Blog - Így válassz megfelelő projektor vásznat|

Projektorunk mellé érdemes lehet megfelelő vetítési felületet beszerezni.

Az ideális projektort már kiválasztottuk, ám ha tökéletes vetítési élményt szeretnénk elérni még szükségünk lehet egy vászonra is. A hibátlan megjelenítési felület beszerzése pedig hasonlóan komoly dilemma elé állít minket, mint amivel vetítő vásárlásakor találkozhattunk.

Az első és legfontosabb dolog mielőtt egy vászon vásárlása mellett döntünk az a helyiség kiválasztása, ahol a saját mozitermünket kívánjuk beüzemelni, hisz a rendelkezésre álló tereket ez alapján tudjuk majd meghatározni. Ha a legjobb eredményre törekszünk egy viszonylag jól sötétítető szobát kell kiszemelnünk, hisz a beszűrődő fény csak rontana az élményen.

A méret a lényeg

A ProjectorScreenStore oldalán található Viewing Distance Calculator hatalmas segítségünkre lehet vetítővásznunk méretének meghatározásakor, hisz az alapvető paraméterek megadását követően megtudhatjuk, a bizonyos képátlók esetén mekkora távolságra kel elhelyezkednünk a megjelenítőtől az optimális élmény eléréséhez (ezen értékek megszerzéséhez a kalkulátor első mezőjét hagyjuk üresen). Figyeljünk oda, hogy a program nem metrikus mértékegységekkel dolgozik, tehát az adatok megadása előtt át kell váltanunk az értékeket.

 

Ha azonban nem szeretnénk bonyolult kalkulálásokat folytatni kicsit leegyszerűsítjük a dolgot, legideálisabb ha a közönség a vászon méretének minimum kétszeres, de maximum hatszoros távolsága között helyezkedik el és szobai vetítőknél még érdemes odafigyelnünk arra is, hogy az esetlegesen hátsó sorba kerülők is jól láthassák a képet (tehát ne padlótól plafonig vetítsünk). Természetesen fontos, hogy a birtokunkban lévő projektor technológiai korlátaival is tisztában legyünk, ugyanis ha túlbecsüljük készülékünk képességeit kissé csalódottak lehetünk a kapott eredményben.

Anyagismeret sem árt

A vetítővászon felületének kiválasztásakor két fő szempontot kell figyelnünk, az egyik a felület fényvisszaverő képessége, a másik pedig annak anyaga.

 

A nagyobb fényvisszaverési értékkel rendelkező vásznak lehetővé teszik, hogy az ideálistól elérő pozícióból is megfelelően lássuk a képet (és a projektor elhelyezésének szempontjából is fontos lehet), míg például a kissé lyukacsos anyagok ideálisak lehetnek abban az esetben, ha házimozi rendszerünk front oldali hangsugárzóit a vászon mögött szeretnénk elhelyezni.

A kiválasztott vászon végleges elhelyezése (plafonra rögzítés, állvány, távirányításos vezérlés stb.) természetesen már csak egyéni ízlés, illetve pénztárca kérdése.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.