Hirdetés

Kábeli zűrzavar, avagy a mobilos Type-C rejtelmei



|

Napjainkra már standarddá vált az USB-C-csatlakozó az okostelefonokon, ez az aljzat azonban jóval több, mint egyszerű áramszedő. Megmutatjuk, mi mindenre használhatod még.

Hirdetés

Annak az univerzális csatlakozórendszernek az alapjait, amely az iPhone-ok kivételével szinte az összes, frissen megjelent okostelefonon megtalálható, 2014-ben dolgozták ki. Noha az egyszerűbb csatlakoztatás és a gyorsabb töltés a Type-C névre keresztelt USB-s csatoló két legismertebb jellemvonása, még rengeteg izgalmas dologra használhatod, bár az is tény, hogy ehhez sokszor elengedhetetlen valamilyen kiegészítő hardverelem beszerzése.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, amelyeket kiaknázhatsz a csatlakozóhoz társított komponensek segítségével, és azért mesélünk a hátrányairól is.

Hirdetés

Zűrös kábelek

Annak ellenére, hogy a Type-C-portok lényege egy egységes és könnyedén átlátható csatolófelület létrehozása lett volna, nem feltétlenül tette könnyebbé a felhasználók dolgát ez az aljzat, köszönhetően annak az óriási káosznak, amit a megfelelő felhasználói tájékoztatás hiánya és a különféle kompatibilitási problémák okoztak.

A csatlakozó elsődleges feladata ugyanis a töltés átvitele, ha azonban bármilyen okból pótkábel beszerzésére lenne szükséged, akkor jellemzően csak hosszas kutatást követően találsz olyan zsinórt és adaptert, amely megközelíti a készülékedhez gyárilag csomagolt páros képességeit.

Ezen a problémán valamelyest segít az egységesítést kínáló PPS szabvány (Programmable Power Supply), de ez egyelőre még viszonylag kevés eszközön érhető el. Ha viszont végre elterjed, akkor sikeresen kiküszöbölheti az imént említett gondot. A töltés mellett hasonlóan problémás lehet az adatátvitel is, mert a kábeleknek meg kell felelniük egy specifikus besorolásnak ahhoz, hogy garantálják a megfelelő sebességet, ezt az információt pedig olykor meglehetősen nehéz kideríteni, ha kihagyják egy internetről rendelt eszköz leírásából. Ha pedig mindez nem lenne elég, még az is tetézi a gondokat, hogy a telefonokon általában csak egy ilyen kap helyet, ebből fakadóan, ha zenét hallgatnál az USB-s átalakítódon keresztül (mert a jackcsatlakozó elpárolgott a készülékek zöméről), akkor arra az időre búcsút mondhatsz a klasszikus kábeles töltésnek. Persze az apró kellemetlenségek ellenére rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek a C-s csatlakozók, a megfelelő kiegészítőkkel pedig csúcsra járathatod képességeiket.

A varázsszó: OTG

A legegyszerűbb és talán leggyakrabban használt kiegészítő egy Type-C-port mellé az USB-átalakító, amelynek segítségével Type-A csatolófelületté változtathatod telefonod aljzatát. Ezáltal pofonegyszerűen hozzákapcsolhatsz bármilyen, PC-s környezetbe szánt komponenst, tehát klaviatúrát, egeret és akár adattárolót is. Az egyetlen akadályt az OTG-s lehetőségek deaktivált állapota gördítheti eléd a művelet során (illetve az, ha a készüléked nem rendelkezik OTG-támogatással, de ezt szerencsére könnyen ellenőrizheted egy rövid netes kereséssel vagy az USB OTG Checker app telepítésével). A legtöbb készüléken a külső hardverkomponensek csatlakoztatása alapértelmezetten aktív státuszban van, így a társítást követően már élvezheted is a rákötött kiegészítő minden funkcióját, akadnak azonban olyan kivételes esetek, amikor egy gyártó tiltása miatt manuálisan kell élesítened a hozzáférést (ehhez a Beállítások között keress rá az OTG kulcsszóra).

