Hirdetés

A Windows 10 nemsokára átlépi a milliárdos álomhatárt



|

Már csak 100 milliócska hiányzik hozzá, de a jelenlegi tempó alapján jövőre már egymilliárd eszközön fut majd a Microsoft rendszere.

Hirdetés

A Microsoft a napokban bejelentette, hogy a Windows 10 jelenleg több mint 900 millió eszközön biztosítja az alapokat, és ez a szám folyamatosan növekszik. Mondjuk nem is árt, hiszen a legnagyobb konkurense saját elődje, márpedig a Windows 7 hivatalosan is nyugdíjba vonul jövőre.

Hirdetés

A cégóriás megosztotta, hogy az elmúlt 12 hónapban több frissen telepített Windows 10-es eszközt regisztráltak, mint bármelyik korábbi évben a rendszer 2015-ös bemutatkozása óta. Ez a szám természetesen a jól ismert PC-ket, laptopokat, tableket jelenti, de még olyan eszközöket is magába foglal, mint az Xbox One vagy épp a HoloLens.

A korábbi 800 milliós határ óta mindössze fél év telt el, a Windows 7 támogatásának 2020 januárjára tervezett végleges leállítása pedig azt jelenti, hogy a különböző vállalkozások és cégek többsége is átvált a korszerűbb Windows 10-es rendszerre - már ha eddig még nem tették meg. Ha marad a Windows 10 lendülete, akkor a mágikus 1 milliárdos határt is bőven átlépheti a cég a következő 6 hónapban.

Persze a frissítési hajlandóság azért még mindig nem száz százalékos: a céges ügyfelek egy része azért vált lassan, mert a belső rendszereiket Windows 7-re optimalizálták és egész egyszerűen túl nagy macera mindezt a Windows 10-re átállítani. Nekik egyébként még marad kiskapu, ugyanis az előző rendszer támogatásának általános leállása után a Microsoft lehetővé tesz egy fizetős hosszabbítást, ám az extra időért elkért összeg egyre növekedni fog, tehát erősödik a nyomás a vállalatokon is, hogy azért egy idő után mégis belevessék magukat az átalakításba.

A Gemius szerint Magyarországon is elég magas a Windows 7 felhasználók aránya, két hete kiadott jelentésük szerint a számítógépek 34 százalékán ez a rendszer fut. A világszerte anonim módon gyűjtött adatok szerint még húzósabb az arány, 41 százalékost részesedése van az operációs rendszerek között a Windows 7-nek (és még a matuzsálemi korú Vista is jelen van néhány százalékkal, ami már tényleg húzós). Az 1-2 személyes vállalkozásoknál a rendszerek 40 százaléka még mindig Windows 7, de a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 48 százalék, szóval bőven van hová nőni.

Arról viszont értelemszerűen nincs megbízható számadat, hány warez Windows futhat világszerte, és pontosan ezért arra is csak becslések vannak, hány ilyen Windows 7 marad a gépeken a hivatalos támogatás-zárás után. A warezolás általában egyéni felhasználókra jellemző, és az illegális másolatok leginkább azért lesznek veszélyesek, mert frissítések nélkül vírusok és egyéb kártevők melegágyaivá válhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.