Hirdetés

Kínában építették meg a világ leggyorsabb kvantumszámítógépét



|

A kutatók egy óra alatt elvégeztek vele egy feladatot, ami egy szuperszámítógépnek 8 évbe telt volna.

Hirdetés

A kvantumszámítógépek már velünk vannak néhány éve, sőt, a Google már 2019-ben bejelentette, hogy sikerült elérniük a kvantumfölényt.

Hogy ez pontosan micsoda, arról itt írtunk részletesebben, most legyen elég annyi, hogy ezek a gépek képesek villámgyorsan elvégezni olyan feladatokat, amik egy "hagyományos" szuperszámítógépnek indokolatlan ideig tartanának.

Hirdetés

A kínai kutatók által most leleplezett Zuchongzhi kvantumszámítógép egy 66 qubites szerkezet (összehasonlításképp a Google Sycamore chipje 53 qubites, az IBM Q System One pedig 20 qubites), és bár ezek növelésével exponenciálisan nő a teljesítmény, a bővítés nem egyszerű feladat. A chipeket abszolút nulla fokra (-273,15 C) kell hűteni és ott is kell tartani.

A Zuchongzhi gyorsabb, sokoldalúbb és könnyebben programozható, mint az ezt megelőző, "mindössze" 53 qubites Jiuzhang és már az is 200 másodperc alatt elvégzett egy olyan komplex feladatot, ami a TaihuLight szuperszámítógépnek 2,5 milliárd évbe telt volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.