Hirdetés

Steelseries Alias Pro teszt – professzionális hangtechnika, nem csak profiknak



|

Ez nem egy szimpla mikrofon, hanem egy teljes hangstúdió azoknak, akik nem akarnak vacakolni, de a tökéletes hangzást keresik.

Hirdetés

A legtöbb tartalomgyártó a karrierjét egy USB-s mikrofonnal kezdi, és az a helyzet, hogy jelentős részüket ki is szolgálják ezek az eszközök a csúcsig. Ha viszont valaki igazán minőségi hangzást, tökéletes élményt szeretne, az kénytelen beruházni egy komolyabb hangtechnikába. És általában itt kezdődnek a problémák. Míg egy USB-s mikrofon általában teljesen Plug&Play, az XLR-es modellek mellé legalább egy audio interfészt választanunk kell, és bizony egyáltalán nem mindegy, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat.

Emellett az is fontos, hogy bár nagyon komoly potenciál rejlik ezekben az eszközökben, ezt csak a megfelelő beállítások mellett tudjuk kisajtolni belőlük, ehhez pedig bele kell ásni magunkat a szakmába. És ha egy hangmérnöki diplomára nincs is szüksége minden streamernek, azonnal hallható és érezhető a különbség két ugyanolyan hardver között, ha az egyiket hozzáértő kezek finomhangolták.

A potenciális vásárlók előtt itt egy hatalmas szakadék tátongott eddig, és hatalmasat kellett ugrania annak, aki a belépő szintről át akart nyargalni a profi hangtechnikára. Sokkal több pénzt és energiát kellett befektetni ahhoz, hogy érdemi javulást érjünk el. Ezt az űrt próbálta most betölteni a Steelseries az Alias Pro-val, és a helyzet az, hogy pazar munkát végeztek.

Hirdetés

A mikrofon

Az Alias Pro egy kondenzátor mikrofon hatalmas kapszulával, ami kiemelkedő minőségben rögzíti a hangunkat. A dinamikus mikrofonokkal szemben - mint amilyen az iparági standardnek számító Shure SM7B - ebbe nem csak 10-15 centiről beszélhetünk, ha élvezhető eredményt szeretnénk kapni, ez a technológia sokkal megbocsátóbb, ugyanakkor a szoba zajából is valamivel többet rögzít. A mikrofon egy mutatós talpra szerelt shock mountban csücsül, de természetesen karos állványra is átszerelhetjük. A show sztárja azonban nem ez, hanem a Stream Mixer névre keresztelt interfész, amihez a mikrofon kapcsolódik.

Az interfész

Ez az eszköz fogadja a mikrofonból érkező XLR kábelt és továbbítja a digitális jelet a számítógépünk felé, és ez az a pont, ahol sok vásárló megbukik, mert fogalma sincs, milyen hangkártyát válasszon, és az olcsó interfészében található zajos pre-amp több kárt csinál, mint hasznot. Itt egyben van a kettő, tehát nem tudunk hibázni, így ideális választás azoknak, akik nem akarják magukat már most beleásni a hangosítás rejtelmeibe. Ugyanakkor a mikrofon és az interfész egymástól függetlenül is működnek, így ha valaki a későbbiekben egy nagyobb keverőre váltana, vagy pont a mikrofonját cserélné le, ezt egyesével is megteheti.

A Stream Mixeren a csatlakozókon felül két tekerőt és két gombot találunk. Ezekből az egyik páros a mikrofon hangerejét kezeli és némítja, míg a másik a fejhallgatónk hangerejét szabályozza és azt némítja, utóbbiak azonban programozhatók a Sonar szoftverben, amire hamarosan kitérünk.

A két tekerő méretét és formáját tekintve is jól elkülöníthető, így akkor sem fogjuk őket összekeverni, ha nem vesszük le a szemünket a játékról, a némítógombok élénken világítanak, a mikrofon érzékenységét szabályzó tekerő körül pedig egy színes LED jelzi, hogy épp veszi-e a hangunkat a kütyü, és ha igen, akkor nem vagyunk-e túl hangosak. Természetesen az eszköz alján egy programozható RGB is helyet kapott. A Stream Mixer másik különlegessége, hogy rögtön két USB kimenetet is kapott, így tökéletes választás azoknak, akik két PC-s stream setuppal dolgoznak, és egyszerre több helyre is ki akarják küldeni a kevert jelet.

A szoftver

A szettet a Steelseries egyébként ingyenesen elérhető és ezek nélkül is használható szoftvere, a Sonar emeli a következő szintre. Ez a program képes arra, hogy a különböző alkalmazások hangját külön csatornákon kezelje, így teljesen szabad kezet kapunk abba, hogyan mixeljük ezeket. A Sonarban beállíthatunk egy személyes és egy stream mixet: előbbit mi halljuk, utóbbit a nézők, és megszabhatjuk, mely programok milyen hangerővel kerüljenek be oda. Simán megoldható például, hogy mi halljuk a Discordon beszélgető barátainkat míg a nézők nem, vagy hogy nálunk halkan szóljon a zene a Spotifyból, amit a nézők teljes hangerőn hallgatnak.

