Hirdetés

Mesterséges intelligenciára épülő szerkesztési trükkökkel bővült az Adobe Premiere Pro, és ez csak a kezdet



|

Az Adobe saját eszközei mellett hamarosan olyan külsős megoldások is a szoftver részévé válhatnak, mint az OpenAI-féle Sora.

Hirdetés

Mi sem jelzi jobban a generatív mesterséges intelligencia rohamos fejlődését, hogy a technológia manapság már a videókkal is képes azokra a trükkökre, amelyek nem is olyan régen még a képek kapcsán is csodaszámba mentek, elég csak az OpenAI által bemutatott, megtévesztően élethű anyagokat előállító Sorára gondolni.

Az AI körüli versengésben a kreatív szoftverekkel üzletelő Adobe sem akar lemaradni, ennek jegyében pedig a cég egy saját, Firefly néven futó generatív modellt készített, ami garantáltan jogtiszta forrásból származó adatokon tanítottak be. A technológia egy ideje már elérhető a Photoshopban, a továbbiakban pedig a profiknak szóló népszerű videószerkesztő, a Premiere Pro is megkapja.

A vállalat már tavaly demonstrálta, mire lehet képes a mesterséges intelligencia a szoftverben, most viszont a célegyenesbe került a projekt, és bejelentettek néhány funkciót, amelyek már biztosan érkeznek a Premiere Próba. Az egyik ilyen a Generative Extend, amivel új szakaszokkal hosszabbíthatjuk meg a rendelkezésre álló felvételeket, lehetővé téve a vágás pontosabb időzítését és a simább átmeneteket.

Hirdetés

Ennél is látványosabb, hogy a fotószerkesztéshez hasonlóan a program lehetővé fogja tenni különböző elemek utólagos eltávolítását, hozzáadását vagy megváltoztatását, legyen szó egy képről a falon, egy tárgyról a főszereplő kezében vagy a színészek ruházatáról. A fő attrakció pedig a teljesen új anyagok szöveges parancsok alapján történő létrehozása, akárcsak egy chatbot vagy egy képgenerátor esetében. Mindebbe az alábbi demonstráció enged bepillantást.

A felsorolt funkciók debütálásáról csak annyit tudni, hogy az Adobe még valamikor 2024-ben elérhetővé szeretné tenni őket, és ez csupán az AI-offenzíva egy része. A vállalat ugyanis egy füst alatt közölte, hogy a házon belül kifejlesztett Firefly mellett külsős szolgáltatók, köztük az OpenAI, a Pika Labs vagy a Runway videós modelljeihez is hozzáférést szeretne biztosítani a szoftveren belül.

Ennek kapcsán a Reuters érdeklődésére válaszolva Deepa Subramaniam, a cég termékmarketingért felelős alelnöke elárulta, hogy még zajlik a tárgyalás a partnerekkel bevételek megosztásáról, és hogy a külsős megoldások elindításakor a Premier Pro figyelmeztetni fog, hogy a felhasználó nem az Adobe "kereskedelmileg biztonságos", azaz garantáltan jogtiszta adatokon trenírozott eszközével él.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.