdetés

Az Apple rengeteg újdonságot mutatott már be az idei WWDC-n, a legfontosabbak közé tartozik például az új macOS Mojave operációs rendszer, amely az Apple laptopjaira és asztali gépeire jelenik majd meg. Idén ősszel érkezik, ingyenes frissítés formájában. A fejlesztői előzetese már most elérhető. 

Hirdetés

Az első szembetűnő érdekesség, hogy a Mojave opcionálisan sötét módban is tud működni, sötét témával, ami a rendszer mellett a főbb alkalmazásokat is támogatja. A pontos idő alapján automatikusan is tudja változtatni az asztalt a Mojave, vagyis olyan képeket mutat, amelyek reggel vagy este aktuálisak. 

Az új Stacks funkció automatikusan csoportosítja az asztalon a tartalmakat, és egy ikonnal tudjuk kinyitni tartalmakat, appokat, fájlokat, majd minden újra minibe csomagolni, és rendet tenni. A Finderbe érkezett galéria mód, okosodott a képernyőkép-készítés, már címkézni is lehet a képeket, ráadásul videókat is oszthatunk meg a képek mellett. 

A folytonossági funkció jegyében már elegendő megnyomni egy gombot a Macen, ha fotózni szeretnénk, és az iPhone kameraalkalmazása automatikusan elindul. Ha fotóztunk, a kép megjelenik a Macen. Mindez videókra és szkennelt anyagokra is igaz. 

Az iOS-es appok egy része is átköltözik a macOS-re, például az Apple News, a Stocks és a Voice Memo. A hangjegyzeteket természetesen iCloudon keresztül szinkronizálják. Az okosotthonban lévő kütyüket a Macekre érkező Home appon belül lehet majd kezelni. 

Az Apple az adatvédelmet is fokozta: újabb korlátokat vezetett be arra vonatkozóan, hogy az appok mit gyűjthetnek és használhatnak rólunk. A helyadatok, névjegyek, mentések, sütik, üzenetelőzmények, helyalapú funkciók, emlékeztetők, mikrofon, kamera, Safari tiltott terep lesz minden irányba, kivéve ha konkrét engedélyeket adunk az appoknak ezek használatára. A Safari ezen felül a pluginek nélküli követést is blokkolja, ilyenkor minden Mac ugyanolyan a weboldalak számára. 

Az Apple mindezen felül elárulta azt is, hogy jövőre olyan fejlesztői eszközöket ad ki, amelyekkel az iOS-es appokat minimális kódváltoztatással hozhatják el macOS-re a fejlesztők. A korai verziót már tesztelik, ezért is jön néhány Apple app a macOS-re. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.