Zene füleidnek

Bár jackcsatlakozót ma már csak elvétve találni mobilokról, a gyártók sokszor mégis igyekeznek elérhetővé tenni a kábeles zenehallgatás lehetőségét a felhasználóknak vagy úgy, hogy egy USB-s fülest mellékelnek a csomagban, vagy egy Type-C-s jackátalakítóval kedveskednek a tulajoknak. Ha esetleg egy ilyen komponenst sem kaptál megvásárolt telefonod mellé, akkor sem kell aggódnod, mert ezeket a kiegészítőket külön is egyszerű beszerezni. Amint megtörtént, már hódolhatsz is a kábeles zenehallgatás örömének. Amennyiben pedig nem éred be az egyszerű jelátalakítóval, akkor a speciális, audioélmény fokozására kifejlesztett DAC-kal (Digital Audio Converter) ellátott modellek közül is választhatsz.

Egy ilyennel nagy felbontásban és akár veszteségmentesen hallgathatod kedvenc slágereidet.

Nagy képernyőn

Ami a wifis átvitelt illeti, rengeteg lehetőség áll a rendelkezésedre, ám ha mégis inkább ragaszkodsz a kábeles megoldásokhoz, akkor vagy egy Type-C-t HDMI-vé alakító kábelt, vagy egy több csatolófelülettel is rendelkező, multifunkciós dokkolót kell beszerezned. Különleges beállítások megadása sem feltétlenül szükséges, ha csupán a képernyő tükrözése a cél, mert a HDMI-szabványt támogató készülékek plug 'n' play elven működnek. Ezzel viszont még nem ér véget a funkciók listája, egyes gyártók ugyanis a HDMI-s egyesülést követően lehetővé teszik azt, hogy a készülék egy asztali rendszerhez hasonló felületet jelenítsen meg, ily módon egy teljes értékű számítógéppé varázsolva összeállításodat. Sőt, a 11-es Androidon már alapértelmezett funkcióként megjelenik az Asztali mód, így a csatlakoztatás után egy kissé fapados, de PC-szerű környezet fogad majd. Bár lehetséges, hogy ezt a fejlesztői opciók között aktiválnod kell.

Beállítások terén is rengeteg lehetőséggel kecsegtet mind a tükrözött, mind a desktopkörnyezet, ha azonban nem kizárólag multimédiás tartalomfogyasztásra szeretnéd használni mobilodat, akkor érdemes egy multifunkciós dokkolóval belevágnod a PC-vé alakításába.

Így lehetőséged lesz arra, hogy egeret és/vagy billentyűzetet is csatlakoztass a telefonodhoz, és a legtöbb esetben még egy külön töltőportot is kapsz majd.

Tölts vissza!

A Type-C-portok nemcsak a töltés felvételére, hanem annak leadására is képesek, ezért ennek köszönhetően egy megfelelő kábellel a töltésmegosztásnak sincs akadálya. Sőt, könnyen lehet, hogy még további kábelek vásárlásával vagy átalakítókkal sem kell bajlódnod, az új modellek egy része ugyanis már alapértelmezetten C-C-s kábellel érkezik. A csatlakoztatást követően eldöntheted majd, hogy épp melyik végén szeretnél állni az áramlásnak, vagyis a fogadó vagy a küldő szerepében tetszelegnél. Ennek köszönhetően pedig, ha egy barátod készüléke épp merülőfélben lenne, nincs más teendőd, mint kábellel összecsatolni a mobilokat, és már el is indíthatod akkutartalékod egy részét a pirosba hajló töltöttségjelzővel rendelkező telefonba.

Ha tetszett a cikk, akkor érdemes beszerezned a 2021/09-es PC World magazint, ugyanis telepakoltuk hasznos és érdekes tartalmakkal, ráadásul szoftverek és PC-s teljes játék járnak hozzá ajándékba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.