Hirdetés

Görbe hát, gyulladt szemek, duzzadt lábak: tényleg így fognak kinézni évek múlva a home office-ban dolgozók?



|

Orvosok és egészségügyi szakértők segítségével elkészült a jövő emberének modellje.

Hirdetés

Ma már nem számít különlegesnek, ha valaki otthonról végzi a munkáját, ebben a koronavírus-járvány adott hatalmas lökést az emberiségnek. 2020-ban egyik napról a másika kellett átállni a home office-ra, így gyakran előfordult, hogy nem megfelelő körülmények között dolgoztunk, a konyhapulton vagy az ebédlőasztalnál.

Ez nincs túl jó hatással a testtartásunkra, a nem megfelelő munkavégzés pedig akár súlyos, krónikus fájdalmak kialakulásához vezethet. A témára lecsapott egy brit bútoráruház is, amely kutatókat és orvosokat kért fel, hogy állítsák össze a home office lehetséges negatív hatásait, majd egy grafikus segítségével létrehozták a jövő otthoni irodájában tevékenykedő dolgozójának 3D-modelljét.

Hirdetés

Az így létrehozott modellt Annának nevezték el, akin jól látható, milyen negatív hatásai vannak a hosszan tartó irodai munkának, ha mindezt otthon végezzük és nem figyelünk oda a saját fizikai és mentális egészségünkre.

Az Anna nevű 3D-modellen jól láthatóak a home office káros hatásai
Az Anna nevű 3D-modellen jól láthatóak a home office káros hatásai

Anna tartása a laptopok és okostelefonok folyamatos használata miatt rettenetesen rossz lett: görbe a háta, ahol már elkezdett kialakúlni egy púp is. Ezt csak fokozhatja, ha valaki nem fektet be egy rendes irodai székbe, ami megfelelően tartja a hátat, helyette a kanapén vagy az ágyban fentrengve dolgozik egész nap.

A helytelen tartás idővel kikezdi az ember hátát, elferdíti a gerincet és komoly terhelést ró a nyakizmokra. Ha ez hosszú ideig fennáll, akár tartós görbület is kialakuilhat, de olyan tünetegyüttesek is megjelenhetnek, amelyek idővel rontják a tartásunkat.

Ennek elkerülése érdekében, akár otthonról dolgozunk, akár az irodából, rendszeresen tartsunk szünetet: álljunk fel a gép elől, nyújtóztassuk ki a tagjainkat és mozgassuk át a testünket. Szintén fontos, hogy ergonómiailag megfelelő bútort vásároljunki: olyan széket, ami jól tartja a hátat, illetve olyan íróasztalt, amelyek kényelmesen el tudjuk helyezni a karjainkat, gépelés közben.

 Az Anna nevű modellnek azonban nem csak ez az egyetlen problémája: az ujjai begörbülnek, mintha csak egy madár karmai lennének. Az angol köznyelvben "text claw"-nak hívják ezt a jelensége,t, ami az ujjak begörcsölésével és izomfájdalommal jár. A kiváltója a folyamatos finommotorikus tevékenység, mint például amit egy egér és/vagy okostelefonh asználata megkövetel. Az ismétlődő, izomfeszüléssel járó mozdulatok pedig komoly sérülések - például ínhüvelygyulladás - kialakulásához vezethet.

Anna szemei sem szépek: vörösek és duzzadtak. Ez a képernyők folyamatos bámulásából és a természetes fény hiányából fakad. Egy 2021-es kutatás rávilágított, hogy 3-ból 1 otthon dolgozó szemfájdalmakra panaszkodik a munkanjap végén.

Ennek elkerülésére a szakemberek az úgynevezett 20-20-20 szabályt alkalmazzák: 20 percenként, 20 másodpercre forduljunk el a géptől és fókuszáljunk valami másra, ami körülbelül 20 láb (kb. 6 méter) távolságra van tőlünk.

Anna testalkatán látszik, hogy nem mozog rendszeresen és a táplálkozásával is gondok vannak. Az ülő életmód negatív hatásait ugyanis csak súlyosbítja az otthoni munka, hiszen ilyenkor még annyit sem mozgunk, mintha reggelente be kellene mennünk a munkahelyünkre.

Ráadásul otthon veszélyes közelségben vannak a kísértést jelentő finom falatok, nassolnivalók. Ez pedig rengeteg feleslegesen bevitt extra kalóriát jelent. Éppen ezért, ha ülő életmódot folytatunk, rendkívül fontos, hogy egészségesen és mértékkel táplálkozzunk, illetve, hogy rendszeresen mozogjunk, sportoljunk.

Bár a modellen nem látszik, a hosszan tartó otthoni bezártság a mentális egészségünkre sincs jó hatással. A kollégákkal folytatott napi beszélgetések, de akár csak az ingázás közben minket érő ingerek nélkül hamar maguinkba fordulhatunk. Fontos, hogy otthon is megtaláljunk a munka és a magánélet egyensúlyát és határokat szabjunk saját magunk és a munkavégzésünk számára is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.