Hirdetés

A legjobb szülői felügyelet szoftverek|

A világháló egyre veszélyesebb, gyermekeink pedig egyre több időt töltenek el rajta. Egy rossz kattintás vagy egy rossz ismeretség hamar komoly problémát okozhat akár éppen abban a pillanatban, akár a későbbiekben. Érdemes ezért szeretteink köré egy védőhálót húzni.

Hirdetés

Pár évvel ezelőtt a Second Life még csak egy virtuális valóságot jelentett, mára azonban egyre több embernek meghatározó az online élete. Benne bármit megtehetnek, bárkinek kiadhatják magukat, és a tapasztalatok szerint az emberek így is tesznek. Másnak, csábítóbbnak és barátságosabbnak mutatják magukat. Ez fokozottan igaz a gyermekekre, akik már együtt nőnek fel a világhálóval és így sok esetben sokkal otthonosabban mozognak ott, mint  szüleik. Egyre több tinédzser tölt az iskola után órákat a gép előtt, minden nap egy kicsit kiélve magát a második életében, az általa kreált online valóságban.

 Ez veszélyes lehet, mivel a tinédzserek vágynak az elismerésre, amelyet előfordulhat, hogy csak egy idegen embertől tudnak megkapni az interneten keresztül, ami veszélyekkel járhat, hiszen a vonal másik végén bárki lehet, bármilyen szándékkal.

Kellemetlen igazság?

A szülői felügyelet szoftvereket bemutató brosúrák rendre elfoglalt szülőkről beszélnek, akiknek azt ajánlják, hogy legalább a gyermekük megfigyelésére szánjanak egy kis időt. Nos, a valóság az, hogy nem árt, ha mindenki egy kicsit elgondolkodik a témán (például korábbi cikkünkkel), még azok is, akik sok időt töltenek a gyerkőcükkel. Tudjuk, hogy szemünk fénye pontosan mit csinál a gép előtt? Látogat olyan oldalakat, amelyeket szülői magyarázat nélkül nem kellene látnia?

 A lakcímét (címünket) megadja-e idegen embereknek? És így tovább. Kényelmetlen kérdések ezek, amelyek megmutatják azt, hogy a fiatalkorúaknak nem árt egy kis segítség a böngészéshez, hiszen az internet veszedelmes hely, ráadásul nem is felejt. Ebben segíthetnek a szülői felügyelet szoftverek, amelyekkel távolról a gyermekünkön tarthatjuk a szemünket. Hogy mit érdemes megfigyelni és tiltani, azt mindenkinek a saját értékítéletére bízzuk. Jó tanácsként csak annyit mondanánk, hogy próbáljunk következetesek lenni, és fiúnk/lányunk ne érezze azt, hogy ellene cselekszünk. Beszéljük meg velük a korlátozásokat, és e téren mindenképpen törekedjünk a párbeszédre.

Nem csak gyermekeknek

Habár szülői felügyelet eszközökről beszélünk, azok más téren is hasznosak lehetnek. Ha van egy gépünk, amelynek publikus fiókját mások számára is rendelkezésre bocsátjuk, nem árt felállítani a szoftverekkel egy házirendet, amellyel rendszerünket és adatainkat megvédhetjük. Legyen a gép akár a könyvtárban, egy internetkávézóban vagy egyszerűen csak kölcsönadva egy ismerősünknek. Az erős jelszóra pedig mindenképpen figyeljünk oda, máskülönben könnyen megcserélődhetnek a szerepek.A cikk még korántsem ért véget! A következő oldalon folytatódik a szülői felügyelet szoftverek részletes bemutatásával.

Kaspersky Internet Security 2012 - Tesztgyőztes

Az orosz gyártó szülői felügyeletével a legrakoncátlanabb gyermeket is könnyű kordában tartani. Olyan gazdag funkcionalitással rendelkezik, hogy minden egyes funkció élesítését nem is ajánljuk, ellenkező esetben alaposan elmérgesedhet a gyerek-szülő viszony. A végpontvédelem felügyeletével ugyanis monitorozhatjuk és meghatározhatjuk, hogy csemeténk mennyi időt tölthet a gép előtt ülve, hogy milyen alkalmazásokat használhat, mennyit internetezhet, milyen oldalakat látogathat meg, miket tölthet le, kikkel cseveghet, milyen szociális oldalakat használhat, valamint tilthatjuk a személyes adatok kiszivárgását és szóhasználatára is odafigyelhetünk. Az első négy elemnél napi limitet állíthatunk be, illetve óránként is definiálhatjuk azt, hogy mikor szabad az adott tevékenységet végeznie. Így például egy játékot hétköznap tilthatunk, míg hétvégén hozzáférést adhatunk hozzá.

