Hirdetés

Kidőlt a sorból az egyik nagy chipgyártó



|

Feladta a 7 nm-es technológiát a GlobalFoundries, így igazán modern chipek bérgyártására már csak két vállalat képes.

Hirdetés

A PC-kbe és az okostelefonokba szánt chipek egyre kisebbek és erősebbek, és ahogyan az lenni szokott, ezúttal is a mobilos piacon jelennek meg előbb az újdonságok és a korszakalkotó termékek. Ezúttal konkrétan az első 7 nm-es chipek. 

Hirdetés

Az Apple az A12-es, 7 nm-es SoC-t a szeptemberben bemutatkozó iPhone készülékekbe építi bele, a Huawei pedig az IFA kiállításon rántja le a leplet a Mate 20 Próba kerülő Kirin 980-ról. A 7 nm-es chipek gyártására szakosodott cégek listája azonban nagyon rövid, és egy szereplő most ki is dőlt a sorból. 

A GlobalFoundries az egyik vezető félvezető-gyártó, de most visszavonulót fújt a 7 nm-es fejlesztésektől és gyártástól. Ez nagy meglepetés, elvégre nagyjából 2 éve dolgozott a cég a technológián, és még idén elindította volna a sorozatgyártást. A gyártó az 5 és a 3 nm-es eljárások fejlesztését is elkaszálta, és a jövőben inkább a 12 és a 14 nm-es chipekre koncentrál, amelyeket nagyrészt középkategóriás mobilokban használnak, és nagy a kereslet ezek iránt a fejlődő régiókból. 

Az egyre fejlettebb technológiát alkalmazó gyártósorok több milliárd dollárba kerülnek, a befektetés pedig csak akkor éri meg, ha van elég megrendelés. Mivel a Huawei HiSilicon ágazata csak a kínai gyártó készülékeihez ad 7 nm-es chipeket, ezért a modern lapkák bérgyártását már csak két vállalat képes elvégezni: a Samsung és a TSMC. 

Ez a két óriás már kiküldte a partnereinek az első 7 nm-es chipeket, így a GlobalFoundries nem látta értelmét a vesztes csata további finanszírozásának: olyan ponthoz érkeztünk, ahol egyre nehezebb jelentős teljesítménynövekedést elérni. Az AMD lapkák gyártását a TSMC viszi a jövőben. 

Mindez jó hír a Samsungnak és a TSMC-nek, de a gyártók áremelkedéseket tapasztalhatnak, főleg, ha mielőbb szeretnék megkapni a chipeket. Mit jelent ez? A jövőbeli csúcskészülékek 1000 eurónál is többe kerülhetnek... 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.