Hirdetés

Téged is sokkolni fog, ha megtudod, meddig bírja átlagosan egy merevlemez



|

A Backblaze elemzése szerint a HDD-k élettartama jóval rövidebb, mint azt a legtöbben gondolnák.

Hirdetés

A felhő-alapú adattárolásban utazó Backblaze adatközpontjaiban több százezer merevlemez teljesít szolgálatot, a vállalatnál pedig folyamatosan monitorozzák is ezek állapotát, amikből aztán nagyon érdekes statisztikák születnek.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a vállalat tapasztalatai alapján a "kisebb" adattárolók gyakrabban szállnak el, mint a nagyobb, például 16 TB-os társaik, most pedig a HDD-k élettartalmára vonatkozó érdekességeket osztottak meg.

Hirdetés

Ezúttal 17155 merevlemez képezte a mintavételezés alapját. A Toshiba, a Seagate és a Western Digital gyártósorairól legördülő adattárolókból összesen 72 különböző modellt vizsgáltak, ami alapján arra jutottak, hogy

egy merevlemez átlagos élettartama 2 év 6 hónap

A leggyorsabban a Seagate 12 TB-os modelljei szálltak el, összsen 2023 hibát produkálva, átlagosan mindössze másfél évig bírták. A Seagate egy kisebb modellje, a 4 TB-os ST400DM000 okozta a legtöbb fejfájást, összesen 5249 alkalommal hibásodott meg, de legalább egész sokáig, 3 év 3 hónapig bírta a szolgálatot.

A Backblaze elemzéséből kiderül, hogy éves szinten a merevlemezeik 1,4%-a hibásodik meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek azonnal durva adatmentésbe kell kezdenie otthon, hiszen a vállalatnál például egyáltalán nem használnak az otthoni gépekben igen népszerű 1-2-3 TB-os modelleket, így ezekről nincs ilyen átfogó adatunk. Ugyanakkor egy biztonsági mentés sosem árthat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.