Hirdetés

Kingston Workflow Station - láttál már ilyen különc dokkolót?



|

A Kingston Technology új, moduláris dokkolója egyszerre próbál a kezed alá dolgozni otthoni munkaállomásod részeként, és útközben, notebookod segédjeként.

Hirdetés

Nagyon könnyű megszokni a rendezett munkaasztalt, amelyhez öröm bármikor leülni, legyen szó akár kikapcsolódásról, akár munkáról. Sajnos azonban a túl nagy rend általában kényelmetlenséggel is jár, el kell rejtenünk a sok hasznos kábelt, kártyaolvasót és USB hubot, amelyekre bármelyik pillanatban szükségünk lehet. A Kingston Workflow Station egészen egyedi megközelítéssel igyekszik megoldani ezt a problémát, sőt a cég komplett ökoszisztémában gondolkodik, de kérdés, hogy sikerült-e neki, ez és hogy kinek érdemes vele tartania.

A különc dokkoló

Átlagos, Type-C-s dokkoló méretű a Workflow Station főegysége, ám portok helyett a felső részén négy darab, azonos méretű és formájú mélyedés található. A Kingston ugyanis a felhasználókra bízta a szükséges portok és kártyaolvasók összeválogatását. A négy helyre különféle, azonos méretű, de eltérő csatlakozókat kínáló olvasómodult, illetve elosztót lehet beilleszteni. A főegység magában nem is igazán használható, inkább egy héjnak tekinthető, amely saját, 60 wattos tápegységgel rendelkezik, és egyetlen Type-C-kábellel csatlakozik a számítógéphez.

Hirdetés

Ezzel a trükkel a kábelek számát máris sikerült jelentősen lecsökkenteni, ami két-három modul esetén már látványos eredménnyel jár.

A szürke-fekete dokkoló gumitalpakat és modern megjelenést kapott, de a tápegység nagy méretű, a borítás pedig nem alumínium, csupán műanyag, aminek célja a vételár viszonylag alacsonyan tartása volt. A négy mélyedés alján egy-egy Type-C-csatlakozó rejtőzik, ebbe lehet a különféle funkcionalitású, de méretre tökéletesen egyforma modulokat belecsúsztatni. Ez a megoldás azzal az előnnyel járt, hogy ezek a kártyaolvasók, illetve az USB hub külön-külön, a főegység nélkül is használhatók, vagyis például magunkkal vihetjük és használhatjuk egy szimpla Type-C kábellel, otthon pedig egyszerűen, egyetlen mozdulattal dokkolhatjuk.

A Workflow Stationhöz egyelőre háromféle modul készült, amelyek közül az USB hub jár is a főegységhez. Ez az elosztó két USB-portot tartalmaz: egy Type-A és egy Type-C típusút. Miután a dokkoló saját tápellátással rendelkezik, a portokra akár nagy energiaigényű külső merevlemezeket is csatlakoztathatsz - nem kell attól tartanod, hogy elégtelen tápellátás miatt megszakadozik az adatátvitel.

A kártyaolvasókból SD és microSD típusúak érhetők el, mindegyik két-két kártyahellyel. Sajnos vegyes, mSD+SD-modul egyelőre nem készült, ám jó hír, hogy ezek az olvasók a jelenlegi leggyorsabbak, minden új szabványt támogatnak, így az UHS-II-es kártyákat is teljes sebességükön olvashatod és írhatod.

A fő egységhez az USB hub és a tápegység mellett négyféle hálózati aljzatadaptert mellékeltek a dobozban, ami kedves figyelmesség. A külön-külön beszerezhető modulokhoz mindössze egy-egy Type-C-Type-C kábel jár.

Sebességből csillagos ötös

Ahogy az elvárható, drivertelepítésre, beállításra és egyéb, hosszadalmas beüzemelésre nincs szükség - akár Windows, Linux vagy macOS a rendszer, minden azonnal működik. Bizakodásra adhat okot, hogy a Kingston Type-C-csatlakozókat használ mindenhol, hiszen ez a szabvány a nagy sebességű adatátvitel mellett rengeteg hasznos extra szolgáltatást kínál. A főegység tovább is lépett a normál USB 3.0-n, és USB 3.2 Gen2 protokollt használ (a Thunderbolt 3/4 túlzás lett volna), amely 10 Gbit/s sávszélességet kínál. A kártyaolvasók és az USB-elosztó modulok azonban már USB 3.2 Gen1 szabványúak, ami kissé csalódás, ám tény, hogy az SD/mSD-olvasóknak ez is bőségesen elegendő még az UHS-II-es szabványhoz is.

Az a bizonyos hiányzó láncszem

Amiért csak majdnem dokkolóként hivatkozunk a Workflow Stationre, az leginkább a Type-C PD-szabvány hiánya. Nagyon örültünk volna, ha a saját tápegységgel üzemelő főegység a Type-C-n rákapcsolt, PD-kompatibilis notebookot (ultrabookot) az adatátvitel mellett tölti is, ám erre nem képes a Workflow Station. Nyilvánvaló, hogy ez magasabb árral is járt volna, de tény, hogy ennek ellenére is hasznos egység, és a modularitás, variálhatóság is jó megközelítés, ahogy a megépítéssel és a sebességgel sem akadt problémánk - bár az alumíniumborítás kétségkívül nagyobb prémiumérzetet adott volna.

Nem kimondottan hiba, de érdemes rá odafigyelni, hogy a kártyanyílások és USB-portok felfelé néznek, ezért ha huzamosabb ideig nem használod őket, húzd ki őket a dokkolóból, mert a rájuk szálló por hosszú távon nem tesz jót. A különc kiegészítő tudásához képest reálisan árazott, és fotósoknak, videósoknak, dróntulajoknak, alkotóknak nem kérdés, hogy nagy segítség lehet egy ilyen, egyszerre akár nyolc memóriakártyát is kezelni képes dokkolóállomás.

Ha szívesen olvasnál további hasonló cikkeket, akkor csapj le a 2021/04-es PC World magazinra, amihez hasznos és értékes szoftverek, valamint egy szórakoztató PC-s játék is jár ajándékba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.