Hirdetés

MacBook Pro M3 Pro teszt - a legjobb laptop, amire jó eséllyel nincs szükséged



|

Játékra még mindig nem ajánlott, munkára pedig csak akkor, ha pontosan tudod, mire használnád - kipróbáltuk az M3 Próval szerelt MacBook Prót.

Hirdetés

Engem könnyű meggyőzni arról, hogy Macet venni jó és érdemes: tizenegy éve használok kizárólag Apple számítógépeket, és eltekintve néhány botlástól (pillangó mechanikás billentyűzet, mindent sokkal körülményesebbé tevő touch bar), nincs panaszom sem a minőségre, sem a szolgáltatásokra. Nehéz elképzelni egy olyan helyzetet, amikor az Apple valamint súlyosan elront, és azt tudjuk mondani egy MacBookra, hogy kifejezetten rossz lett.

Inkább arra a kérdésre érdemes választ keresni, ha MacBookot szeretnél venni, hogy tényleg neked való-e, tényleg kielégíti-e minden igényedet, jobban, mint egy potenciálisan olcsóbban kapható PC. Játszani akarsz? Mindenképp a windowsos gépek között nézelődj. Úgy szeretnél dolgozni, hogy minden funkció a fájlmásolástól a billentyűkombinációkig, a gigantikus touchpadtől a lehengerlő képernyőig az életed szebbé tételét szolgálja? Nem kérdés, Apple-re kell váltanod. Hogy melyik modellre, az megint más kérdés - valószínűleg nem a 36 GB RAM-mal és M3 Próval szerelt MacBook Pro 16"-ra, ami a napokban nálunk járt, mert ez már nem az átlag felhasználóknak készült.

Hirdetés

Mikor megérint a hűvös fém

A 2023 novemberében debütált M3 chippel szerelt MacBook Pro gépek dizájnja a 2022-es, M2-esekhez képest annyiban változott, hogy a kijelzőnek sokkal vékonyabb lett a kávája, cserébe meg kell barátkoznunk a kameraszigettel, amit az M2-es MacBook Airnél láttunk először, de már a 2023 elején bemutatott M2 Pro és M2 Max chipes Pro modelleknél is használták. A touch barnak ezzel a frissítéssel végleg búcsút mondott az Apple, a felső gombsor helyét átvevő érintős csíkot száműzték, és mindenkinek jobb így. Méretei érdemben nem változtak, ahogy súlya sem, a 14"-es és a 16"-es modellnél is megőrizték az év elején használt külsőt, bár az M3 prós és M3 maxos variáció már asztrofekete színben érhető el, ami sötétebb, mint az asztroszürke, jól mutat, és nem vonzza jobban az ujjlenyomatokat, mint bármely más színvariáció (sajnos kevésbé sem). Borítása az évek óta használt strapabíró alumínium, ami kiválóan védi a belsőt, és azt a prémium érzetet szolgáltatja, amit egy ilyen drága gépnél joggal várunk el. Még komolyabb feladatoknál sem melegszik fel annyira, hogy kényelmetlen legyen a használata.

Használni ugyanolyan kényelmes, mint mindig: a gigantikus, sokoldalúan működő touchpad pont akkora, hogy gépelés közben sem zavaró (és továbbra is fölöslegessé teszi az érintőkijelző bevezetését), a háttérvilágításos billentyűzet gombjai nem hangosak, de határozottan visszajelzik, ha lenyomjuk őket, az ujjlenyomat-olvasó pedig kellően reszponzív ahhoz, hogy a bejelentkezés, a jelszavak automatikus beírása gördülékeny legyen. Az érintőpad "feszessége", azaz hogy a kattanás milyen hangos legyen, szokás szerint három szinten állítható. A hat hangszórós, Dolby Atmos támogatású hangrendszer tisztán szól, a 1080p-es webkamera tökéletesen megfelel a célra (még az autofókusz javíthatna rajta, de az már tényleg csak amolyan "jó lenne, ha lenne" funkció), a 60-120 Hz-es, kisebb méretben 3024x1964-es (közel-4K), nagyobban 3456x2234-es (jobb, mint 4K) felbontású, mini-LED háttérvilágítású IPS-kijelző pedig nem csak gyönyörű, színes képet mutat, kellően erősen világít ahhoz, hogy ne zavarjon be a napsütés, ha esetleg a szabadban ülve dolgoznánk. A változó képfrissítés az akkumulátor rendelkezésre állásának idejét javítja elsősorban, a gyakorlatban semmit nem érzékelni, minden gördülékenyen működik.

