Hirdetés

Saját processzorral fitogtathatja képességeit az ARM



|

Elvileg egy ideje dolgoznak már rajta az ARM mérnökei.

Hirdetés

A brit ARM a világ egyik legfontosabb számítástechnikai vállalata, hiszen a cég által kidolgozott és gondozott ARM-architektúrára épül lényegében az összes okostelefonos processzor, és néhány számítógépekbe szánt erőforrás is, köztük az Apple nagy sikert arató M-jelzésű chipjeivel.

A túlzott hatalomkoncentrációtól tartó versenyhatóságok épp ezért akadályozták meg, hogy az Nvidia felvásárolja a vállalatot, így a japán Softbank tulajdonában álló cég most a tőzsdére való belépéssel készül megalapozni a jövőjét, ebben pedig fontos szerepe lehet egy új, házon belüli fejlesztésű processzornak is.

Hirdetés

A Financial Times értesülései szerint az ARM mérnökei már hat hónapja dolgoznak a hardveren,  A processzort állítólag afféle erődemonstrációnak szánják, amellyel az új ügyfeleket szeretnék meggyőzni arról, hogy érdemes a vállalat technológiájára építeni. A megvalósításért egy teljesen új csapat (solutions engineering) felel, méghozzá a Qualcomm-veterán Kevork Kechichian irányításával.

A chip készültét több, magas beosztásban dolgozó iparági forrás is megerősítette, azt is elárulva, hogy az erőforrás fejlettebb lesz, mint bármelyik félvezető, amit a múltban láthattunk. Ha az ARM valóban erre az útra lép, az azért nagy hír, mert a cég jelenleg az architektúrája licenceléséből él, míg magától a hardvergyártástól következetesen távol tartotta magát. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a lap értesülései alapján az ARM nem tervezi piacra dobni az újdonságot, a cél pusztán a lehetőségek bemutatása a partnerek számára.

Jelenleg több mint 500 vállalat alkalmaz az ARM által tervezett megoldásokat a processzoraiban a Qualcommtól a MediaTeken át a bevezetőben már említett Apple-ig. A Financial Times úgy véli, hogy az új processzor fejlesztésével az ügyfelek is jól járhatnak, mivel a projektért felelős mérnöki csapat az ARM többi technológiájának teljesítményét és biztonságát is javítani fogja, ez pedig végső soron visszatükröződhet a mindennapokban használt eszközeinkben is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.