Hirdetés

Milyen kiberbiztonsági veszélyeket rejthet egy nagy sportesemény?



|

A Minden Kiberül podcast harmadik adásában többek között ez is szóba kerül.

Hirdetés

Zsarolóvírus támadások, adathalászat, BEC és CEO csalások, orosz-ukrán háború, kiberháború, FIFA labdarúgó-világbajnoksághoz köthető csalások - ezek mind a mögöttünk hagyott esztendő címszavai, persze kiberbiztonsági szempontból. Vajon ezek a trendek idén is folytatódnak, vagy talán a kiberbűnözők másra helyezik a fókuszt?

Reneszánszukat élik a zsarolóvírusos támadások és az adathalászat is; lassan már nincs olyan ismertebb cég vagy szervezet, akinek a nevében ne akartak volna a csalók egy kis pénzt szerezni. Persze a különféle közösségi média felületeken elkövetett csalások is ebbe a körbe tartoznak, hiszen a bűnözők előszeretettel bújnak ismert emberek bőrébe, vagy hoznak létre egy-egy kamu profilt, ami az eredetire akár a megtévesztésig is hasonlíthat.

Hirdetés

A Minden Kiberül aktuális részében a beszélgető felek mindezeket érintve sok egyéb érdekes témát is szóba hoztak, majd lendületben maradva a fókuszt a 2023-as Magyarországon megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokságra helyezték. A vb-re több mint 200 országból kb. 2000 atléta érkezik Magyarországra, ami számtalan kiberkihívás elé állítja a szervezőket. Ezek kapcsán Németh Balázs (az M1 egykori meghatározó alakja, jelenleg pedig a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként a Budapesten megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság megrendezésért felel), Keleti Arthur (kiberbiztonsági szakértő és kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja nevű konferencia atyja) és dr. Bencsik Balázs (az SZTFH Kiberbiztonsági Tanúsítási igazgatója) beszélgetett a podcast műsorvezetőjével, Bor Olivérrel (az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője).

Az adásból azt is megtudtuk, hogy milyen fontos szerepet játszik a kibervédelem és kiberbiztonság egy olyan nagy sportesemény megrendezése során, mint az idei atlétikai vb, ahol azt is előírja a nemzetközi szövetség, hogy külön kiberbiztonsági igazgatóságot kell felállítani. De az is kiderül, hogy Németh Balázs előfizetett-e a Netflixre, és hogy miként teljesített a különféle IT biztonsági tréningeken.

A Facebook használati útmutatója és a 10 pontos "utalásos rendszer" mellett szó esik még hiszékeny emberek szabályszegéseiről, jól szervezett hacker csoportokról, valamint a kék dinoszauruszok kihalásáról is. Persze a témáknak ezzel még közel sincs vége, a többiért (is) érdemes meghallgatni az adást! 

A Minden Kiberül címet viselő podcastet december 6-án indította az SZTFH azzal a céllal, hogy bemutassa az aktuális kiberbiztonsági trendeket, fenyegetéseket és csalásokat, valamint meghívott ismert vendégek megtörtént esetein keresztül vesézzék ki az adott szituációkat és trükköket. A podcast a nagy lejátszókon és itt is elérhető, szóval ott és akkor hallgatod, ahol és amikor csak akarod!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.