Hirdetés

Működésre bírták a Windows XP-t egy ősrégi, Intel 486-tal szerelt PC-n



|

Pedig a kettő soha nem is volt kompatibilis egymással.

Hirdetés

Minden idők talán egyik legsikeresebb Windows verziójának tekinthető a 2001 augusztusában bemutatkozott Windows XP, ami rengeteg új funkciót hozott magával. Mai szemmel nézve egészen megmosolyogtató, hogy a rendszerkövetelmények között egy legalább 233 MHz-es Pentium processzorral szerelt számítógép, 64 MB munkamemória, és 1,5 GB tárhely szerepelt.

Egy német, Dietmar néven futó modder arra adta a fejét, hogy megpróbálja működésre bírni a Windows XP Professional SP 3 változatát egy olyan ősrégi számítógépen, amiben a jó öreg 90 MHz-es Intel 486-os processzor zakatol.

Viszonyításképpen: az első 486-os chipek még 1989-ben kerültek piacra, míg a Windows XP több mint egy évtizeddel később, 2001-ben látott napvilágot. Ezek alapján érthető, hogy a 486-os rendszerek egyszerűen túl alacsony teljesítményt nyújtottak az XP futtatásához.

Hirdetés

A modder azonban nem riadt vissza a látszólag teljesíthetetlen kihívástól, és bármily meglepő, hosszas kísérletezés után úgy csűrte-csavarta az opkódokat, hogy azokat a régi chipek is értelemzni tudják, ezzel pedig elfuttassák a Windows XP-t.

Dietmar volt olyan kedves, hogy mindenki számára elérhetővé tette a futtatáshoz szükséges ISO fájlt, így ha lapul otthon egy Intel 486-os lapkával szerelt PC, te magad is tehetsz vele egy próbát. Persze a régi hardverekhez való illesztőprogramok felkutatása és a két évtizedes kód futtatása igényel némi szaktudást, szóval ennek tudatában érdemes próbálkozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.