Hirdetés

Teljesen újragondolt MacBook Air és frissített Pro hozza az M2-t, amit a MacOS 13 Ventura tesz még jobbá



|

Az Apple még tovább fejlesztette már most is nagyon erős mobil processzorát, új eszközökkel jön az M2-es chip.

Hirdetés

Olyan ütemben fejleszti saját, ARM-alapú chipjét az Apple, hogy nehéz lekövetni, de az alap M1-et fogja most váltani az M2, ami a teljesen átdolgozott MacBook Airrel és a 13"-es MacBook Pro új változatával  együtt érkezik. 

A második generációs, 5 nm-es technológiával készített, 20 milliárd tranzisztorból álló M2 18%-kal gyorsabb CPU-val, 35%-kal erősebb GPU-val, 40%-kal jobb Neural Engine-nel dolgozik, és akár 24 GB egyesített memória használatát támogatja, 100 GB/s-os sávszéllel. Növelték a gyorsítótár méretét és az energiahatékonyságot is - az Apple azt állítja, a legújabb, 10-magos PC-s laptop chip CPU-jához képest kétszer olyan teljesítményt tud hozni.

Hirdetés

Az M2-vel szerelt MacBook Air már júliusban befut, viszont nem váltja le teljesen a jelenleg kapható, M1-es MacBook Airt, mindkettő megvásárolható lesz a továbbiakban is. A különbség egyértelműen látható már első pillantásra is: az 599 990 Ft-os induló ártól elérhető újabb Air külseje teljesen megváltozott, a teste egyenletesen vékony, nem "emelkedő". A kijelző méretét 13,6"-esre növelték, átvéve a 2021-es MacBook Prónál is látható kameraszigetes megoldást, fényereje pedig 500 nitig növelhető.

Az összecsukva is csak 11,3 mm-es laptop MagSafe csatlakozót kapott (mágneses, így ha kirántjuk a kábelt, nem megy vele a gép is), van rajta két Thunderbolt és egy 3,5mm-es jack, továbbá Touch ID-s, de érintősáv nélküli Magic Keyboard billentyűzetet és 1080p-s webkamerát is találunk rajta. Az Apple 40%-kal nagyobb teljesítményt ígér, mint az M1-es Air esetében. Az akkumulátor akár 20 órán át is bírja, de 30 perc alatt feltölthetjük 50%-ra a két USB-C csatlakozós, 35W-os gyorstöltőt használva. Színek esetében ezüstből, asztroszürkéből, éjkékből és csillagfényből (amit én pezsgőnek hívnék) választhatunk.

A 13"-es MacBook Pro esetében nem ilyen radikálisak a változások, csak a belsőt frissítették, és az árát növelték. Az M2-es gépet 649 990 Ft-ért vihetjük haza. Akár 20 órán át is bírja az akksija.

Erős hardverhez erős rendszer

A macOS 13 a Ventura nevet kapta (egy kaliforniai város után), és jobbá teszi mind a korábbi, mind a legfrissebb Mac gépeket, sőt, még játszani is jobb lesz rajtuk. Az egyik izgalmas új funkció a Stage Manager, mely automatikusan rendezi a használt alkalmazásokat, hogy gyorsan válthassunk köztük. Az épp futtatott app előtérbe kerül, a többi pedig oldalon lesz látható kicsiben, így mindig azt húzhatjuk elő, ami épp kell - vagy egyszerre akár többet is.

A felhasználók könnyedén használhatják majd iPhone-jukat webkameraként, akár vezeték nélküli csatlakozással is, kihasználva a fejlett kamerarendszer előnyeit, illetve ez nem csak helyettesíteni tudja a beépített webkamerát, hanem kiegészíteni is, hogy egyszerre két kameraképet tudjunk mutatni, rögzíteni. A Handoff a FaceTime-ot is fogja támogatni, hogy azonnal válthassunk az iPhone, az iPad és a Mac között.

A Safari még biztonságosabbá válik, egyúttal csinálhatunk megosztott lapfülcsoportokat, hogy a család több tagja is azonnal elérhessen mindent, ha például egy utazás tervezése zajlik. A böngésző támogatni fogja a jelszavakat leváltó passkey-eket, a helyben tárolt, nem megosztható azonosítókat, amikkel bejelentkezhetünk számos szolgáltatásba anélkül, hogy jelszót kellene megadnunk.

A Mail appban okosabban kereshetünk, időzíthetünk és visszavonhatunk e-maileket, de az app azt is tudja majd jelezni, ha lemaradt a csatolmány vagy egy CC-zendő címzett. Kérhetünk értesítést, ha egy levélhez később szeretnénk visszatérni, vagy tanácsot kaphatunk, ha egy üzenetre rég nem érkezett válasz.

A Messagesben, ahogy iOS-en is, visszavonhatjuk vagy szerkeszthetjük az üzeneteket, megjelölhetjük őket olvasatlanként, vagy visszanyerhetjük a véletlenül törölteket. A fájlokból küldhetünk másolatot vagy megoszthatjuk ugyanazt az egy példányt közös szerkesztésre, és a SharePlay is támogatott lesz.

Frissül a Spotlight dizájnja, a Quick Look funkcióval pedig rögtön a keresőablakban láthatunk előnézeteket. Bővül a keresési lehetőségek tárháza is, illetve kiadhatunk olyan parancsokat, mint hogy induljon el egy időzítő, vagy fusson le egy shortcut.

A felhasználók megoszthatják iCloud fotókönyvtárukat akár 6 családtaggal (nem feltétlenül az egészet), és mindenki láthatja a friss képeket egy helyen.

Az Apple azt állítja, az M1 és M2 ereje elegendő AAA játékok problémamentes futtatásához, a Metal 3 segítségével pedig szuper lehetőségekhez jutnak a fejlesztők. Ennek köszönhetően a GRID Legends és a Resident Evil Village hamarosan megjelenik macOS-re, a No Man's Sky pedig nem csak Mac-en, de M1-es iPadeken is játszható lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.