Hirdetés

Ezen a mobilon az asztali linuxos appok is futnak



|

Rátették a postmarketOS rendszert a PinePhone Braveheart okostelefonra, majd az asztali linuxos alkalmazások futtatása is megoldhatóvá vált.

Hirdetés

A PinePhone okostelefon legfőbb érdekessége a meglehetősen alacsony árcédulája mellett az, hogy támogatja a mainline Linux kernelt, vagyis a hagyományos Linux-disztribúciókat és a normál asztali linuxos alkalmazásokat. 

Hirdetés

A fejlesztőknek szóló Braveheart kiadásra sokan kíváncsiak a fentebb említettek miatt. Pedig az asztali linuxos alkalmazásokat ritkán optimalizálják érintéses használatra, pláne nem mobilos környezetre. 

Egy videóban ugyanakkor az látható, hogy a PinePhone fejlesztőknek szóló kiadására feltették a postmarketOS rendszert, majd a Firefox, a GIMP és a Qt5 Matrix kliens mind futott a készüléken. 

A postmarketOS valódi mobilos Linuxnak van reklámozva, az Alpine Linuxra épül, saját csomagokkal és Plasma Mobile felülettel. 

Sajnos a postmarketOS még mindig nagyon messze van attól, hogy napi használatra alkalmas legyen. Ami azt illeti, még telefonálni sem lehet vele. Éppen ezért ezek a próbálkozások továbbra is csak demóértékűek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.