 A program mindent elment, így tényleg szűk pórázon tarthatjuk a gyermeket. Például az azonnali üzenetküldésnél minden egyes beszélgetést tárol. Az alkalmazások használatát egyébként mindenképpen érdemes figyelni, hiszen így könnyen kiszúrhatjuk a házi feladat megoldására veszélyes programokat. A felhasználás módját mindenkire rábízzuk. A személyes adatok védelmét – amelyet csak a Kasperskynél találtunk meg – azonban mindenképpen érdemes konfigurálni, hogy a csemete se a bankkártyaszámunkat, se a lakcímünket ne adhassa ki senkinek. A program észreveszi az konfigurált karakterláncot és egy nullát helyettesít be a helyére. Habár az interneten pár megoldást lehet találni a Kaspersky felügyeletének feltörésére, tapasztalatunk szerint azokat már mind befoltozták a fejlesztők. Mi legalábbis nem tudtuk feltörni. Persze jelszó tudatában könnyű dolgunk van, amiből érdemes egy erőset beállítani. A program egyedül a webböngészés blokkolásánál nem elég éber, a letiltott Facebookot például el tudtuk érni, ehhez elég volt annyi, hogy https-re váltottunk. A szoftverrel kapcsolatban negatívum az is, hogy csak lokális védelemmel rendelkezik, azaz a csemete gépét távolról nem tudjuk ellenőrizni.

Előny: gazdag funkcionalitás, személyes adatvédelem
Hátrány: csak lokális védelem, megkerülhető webszűrés

Funkcionalitás: 4
Hatékonyság: 4
Ár/érték: 4

Fejlesztő: Kaspersky Lab.
Ár: 12 500 forint/év (1 licenc), 17 500 forint/év (3 licenc)
Web: kaspersky.hu
Kompatibilitás: Windows

Net Nanny 6.5

Az angol nyelvterületeken nagy népszerűségnek örvendő szoftver névadóját nem Marry Poppinsként, hanem egy Nanny McPhee kaliberű dadusként tudnánk jellemezni. Csúf és szigorú. Csúf, mert kezelőfelülete nem túl felhasználóbarát, ellenben rengeteg beállítást rejtettek el benne készítői, és szigorú, mivel meglehetősen hatékony, proxykon keresztül sem lehet túljárni az eszén, és habár a szülő beállíthatja, hogy milyen üzenetekkel találkozzon csemetéje, a variációk közül a legkedvesebb sem túl barátságos. Igaz, legalább engedélykérésre lehetőséget adhatunk, amely mindenképpen jó dolog. A program erőssége egyrészt abban rejlik, hogy használhatjuk egy Windows fiókon belül, amely mellett persze a profilok fiókokhoz rendelése is a lehetőségek között van (ekkor érdemes az automatikus indítást választani). Ezen felül távolról is lekérhetjük a naplózott adatokat, ám ekkor már mélyen bele kell ásnunk magunkat a beállításokba. Aki nem tud angolul, az jobb, ha elkerüli a szoftvert, menüje ugyanis nem ad sok vizuális támpontot.

 Az elvárható web-, csevegés- és közösségi portál-felügyelet a Net Nannynél is adott, illetve időkontrollt is beállíthatunk. Utóbbi csak az internetelérésre vonatkozik, mivel a fenyegetések főként a webről érkeznek. Rendszerindítás után egyébként a szoftver addig nem is engedi fel felhasználóját a világhálóra, amíg az nem adja meg jelszavát. Itt mindenképpen megemlítenénk azt a furcsaságot, hogy alapbeállításon a dadus az adminisztrátort is felügyeli, nehogy valami huncutságon törje a fejét. A program különlegessége a kulcsszóalapú webszűrés, a játékok ESRB besorolás alapján történő felügyelete, valamint a Profanity masking, amely egy oldalt akkor is betölt, ha a hozzászólások között tiltott tartalmak vannak, csak éppen eltünteti azokat. Habár a program magyarul nem beszél, tapasztalatunk szerint szűrője a hazai oldalaknál is jó hatékonysággal szúrja ki a nemkívánatos tartalmakat. A jelentéseknél azonban már nem éltanuló a Net Nanny, mivel csak kategóriákat listáz, pontos oldalakat nem.

Előny: Android kliens, gazdag funkcionalitás
Hátrány: csak angol nyelvű felület, bibircsókos dada

Funkcionalitás: 4
Hatékonyság: 4,5
Ár/érték: 3

Fejlesztő: ContentWatch Inc.
Ár: kb. 8800 forint/év (1 licenc), 13 200 forint/év (3 licenc)
Web: netnanny.com
Kompatibilitás: Windows és Mac OS X

Norton Online Family - PC World ajánlata

A Norton szülői felügyelet szolgáltatását abban a tekintetben mindenképpen szeretni lehet, hogy például a Kaspersky és a Net Nanny poroszos tiltása és rövid, információalapú eljárása helyett megpróbálja a gyereket valóban gyermekként kezelni. Ha valamit blokkol a Biztonsági Őr, akkor arról egy rajzolt kiskutyával illusztrált felugró ablakon/oldalon keresztül tájékoztat a dolog okáról, és itt a megfigyelt csemete visszajelzést küldhet a szülőknek, illetve bármikor megtekintheti a házirendet, amely szerint a szülő eljárt. Ez a megoldás mindenképpen jó, mert a szigor így a gyerek számára elfogadhatóbbá válhat, hisz mégiscsak saját szülöttünkről van szó... Az ingyenes szolgáltatás teljes egészében felhő alapon működik. A Norton Online Family weboldalán követhetjük gyermekünk tevékenységét (a szolgáltatás a Norton végpontvédelmekben is meg tudja jeleníteni a fontos eseteket), illetve ugyanitt beállíthatjuk, hogy mit tehet és mit nem.