A portokkal az Apple megint variált egy kicsit, a MagSafe töltőcsatlakozó mellett (amihez fekete kábel jár, de a töltőfej maradt klasszikus fehér) két Thunderbolt 4-et és egy jacket találunk az egyik oldalon, illetve egy HDMI-t és egy SDXC kártyahelyet a másikon, amit a 16"-os modellnél még egy USB-C egészít ki. Aki attól fél, hogy vásárlásnál rögtön átalakítók százait kell a kosárba pakolnia, így megnyugodhat. Míg az M3-as gépek csak egy külső megjelenítőt támogatnak (6K-s felbontásig és 60 Hz-ig), az M3 Pro és M3 Max chippel érkezők már kettőt is kezelni tudnak, meg még egy 4K-s, 144 Hz-eset is a HDMI-n át. A Bluetooth 5.3 és a Wi-Fi 6E támogatás szintén jár.

Balra az M2-es MacBook Air, jobbra az M3 Prós MacBook Pro 16
Balra az M2-es MacBook Air, jobbra az M3 Prós MacBook Pro 16

A mindennapok problémái megoldva

Azzal nyilván nem mondok újat, hogy a MacBook Pro hasít, néhány másodperc alatt feláll a rendszer, és bármire kattintunk, szinte azonnal megnyílik - ez nem csak az M3 Pro használata esetén igaz, a sima M3, sőt, még a 2020-as M1 is ilyen élményt garantál mind a mai napig. A 36 GB RAM-mal támogatott M3 Pro esetében ez nem is lehet kérdés, aki ilyet vesz, csak azért tegye, mert átlagon felüli teljesítményre van szüksége tartalomgyártásnál, videóvágásnál, programozásnál, bárminél, ami az átlagnál több erőt igényel. Sajnos a 16"-es modellnél M3 Pro az alap, így az ára is 1 249 990 Ft-tól indul - aki nagyobb kijelzőt szeretne, de nincs szüksége kifejezetten nagy teljesítményre, jobban jár a 15"-es, M2-es MacBook Airrel, aminek ára 629 990 Ft-nál kezdődik, tehát majdnem feleannyi. A különböző Pro modellek esetében a kijelzőméret mellett a portok számában és a nyers erőben van különbség, alapvető funkciók, felépítés tekintetében nincs, így mindenki megtalálhatja azt, ami neki elég: tárhelyből 512 GB és 8 TB között lehet válogatni (a 14"-es Prónál 2 TB a felső határ), RAM-ból a kisebb változatnál 8-24 GB, a nagyobbnál 18-128 GB kérhető.

A MacBookoknál az M-szériás processzorokra váltás óta különösen bámulatos a rendelkezésre állási idő, ami most még nagyobb lett. Eddig a MacBook Pro 18 órát bírt egy töltéssel, ez most az Apple ígérete szerint 22 órára nőtt, és ahogy korábban, úgy most sem túloz ezzel a gyártó: ha nem maximális fényerőn pörgetjük, és nem futtatunk rajta renderelést órákon át, simán kibír akár két napnyi használatot is. Ugyanakkor azt érdemes figyelembe venni, hogy bár a Próból a kisebb verzió csak 1,5 kilós, a nagyobb már 2,14-et nyom, egész nap hordozni így nem annyira kényelmes. 

