Hirdetés

PlayStation Pulse Explore teszt - van értelme egy bedugós gamer fülesnek?|

A PlayStation Portal mellé mégse vihetjük magunkkal a Pulse 3D-t, de otthoni játéknál is jó élményben lesz részünk a Pulse Explore-ral?

Hirdetés

Vezeték nélküli fülesekben egészen erős a Sony, amit nem csak a mindennapos használatra tervezett WH-1000XM5 (és elődei) bizonyítottak a múltban, hanem az elsősorban PC-seket célzó Inzone sorozat is (melynek tagjai közül az Inzone H5-öt mi is teszteltük), és különösképp a PlayStation konzolokhoz készült Gold Wireless Headset, majd a PS5-nél ezt váltó Pulse 3D. A cég úgy érezte, ennél is nagyobb választékra éheznek a játékosok, pláne új hordozható játékkonzolja, a PlayStation Portal megjelenése után, ami mellé egy egész fejünket átölelő fülest csapni nem annyira kényelmes.

A Pulse Explore-t PlayStation-játékosoknak szánják, kapcsolódáshoz a PlayStation Link technológiát használja a lehető legalacsonyabb késleltetés és legtisztább hang elérése érdekében, de bluetoothon keresztül más eszközökhöz is csatlakoztatható. Mennyire felel meg a gamerek igényeinek egy ilyen apró füles? Kipróbáltuk, elmondjuk.

Hirdetés

Semmi diszkréció

Először persze PS5-tel kapcsoltuk össze, a beüzemelése rettentő könnyű: csak bedugjuk az USB-sticket a gépbe, aztán kivesszük a két fülhallgatót menő külsejű, ámde zsebhez már túl nagy töltőtokjukból - természetesen gyárilag párosítva vannak, rögtön működésbe lépnek. (A tokban egyébként nincs helye az USB-nek, azt külön kell tárolnunk, hurcolnunk, ha úgy adódik.) A bluetooth-kapcsolódás sem bonyolultabb, egy gomb nyomva tartásával pikk-pakk hozzákapcsolhatjuk őket például telefonunkhoz, sőt, a kapcsolat a konzollal és a másik eszközzel egyidejű, hallgathatunk zenét vagy podcastot, fogadhatunk hívást, meetingelhetünk (én persze soha, de aki akar, megteheti!), miközben a játék is szól a fülünkben. Ez problémamentesen működik, nem éreztem késleltetést párhuzamos használat esetén sem.

Nem csak a tok, maguk a fülesek is meglehetősen nagyok - olyannyira, hogy én már tíz perc után is kényelmetlennek találtam őket. Ezért elsősorban a fülön kívüli rész felelős, amin mindkét oldalon található egy-egy hangerőszabályzó billenőkapcsoló, egy-egy csatlakoztató gomb az eszközök közti gyors váltáshoz, illetve a töltés csatlakozói. A gombok csak hangosításra használhatók, a játék- és beszédhang állítására nem, így kicsit túlzásnak tűnik, hogy mindkét fülre jutott egy-egy ilyen, mikrofonnémító gomb meg történetesen egyikre sem. A hangerőt dupla kapcsolatnál is csak a PS5-ön tudjuk állítani, a másik eszközök ezen gombok megnyomására semmit nem reagálnak, a zenék léptetése, szüneteltetése pedig megfelelő vezérlők hiányában szintén nem működik.

Az alapcsomag négy különböző méretű harangot kínál, én egyikkel sem éreztem igazán komfortosnak az Explore használatát, a belső rész feszítette a hallójáratom bejáratát. Más kérdés, hogy szerintem - még úgy is, hogy az általam kedvelt PS5-dizájnt örökölte - hülyén néz ki, utcán annak ellenére sem mutatkoznék vele szívesen, hogy nem különösebben érdekelnek mások minősítő szavai.

Agyadig hatol

A hangzásért mágneses hangszórók felelnek, amik a mélyeket és a magasakat is szépen kihozzák, még szebben, ha használjuk PS5-ön az EQ-t, amit az Inzone-termékvonal tagjai nem támogatnak, de a Pulse-ok igen, így az Explore is. Az általam kipróbált, többféle műfajt képviselő játékoknál mind elfogadható hangminőség mellett tudtam játszani, a Mafia: Definitive Editionben egyenesen kiemelkedő volt, ahogy az akciódús átvezetőkben hallottam a lövések hangját, vagy vezetés közben a fék csikorgását. Ugyanígy elégedett voltam az EA Sports WRC-vel és a Helldivers 2-vel is, utóbbinál pontosan hallottam, honnan jönnek a hangok, ami az online játékoknál nagy előny.

Viszont van egy hátrány is, amiről fontos tudnia az online játszóknak: a mikrofon nagyon gyenge. A hangzása zajtalan szobában is üveges, halk, nem tiszta, és hiába működik benne AI-alapú zajszűrés, ettől minket még nem fognak jobban hallani, csak legalább környezetünk neszeit sem. Mi viszont hallunk mindent, ami mellettünk történik, nincs aktív zajszűrés (vagy beszédhang-áteresztés), valamivel tompábban, de bejut az összes matatás, fúrás, beszéd stb.