 A megfigyelt gépeken és eszközökön a Biztonsági Őr teljesít szolgálatot, amely gyűjti az adatokat és megtestesíti a regulákat. Beállíthatunk web-, idő-, csevegés- és közösségi portál-felügyeletet, keresővédelmet, valamint azt, hogy miről kérünk e-mailben értesítést. Sajnos alkalmazásfelügyeletre és adatszivárgás-védelemre nincs lehetőségünk. A tevékenységnél valódi időben láthatjuk a bejegyzéseket, illetve a gyermektől érkező visszajelzésekre is itt reagálhatunk. A program védelmét nehéz megkerülni, nekünk azonban rögtön elsőre sikerült, ugyanis összeakadt a gépünkre telepített végpontvédelemmel, így az Internet Explorer és a Firefox mellett minden böngészési cselekményt blokkolt, míg Chrome és Opera mellett a legelvadultabb oldalakat is meg tudtuk látogatni. A Norton fórumait megnézve úgy tűnik, hogy esetünk nem teljesen egyedi. Így ha az Online Familyt választjuk, akkor elsőként mindenképpen tegyünk egy próbát gyermekünk gépén, nehogy a jelentésekből úgy tűnjön, hogy minden rendben, miközben egyáltalán nincs erről szó. Ettől függetlenül a szolgáltatás ingyenessége miatt mégis ajánlásra érdemesnek tartjuk a szolgáltatást.

Előny: Android kliens, ingyenes, barátságos
Hátrány: összeakadhat más végpontvédelmekkel, nincs alkalmazásfelügyelet

Funkcionalitás: 4
Hatékonyság: 3,5
Ár/érték: 5

Fejlesztő: Symantec Corporation
Ár: ingyenes
Web: onlinefamily.norton.com
Kompatibilitás: Windows és Mac OS X

Windows Live Családbiztonság

Vista és Windows 7 mellett szinte magától adódhat a Live Családbiztonság használata, mivel észrevétlenül képes beépülni a rendszerekbe. Maga a szülői felügyelet konfigurálása a Live webes szolgáltatáson keresztül történik, ahonnan nyomon lehet követni a csatolt fiókok tevékenységeit, valamint a szabályokat is ott lehet konfigurálni. A megoldás minden fontos képességgel rendelkezik. Beállíthatunk webszűrést egy csúszkán konfigurálva az engedélyezett kategóriákat, illetve egyedi oldalakat is felvehetünk a gyerekbarát és az ártalmas listákba. Ezen felül megkövetelhetjük a biztonságos keresést, valamint a letöltéseket is megtilthatjuk (sajnos itt nem lehet árnyalni a lehetőségeket). A Microsoft is megoldotta a kétirányú kommunikációt, azaz a csemete a Live rendszerén belül is kérhet enyhítéseket. Ezen felül megadhatjuk, hogy a figyelt profil mikor használhatja a számítógépet, a futtatható játékokat konfigurálhatjuk a PEGI minősítési rendszer alapján, valamint alkalmazásfelügyeletet szintén beállíthatunk.

 A szolgáltatás gyengesége, hogy közösségi portál felügyeletére nincs lehetőségünk, illetve a csevegésnél csak a Messenger üzenetek forgalma figyelhető meg. Mivel ingyenes szolgáltatásról van szó, a funkcionalitás terén egyáltalán nem marasztalnánk el a Családbiztonságot, nem úgy a hatékonyságnál. A magyar nyelvű oldalak kliense finoman szólva sincs a helyzet magaslatán, mivel a hazai bulvároldalakon könnyedén meg tudtunk látogatni felnőtt tartalmú oldalakat. Mellesleg a végpontvédelem a Live Családbiztonság esetén is bezavart, úgy tűnik, hogy annak tűzfalát e kliens sem tudta blokkolásra utasítani. Illetve meglepő módon az Opera böngészőjét sehogyan sem tudtuk letiltani a microsoftos programmal, azaz tapasztalatunk szerint összességében a Live Családbiztonság inkább megfigyelésre használható, semmint tiltásra, így azoknak lehet jó választás, akik nem akarnak rögtön korlátokat állítani, hanem előbb csak csendben figyelnék azt, hogy mivel foglalkozik a gyerekük.

Előny: ingyenes, játékok és alkalmazások felügyelete
Hátrány: hatékonyságban van még hova fejlődnie

Funkcionalitás: 3
Hatékonyság: 3
Ár/érték: 5

Fejlesztő: Microsoft Corp.
Ár: ingyenes
Web: download.live.com
Kompatibilitás: Windows

 

A sorozatunk további részei:
- Nem gyereknek való vidék
- Zöld robotos szülői felügyelet

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.