Hirdetés

Nem hangzik túl jól: mindent megjegyez a Microsoft új mesterséges intelligenciája, amit a gépeden csinálsz



|

Elsőre kissé borzongatónak tűnhet a Recall, de a redmondiak szerint nem kerülnek veszélybe a titkaink.

Hirdetés

Ahogy arról mi is hírt adtunk, tegnap hivatalosan is bemutatkoztak az úgynevezett Copilot+ PC-k, melyek különlegessége, hogy a Qualcomm Snapdragon X Elite chipje hajtja őket, benne egy kiemelkedően erős neurális feldolgozó egységgel (NPU), alkalmassá téve az ARM-alapú hardvert a nagyobb számítási kapacitást igénylő mesterséges intelligenciás műveletek helyi elvégzésére.

Az új kategória egyik nagy attrakciója pedig az a Windows 11-es funkció, amit a korábbi szivárgások AI Explorerként emlegettek, végül viszont Recall néven mutatkozott be, és lényegében mindent kereshetővé tesz, amit az elmúlt hónapokban a számítógépünkön csináltunk.

Ennek jegyében a Recall magában foglalja az alkalmazásokban végzett tevékenységek naplózását, az élő beszélgetésekben folytatott kommunikáció leiratainak nyomon követését, a felkeresett webhelyeket és még sok minden mást is. Az AI-keresés aktiválásával egy görgethető idővonalat kapunk, amelyen navigálva könnyedén eljuthatunk a kívánt tartalomhoz, képernyőfotók segítségével idézve fel azt.

Hirdetés

Nem vagy egyedül vele, ha első hallásra kitört a frász a dologtól, a Microsoft viszont azt ígéri, hogy a Snapdragon X Elite chipnek köszönhetően minden feldolgozott információ a számítógépen marad, tehát a vállalat és más külső szereplők elvileg nem férnek hozzá a naplózott tevékenységekhez. A Recall ezen túlmenően nem fogja rögzíteni a másolásvédelemmel (DRM) ellátott tartalmakat és az Edge böngésző InPrivate böngészési módjában meglátogatott weblapokat, ugyanakkor a képernyőfotókon nem lesznek kitakarva az érzékeny információk, például a jelszavak vagy a fizetési adatok.

A Copilot szolgáltatásai közé tartozó funkció működéséhez a Snapdragon X Elite processzoron túl legalább 256 GB-os teljes tárhelyre is szükség lesz, amiből 50 GB-nak szabadnak kell lennie. A Recallnak kijelölt alapértelmezett allokáció 25 GB, ami a redmondiak szerint kb. 3 hónapnyi tevékenységet visszakeresésére elegendő, ha pedig kifogyunk a helyből, a rendszer automatikusan törölni kezdi a legrégebbi bejegyzéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.