Teljesítmény méréséhez a Cinebench R23-at hívtuk segítségül először, ezzel néztük meg, mit tud a 12 magos CPU és 18 magos GPU kettőse: a többmagos tesztelésnél 15 024 lett a végpontszám, ami az AMD Ryzen 5 7600X-szel és az Intel Core i9 11900K-val helyezi egy szintre, és nem sokkal, de felülmúlja az M2 Max 14 782-es pontját, így akinek ennyire erős gép kell, az árban is jobban jár, ha a tavalyi maxos modell helyett az újból vesz egy prósat. A Geekbench 6-ban 15 331 lett a többmagos pontszám, ami nagyjából az Intel Core i9-12900K és az AMD Ryzen 9 7945HX közé teszi, míg az OpenCL GPU-teszten 50 050 ponttal végzett, valamivel a laptopos GeForce RTX 3050 fölött.

Láthatóan sötétebb az asztrofekete Pro, mint az asztroszürke Air
Láthatóan sötétebb az asztrofekete Pro, mint az asztroszürke Air

Játsszál mással

A játékok tesztelésével eleinte kissé gondban voltam. Nézzem meg, hogy hogy fut az Apple által is ajánlott, 2016-ban megjelent No Man's Sky, ami egy hétéves hardveren is megy, és nyilván az M1-es gépek is gond nélkül vitték? Válogassak valamit az Arcade kínálatából, ahol kizárólag olyan játékok vannak, amik még az alap iPhone-okon is zavartalanul futnak? Próbáljam ki a Resident Evil Village-et, aminek már egy iPhone 15 Pro is elég? Indítsam el a Parallelst, hogy virtuális Windowson keresztül lássam, mire képes a hardver? Használjak CrossOvert vagy bűvöljek az Apple saját, még csak nagyon körülményesen használható, elsősorban fejlesztőknek szánt megoldásával, a GPTK-val? 

Jelenleg azért nehéz az Apple-nek gamer gépként eladnia a Mac-eket, mert alig akad olyan játék macOS-re, ami új, és bizonyítja, tényleg érdemes játékra Apple laptopot venni. Az sem segít, hogy az M3-as MacBook Prók alapból 8GB RAM-mal bírnak, ami ma már köztudottan kevés, még ha ezt a mérnökök szerint jobban is használja ki a rendszer, mint egy Intel vagy AMD chip. Végül a beépített benchmarkkal rendelkező Borderlands 3 mellett az idei év nagy slágerére, a Baldur's Gate 3-ra esett a választás.

A Borderlands 3 esetében maximális felbontásnál, alacsony és közepes grafikai beállítások mellett átlagosan 38 FPS-t sikerült mérni, ami egy 36 GB RAM-mal szerelt, 1,5 millió forintba kerülő masinánál kevésnek tűnik. A Baldur's Gate 3-nál a MetalFX (az Apple felskálázási technológiája) nem támogatott, de FSR 1.0 van, ami határozottan segít, legalábbis a játék első felvonásában, ahol közepes minőségi beállításoknál és 1440p-s felbontásnál is megvan a 60 fps. Sajnos nem volt lehetőségem arra, hogy több tízórát öljek a játékba, de több külföldi tesztelő és felhasználói beszámolók szerint is romlik a helyzet a játék későbbi szakaszaiban, ahol több karakter van a képernyőn, és részletesebb területeket kell bejárni. 

Ha még egy M3 Prós csúcsgéppel sem lehet a mai minimumnak számító 1080p melletti 60 fps-t elérni, hiába minden, muszáj kijelenteni, hogy az Apple számítógépei nem valók játékra. Hosszú még az út, amíg a gyártó és a fejlesztők közös munkájának köszönhetően sikerül ledolgozni a lemaradást, és én hiszek benne, hogy sikerülni fog egyszer, de most még sem a tartalom mennyisége, sem az M-chipek gaming teljesítménye nem kielégítő.

