Hirdetés

iPad-gyilkos akar lenni az új Surface tablet



|

Tény, hogy a tabletek már nem váltanak ki olyan őrületet, mint megjelenésük után, de az iPad még mindig vonzó márka. A Microsoft pedig most egy mini notebook-tablettel golyózná ki a csúcsról.

Hirdetés

A Surface modellek története nem mindig volt sikersztori, de most egyöntetűen pozitív hangvételben számol be a nemzetközi szaksajtó a frissen bejelentett Microsoft hibridről. A 10 hüvelykes Surface Go beharangozóiban egyértelműen méltó iPad-kihívónak állítják be, és volt, aki le is írta, hogy végre itt egy Microsoft eszköz, ami szexibb, mint egy Apple-kütyü.

Hirdetés

A 399 dolláros kezdőáron bemutatott Surface Go ráadásul már nem próbálkozik lebutított Windows verziókkal (már ha emlékszik még valaki a balsikerű Surface RT kísérletre), teljes értékű Windows 10-et futtat és normál x86 alkalmazásokat kezel, szóval igazából egy "Surface-bébi". Az alábbi képen látható is, mekkora a középen látható újdonság a bal szélső Surface Pro-hoz és a jobb oldalon trónoló Surface Laptophoz képest.

Vastagsága mindössze 8,3 milliméter és 0,52 kilót nyom, szóval valóban pengevékony és légies. A borítás a Surface Pro-hoz hasonlóan magnézium ötvözet, és a kijelző is a nagytesó arányait kapta, bár itt a 3:2 képarányba csak 1800x1200 képpont fért bele. Persze továbbra is tízujjas multitouchról beszélünk, és az első hands-on tesztek szerint így is nagyon szép, kontrasztos a kép. Talán a keretek vastagok egy kicsit a mai divathoz képest, de az nem rossz lépés, hogy két előrefelé néző hangszórót is építettek alájuk.

A "bekattintva" csatlakoztatható billentyűzetes oldalról azt írják, egész jóra és stabilra sikerült, notebook módban a kijelzőt 165 fokig lehet hátrahajtani. A méret miatt portok terén kellett egy kicsit spórolnia a tervezőknek: jobb oldalon hármat találunk (a mágneses Surface portot, egy USB-C 3.1-et és egy kombó audiót), míg egy microSD slotot a zsanér alá rejtettek.

Az előlapon egy 5 megapixeles, HD-videót lövő kamera figyel, a hátoldalra pedig egy 8 megapixeles lencse került, szóval nem ezekkel készítjük majd a legtrendibb Instagram szelfiket, de mondjuk ez nem is feltétlenül tabletes feladat, viszont Skype hívásokra kiváló. Ja, és mellesleg támogatja a Windows Hello arcfelismeréses bejelentkezését.

Persze aki Surface Go-t vesz, ne számítson brutális hardveres háttérre: az alap az Intel Pentium Gold 4415Y procija (igen, még mindig léteznek Pentiumok), ami állítólag a Core M-eknél valamivel óvatosabb teljesítményt ad le. A grafikáért Intel HD 415 felel. A Microsoft benchmarkjai szerint még így is 33 százalékkal gyorsabb grafikai feladatokra a Go mint a Core i5-re épülő Surface Pro 3, és még a Cire i7-tel szerelt Pro 3-akra is ráver 15 százalékot. Mindezt megfejeli az is, hogy a hűtést sikerült teljesen ventillátormentesen megoldani, szóval a Surface Go teljesen csendben működik. Memória terén 4 és 8 gigabájtos, tárhelyből pedig 64 illetve 128 gigabájtos opciókat kapunk. Gyártói specifikáció szerint folyamatos videólejátszással 9 órát bír az akku.

Apró döccenő, hogy a 399 dolláros ár csak a tablet-részre vonatkozik, a billentyűzet és az érintőtoll extra, mindkettő 100-100 dollárba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.