Egyébként zenehallgatáshoz sem ajánlanám: a hangzás daloknál teljesen középszerű, a basszus nem elég intenzív, és a magasak sem szólnak olyan jól. Nincs hozzá app, amivel bluetooth-csatlakozás esetén lehetne finomhangolni, az EQ-beállítások csak PlayStation 5-ön érhetők el.

Balra a Pulse Explore, jobbra egy első generációs AirPods Pro töltőtokja - és előbbi még vastagabb is
Balra a Pulse Explore, jobbra egy első generációs AirPods Pro töltőtokja - és előbbi még vastagabb is

Jól gondold meg

Nyilván jellegéből adódóan van egy olyan hátránya az egész fület átölelő vezeték nélküli fejhallgatókkal szemben, hogy ha lemerül, várnunk kell, míg feltölt - nem lehet vezetékesen vagy jacken keresztül használni. Az akksija egy töltéssel 5 órán át bírja, a tok 10 órányi energiát tárol még. Mondanám, hogy 5 órának egy menethez elegendőnek kellene lennie, de ragadtam már ennél több időre játék előtt egy-egy hétvégi napon. A Sony azt ígéri, 10 perc töltéssel 1,5 órán át használhatjuk, és a teljes töltés is mindössze 40 percig tart - reálisnak tűnik, de nem a legkényelmesebb.

Hardcore játékosként nem választanám a Pulse Explore-t, utcára meg pláne. Játékokban ugyan jól szól, de én hamar kényelmetlennek találtam, mert minden szempontból túl nagy. A mikrofon hangzása hagy kívánnivalót, ahogy a funkciók, kezelhetőség terén is akadnak hiányosságok. A gigantikus töltőtokot zsebre csapni szintén nem olyan könnyű, így ha egy olyan fülest keresnél, amit otthon játékokhoz használhatsz, kint meg zenehallgatásra, nem biztos, hogy ebben találsz meg mindent, amire vágysz - ráadásul nincs por-vagy vízállóság sem. A hiányosságok a 75 ezer forintos ár láttán különösen fájnak.

PlayStation Pulse Explore

Ár: 74999 Ft
Túl nagy, túl keveset tud, és alapvető kényelmi funkciók hiányoznak belőle – emellé pedig aránylag drága is.
 • PS Link és Bluetooth csatlakozás
 • 5 óra üzemidő, +10 óra töltőtokkal
 • hangerőszabályzó billenőkapcsoló
 • PS5-ön EQ-funkciók
 • AI-alapú beszédhang-szűrés
 • Egyidejű használat két eszközzel
 • Négyféle gumiharang
 • Mágneses hangszórók
PRO
 • játékokban remek hangzás
 • egyszerre használható PS5-tel és még egy eszközzel
Kontra
 • nincs zajszűrés
 • a mikrofon nem szól jól
 • kényelmetlen
 • alacsony üzemidő
 • magas ár
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8830
  [topic] => 1
  [group] => 1
  [gameinfo_name] => PlayStation Pulse Explore
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 40
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2024-05-11 21:36:38
  [gameinfo_webpage] => 
  [gameinfo_tags] => PlayStation Pulse Explore
  [gameinfo_url] => playstation-pulse-explore
  [gameinfo_pro] => játékokban remek hangzás
egyszerre használható PS5-tel és még egy eszközzel
  [gameinfo_kontra] => nincs zajszűrés
a mikrofon nem szól jól
kényelmetlen
alacsony üzemidő
magas ár
  [gameinfo_data] => PS Link és Bluetooth csatlakozás
5 óra üzemidő, +10 óra töltőtokkal
hangerőszabályzó billenőkapcsoló
PS5-ön EQ-funkciók
AI-alapú beszédhang-szűrés
Egyidejű használat két eszközzel
Négyféle gumiharang
Mágneses hangszórók
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 4
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 5
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 4
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 6
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 74999
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Túl nagy, túl keveset tud, és alapvető kényelmi funkciók hiányoznak belőle – emellé pedig aránylag drága is.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 40
      [manufacturer_name] => Sony
      [manufacturer_url] => sony
      [manufacturer_link] => http://sony.net
      [link] => /gyarto/sony
    )

  [link] => /termekinfo/playstation-pulse-explore-8830.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => játékokban remek hangzás
      [1] => egyszerre használható PS5-tel és még egy eszközzel
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => nincs zajszűrés
      [1] => a mikrofon nem szól jól
      [2] => kényelmetlen
      [3] => alacsony üzemidő
      [4] => magas ár
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 6.0
)
1
            
 • Teljesítmény:

  8

 • Ár/Érték:

  5

 • Anyagminőség:

  8

 • Extra funkciók:

  4

 • Szoftver:

  6

 • Akkumulátor:

  6

 • Kinézet:

  7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.