Hirdetés

Itt a javítás a HP laptopokon rejtőző keylogger ellen



|

A HP villámgyorsan reagált a felmerült problémára.

Hirdetés

Egy biztonsági szakértő nemrég felfedezte, hogy több száz különböző HP laptop van, ami gyári keyloggerrel jelent meg. Ez képes az összes leütött billentyűt naplózni, vagyis mindent rögzíteni, amit gépelünk. 

Hirdetés

A HP elismerte a problémát, ami 460 modellt érint, és ki is adta a szoftverfrissítést minden érintett eszközhöz. 

Fontos megjegyezni, hogy nem a HP telepítette a keyloggert, és nem akart kémkedni a vásárlói után. Igazából a keylogger a Synaptics érintőpadjának driverébe van beépítve, amelyet a HP 2012 óta a legtöbb laptopjához vásárol. Ez diagnosztikai és debugging jellegű célokat szolgál, de alapból le van tiltva, tehát nem aktív. Biztonsági kockázatot azért jelent, elvégre egy rendszergazdai jogokkal rendelkező támadó aktiválhatja a felhasználó tudta nélkül. 

Michael Myng rá is jött hogyan kell ezt megtenni (akkor tette a felfedezést, amikor a HP laptopok világítása fölött akarta átvenni az irányítást). Miután megkereste ezzel a HP-t, a cég állítólag villámgyorsan válaszolt, megerősítette a helyzetet, és kiadta a javítást. 

A HP Pavilion széria mellett az Envy, a Spectre, az EliteBook, a ProBook és az Omen sorozatok is érintettek. A frissítések innen tölthetőek, de a Windows Update is beszerzi a csomagot. A HP szerint egyébként más márkák is érintettek, vagyis a sérülékenység a Synaptics összes ügyfelét érinti. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.