A szoftverben egy csomó EQ profilt is találunk dedikáltan az új mikrofonokhoz (merthogy az Alias Pro mellett a cég piacra dobott egy USB-s megoldást is Alias néven), ezekkel pedig podcast minőségű hangot kapunk már a felvételkor, mindenféle utólagos editálás nélkül is. Mivel egy elsősorban gamereknek tervezett szoftverről van szó, az egyes játékokhoz is találunk dedikált EQ preseteket, amiket ráadásul a fejlesztők raktak össze. A Diablo IV-hez a Blizzard, a Rainbow 6: Siege-hez a Ubisoft készített profilt, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a játékainkból.

E mellé kapunk egy csomó effektet a mikrofonunkhoz, az AI-vezérelt zajszűréstől a túl alacsony és túl magas jelszintet kordában tartó kompresszorig. Utóbbi működésének megértése és megfelelő beállítása alapesetben hosszú órákig is eltarthat, itt viszont egy egyszerű csúszkával vezérelhető az egész.

Sajnos mint minden ilyen eszköz, ez is teljes káosszá varázsolja a Windows hangkezelését, azonnal megjelenik 6-8 új lejátszó és rögzítő eszköz az operációs rendszerben, és ember legyen a talpán, aki aztán el tud igazodni ezek közt. Amíg a Sonaron belül maradunk, minden szuper, de ha valaki egyszer ezzel, máskor enélkül akarja használni a setupját, az rengeteg fájdalomra és debugolásra számíthat. Ez persze nem a Steelseries, sokkal inkább a Microsoft hibája. Ami viszont nagyon hiányzik a Sonarból, az egy kimenet-választó azoknak, akik hol fülesben, hol hangszórókon szeretnék hallgatni multimédiás tartalmakat.

Mindent egybevéve az Alias Pro egy jól átgondolt, hiánypótló megoldás. A Steelseries nem egyszerűen lemásolta valamelyik konkurens vállalat hardverét, csak hogy nekik is legyen végre mikrofonjuk, hanem alkottak valami egyedit. Az Alias Pro félúton van a consumer és a professzionális megoldások között: funkcionalitását tekintve rengeteg extrával van felvértezve és a minőségére sem lehet panasz, az ára viszont jóval barátibb, mint a felsőpolcos XLR mikrofonoknak audio interfész nélkül. A Steelseries durván 130 ezer forintos kiskereskedelmi áron került fel a magyar boltok polcaira, ezzel pedig ideális választás lehet azoknak a streamereknek, akik nem akarnak rengeteg pénzt költeni, és főleg nem akarnak a tökéletes hangzás finomhangolásával órákat vacakolni, de szeretnék a legtöbbet kihozni az élő adásaikból.

Ha többet akarsz tudni a Steelseries Alias Pro-ról, kattints ide!

Steelseries Alias Pro

Ár: 129970 Ft
A profi hangzás még sosem volt ilyen egyszerű.
  • Mikrofon típus: kondenzátor
  • Mikrofon kapszula: 1"/25mm ClearCast
  • Iránykarakterisztika: kardioid
  • Felbontás/ mintavételi sebesség: 24 bit/48 KHz
  • Frekvenciaválasz: 50 Hz - 20 KHz
  • Max SPL: 120 dB
  • Levehető asztali állvány: rázkódásgátló ütéscsillapító
  • Boom Arm adapter: 3/8" és 5/8" menet (a Boom Arm nem tartozék)
PRO
  • Programozható gombok
  • Remek hangzás
  • Egyszerű interfész
Kontra
  • Hiányzik a szoftverből a kimenet-választó
  • USB-s megoldásokhoz képest még mindig húzós az ára
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8548
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Steelseries Alias Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 403
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-10-23 13:41:11
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => Steelseries Alias Pro
    [gameinfo_url] => steelseries-alias-pro
    [gameinfo_pro] => Programozható gombok
Remek hangzás
Egyszerű interfész
    [gameinfo_kontra] => Hiányzik a szoftverből a kimenet-választó
USB-s megoldásokhoz képest még mindig húzós az ára
    [gameinfo_data] => Mikrofon típus: kondenzátor
Mikrofon kapszula: 1"/25mm ClearCast
Iránykarakterisztika: kardioid
Felbontás/ mintavételi sebesség: 24 bit/48 KHz
Frekvenciaválasz: 50 Hz - 20 KHz
Max SPL: 120 dB
Levehető asztali állvány: rázkódásgátló ütéscsillapító
Boom Arm adapter: 3/8" és 5/8" menet (a Boom Arm nem tartozék)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 129970
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A profi hangzás még sosem volt ilyen egyszerű.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 403
            [manufacturer_name] => Steelseries
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => steelseries.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/steelseries-alias-pro-8548.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Programozható gombok
            [1] => Remek hangzás
            [2] => Egyszerű interfész
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Hiányzik a szoftverből a kimenet-választó
            [1] => USB-s megoldásokhoz képest még mindig húzós az ára
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.