Ez a videó kiválóan megmutatja, mi a helyzet a játékokkal a MacBook Pro 14"-es, M3 Prós változatán

Dolgozz ezzel

A legújabb játékok futtatására nem, de munkára kiválóan alkalmas gép a MacBook Pro bármely M3-as változata - illetve ezt talán úgy érdemes megfogalmazni, hogy az M3-asok leginkább, hiszen messze nem avult még el az M2 sem, és aki könnyen hordozható laptopot keres, amin alkalmanként videót is vág, de egyébként inkább szöveget szerkeszt és e-maileket ír, annak az M2-es Air lesz a tökéletes választás. Az M3-as processzorok teljesítménymagjai az M2-esekét 15%-kal, míg az M1-esekét 30%-kal múlják felül, így M2-ről váltani még nem érdemes, de Intel-alapú Mac-ek tulajdonosainak itt a remek alkalom az előrelépésre.

A 16"-es Pro már tényleg egy professzionális felhasználásra szánt gép, és aki erre keres, fog olyan modellt találni, ami neki tökéletes. Ami még fontosabb, akkumulátorról is teljes teljesítményt nyújt, nem kell hálózatra csatlakoztatnunk. Az árazása nyilván, mint mindig, most is vita tárgya: a számokat hasonlítgathatjuk más, windowsos laptopokéhoz, lehet, hogy találunk majd olyat, ami teljesítményben kb. ezt a szintet képviseli, de az anyaghasználat, a szoftver és a hardver tökéletes kooperációja, a strapabírás, a minőség mind-mind a legkiválóbb.

MacBook Pro M3 Pro 16"

Játékra még egy ilyen erős MacBook Pro sem jó választás, de munkára kiváló.
  • M3 Pro chip (12 magos CPU, 18 magos GPU)
  • 16,2" Liquid Retina XDR-kijelző
  • 18-128 GB RAM
  • 512 GB - 8 TB SSD
  • 100 Wh-s akkumulátor
  • 1000 nites tartós fényerő, 1600 nites csúcs-fényerő
  • 1,68 x 35,57 x 24,81 cm
  • 2,14 kg
  • 1080p-s FaceTime kamera
  • Hat hangszórós Dolby Atmos rendszer
  • Touch ID
  • Wi-Fi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.3
  • Három Thunderbolt 4 port, HDMI port, SDXC-kártyahely
PRO
  • prémium anyaghasználat
  • gyönyörű kijelző
  • hatalmas touchpad
  • kiváló billentyűzet
  • villámgyors működés
Kontra
  • játékra messze nem ideális
  • nehéz
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8616
    [topic] => 1
    [group] => 27
    [gameinfo_name] => MacBook Pro M3 Pro 16"
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 8
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-11-28 14:52:16
    [gameinfo_webpage] => https://apple.com
    [gameinfo_tags] => macbook pro, m3 pro
    [gameinfo_url] => macbook-pro-m3-pro-16
    [gameinfo_pro] => prémium anyaghasználat
gyönyörű kijelző
hatalmas touchpad
kiváló billentyűzet
villámgyors működés
    [gameinfo_kontra] => játékra messze nem ideális
nehéz
    [gameinfo_data] => M3 Pro chip (12 magos CPU, 18 magos GPU)
16,2" Liquid Retina XDR-kijelző
18-128 GB RAM
512 GB - 8 TB SSD
100 Wh-s akkumulátor
1000 nites tartós fényerő, 1600 nites csúcs-fényerő
1,68 x 35,57 x 24,81 cm
2,14 kg
1080p-s FaceTime kamera
Hat hangszórós Dolby Atmos rendszer
Touch ID
Wi-Fi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.3
Három Thunderbolt 4 port, HDMI port, SDXC-kártyahely
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Játékra még egy ilyen erős MacBook Pro sem jó választás, de munkára kiváló.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 8
            [manufacturer_name] => Apple
            [manufacturer_url] => apple
            [manufacturer_link] => http://www.apple.com
            [link] => /gyarto/apple
        )

    [link] => /termekinfo/macbook-pro-m3-pro-16-8616.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium anyaghasználat
            [1] => gyönyörű kijelző
            [2] => hatalmas touchpad
            [3] => kiváló billentyűzet
            [4] => villámgyors működés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => játékra messze nem ideális
            [1] => nehéz
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    10

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    10

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.