Hirdetés

Villámgyors lesz a mobilokba szánt új háttértár



|

Másodpercenként 2,4 gigabájt adatot lehet mozgatni az UFS 3.0 lapkákon, ami bizony tényleg pattogós sebességet jelent.

Hirdetés

A chipgyártók minden évben újabb és erősebb lapkákat adnak ki, amelyek még jobb teljesítményt és üzemidőt garantálnak az okostelefonoknak. Az ma már nagyjából alapvetésnek számít például, hogy minden új generációs csúcskészülékhez új rendszerchip (SoC) jár, ha valamelyik gyártó ilyenkor nem vált a legfrissebbre, már megjelenéskor elavultnak fogják tartani a készülékét. Azonban a teljesítményt más is befolyásolja, például a tárhely gyorsasága, lehet ugyanis akármilyen pörgős a processzor, ha közben a képek, videók, a játékok adatai vagy egyéb információk egy túlkoros csiga sebességével másznak le az adattárolóról.

Hirdetés

Az elmúlt években a gyártók az UFS 2.0 és 2.1 tárhelyeket kezdték el alkalmazni, amelyek nagy előrelépést hoztak az olvasási és írási sebességek terén, de persze mindig van gyorsabb, és a legutóbbi, tizedespontos verzióváltás után újra főverziót lépünk. Közeledik ugyanis az UFS 3.0 startja, ami kétszer gyorsabb lesz az UFS 2.1-nél. 

A szilárdtest-alapú meghajtók gyártóit tömörítő JEDEC Solid State Technology Association várakozásai szerint az UFS 3.0 akár másodpercenként 2,4 GB-os átviteli sebességet is garantálhat, szemben az UFS 2.1-es meghajtók 1,2 GB per másodperces elméleti maximumával. 

Kínai és tajvani források szerint a licencelés már megkezdődött, a Phison pedig elindította a munkát az UFS 3.0-s kontrollereken. A következő-generációs megoldás már a jövő évben megjelenhet, de az egy külön kérdés, hogy mikor bukkan fel az okostelefonokban, táblagépekben és egyéb eszközökben. Vannak ugyanis olyan eszközök, amelyek még mindig ragaszkodnak a lassabb, de olcsóbb eMMC tárhelyhez. Épp ezért nagyon valószínű, hogy az UFS 3.0 először csúcskategóriás készülékekben jelenik majd meg, és legfeljebb a középkategóriáig merészkedik lefelé, az olcsóbb mobilok és táblagépek tovább kitartanak majd az olcsóbb, korábbi technológiánál. Mondjuk ott nem is ez lesz a szűk keresztmetszet...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.